Yerinde dönüşümün detayları belli oldu
Deprem konutları inşasını hızlandıracak yerinde dönüşümün detayları netleşmeye başladı. Zemin etütleri ve diğer testlere tekrar başlanan şehirlerde 'zemin+4 kat' olarak inşa edilecek konutlarda daire sayısı azalacağı için öncelikle mülk sahibinin rızası alınacak. Devlet şehir merkezi dışında bulunan bölgelere kalıcı konutları yapmaya devam ederken, bu sürece özel sektörün de dahil edilmesi planlanıyor. Deprem bölgesindeki özel sektör şirketlerinin inşaat yapımına başlamak için izin beklediği ifade ediliyor. 1 Temmuz'dan itibaren de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yapılara ruhsat verme yetkisini belediyelere devredeceği belirtiliyor.
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; deprem bölgesinde illerdeki afet konutlarının inşasını hızlandıracak alternatif formüller üzerinde çalışmalar devam ediyor. 11 ildeki ticari hayatın ivedilikle canlanması, yerel hareketliliğin artırılması, yıkıntı olan yerlerdeki eski insan hareketliliğinin yeniden sağlanması için “sağlam, güvenli ve yerinde dönüşüm” için düğmeye basıldı. 680 bin civarında konutun yeniden yapılması beklenirken, 170 bin civarında da ahır, depo, tek katlı dükkân gibi ticari bina yapılacak.
Teşvikler devreye girecek
Deprem bölgesi olduğu için yüksek katlara izin verilmeyecek ve “zemin+4 kat” ilkesiyle hareket edilecek. Daha önce çoğu yerde yüksek katlı binalar bulunması sebebiyle, yeni yapılacak bir binada daire sayısı azalabilecek. Bu durumda, eski yerinde oturmak isteyen vatandaşlar için öncelik, “rıza” olacak. Şehir dışında belirlenen rezerv alanları için de teşvik edici projeler yapılarak formülün hayata geçirilmesi kolaylaştırılacak.
Ruhsat yetkisi belediyelere
Devlet şehir merkezi dışında bulunan bölgelere kalıcı konutları yapmaya devam ederken, bu sürece özel sektörün nasıl dâhil edilebileceği yönünde değerlendirmeler de yapılıyor. Deprem bölgesindeki özel sektör şirketlerinin inşaat yapımına başlamak için izin beklediği belirtiliyor. 1 Temmuz'dan itibaren de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yapılara ruhsat verme yetkisini belediyelere devredeceği belirtiliyor.
Şehir merkezlerinde zemin etüdü
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı zemin etütlerini yaptığı şehir merkezi dışında kalan rezerv alanlarında konut inşaatlarına devam ediyor. Diğer taraftan da şehrin merkezinde yerinde dönüşümü sağlamak için yeni formüller masada. Avantaj ve dezavantajlar masaya yatırılarak bölgenin en hızlı bir şekilde eski canlılığını kazanması için çalışılacak. Bu kapsamda deprem dolayısıyla yıkılan evlerin mevcut yerlerinde zemin etütleri gibi teknik çalışmalar devam ediyor. Şehir merkezinde uygun yerlere yapılabilecek olan konutlar için bir de rapor hazırlanıyor. Kısa süre içerisinde tamamlanacak raporla, yerinde inşa süreci başlayacak. Bu sürece yerel dinamikler de dahil olacak.