Yerinde dönüşümde kredi ve hibe miktarı değişecek mi?

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Dönüşüm Alanları Daire Başkanı Ahmet Şahin, yerinde dönüşümde kullanılacak hibe ve kredi miktarının yükseltilmesine ilişkin, 'Fiyatların güncellenmesi kanunun yayınlandığı tarihte netleşti. Kanunla belirlenir fiyatlar' diyerek açıklanan miktarların değişmeyeceğinin sinyalini verdi. Bu durum depremzedelerde verilecek hibe ve kredi miktarıyla ev yapılır mı? endişesine sebep oldu.

Destek ve kredi yeterli olacak mı?

6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen illerin hızla ayağa kaldırılması ve afetzedelerin evlerine kavuşması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ‘Yerinde Dönüşüm' projesini hayata geçirdi. Projeye başvuran depremzedelere konutlar için 500 bin lira hibe ve büyüklüklerine göre 500 bin ile 800 bin lira kredi, iş yerleri için 250 bin lira hibe ve büyüklüklerine göre 250 bin lira ile 500 bin lira kredi verileceği açıklanmıştı.

Miktar ancak kanunla güncellenebilir

Yerinde Dönüşüm Projesi'yle ilgili vatandaşları bilgilendirmek amacıyla, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ev sahipliğinde, ‘Yerinde Dönüşüm Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı' gerçekleştirildi. Toplantıda, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Dönüşüm Alanları Daire Başkanı Ahmet Şahin, soruları yanıtladı. Yerinde dönüşüm için kullanılacak kredi ve hibe miktarının arttırılması konusuna değinen Şahin, kredi ve hibe tutarının kanunla belirlendiğini yine kanunla güncellenebileceğini aktardı.

Ahır için de hibe ve kredi kullanabilecek

Bir katılımcının, ahır yapımında kredi ve hibeden yararlanıp yararlanılmayacağı ve ahırların yapılacağı sorusuna yanıt veren Şahin, “Ahırlarla ilgili yönetmeliğimiz yayınlanacak. Yönetmelikte ahırların nasıl yapılacağı ve hibeye ilişkin detaylar olacak. Bir kişi evi için hibe ve kredi kullanırken, ahır için de ayrıca hibe ve kredi kullanabilecek. Biz diyoruz ki ahır aynı avlu içinde başka temelde yapılabilir” dedi.

Fiyatlar kanunla değişir

Yerinde dönüşüm için kullanılacak kredi ve hibe miktarının arttırılması konusuna değinen Şahin, kredi ve hibe tutarının kanunla belirlendiğini yine kanunla güncellenebileceğini aktardı. Şahin: “Şuanda çok ciddi bir yıkım, çok ciddi bir olayın üzerindeyiz. Bazılarımızın evi 150 -160 metrekare olabilirdi ama yıkılacak evi 105- 110 metrekareye yaparız. Biraz oradan kısarız, müteahhitlerden beklentimiz kar marjını hesaplayarak yüzde 10-15'lere çekerek elini taşın altına koymaları. Hiçbir devlet yok ki 500 bin TL gibi bir rakamı karşılıksız versin. Kaldı ki krediler 2 yıl sonra ödenecek. Fiyatların güncellenmesi kanunun yayınlandığı tarihte netleşti. Kanunla belirlenir fiyatlar” şeklinde konuştu. Toplantıda konuşan Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, “Ben Malatya genelinde yüzde 10 kar marjıyla bu işi yapmaya söz veriyorum” dedi.

Sabit fiyata yaptıramazsınız

Toplantıda konuşan Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Mehmet Bülbüloğlu,”Ben Malatya genelinde yüzde 10 kar marjıyla bu işi yapmaya söz veriyorum. Sabit fiyatla, anahtar teslimi 1,5 milyona hiçbir müteahhitte yaptıramazsınız. O para enflasyonda eriyecek. Daire için ne harcanmış 1 milyon mu? Ben Malatya'da bütün müteahhitler adına söz veriyorum ama sabit fiyata buradaki müteahhitlere yaptıramazsınız” dedi.

Yorumlar 1
Hakim 08 Eylül 2023 14:30

Nethaber olarak önem arzeden meseleleri haber yapmanız çok mu çok önemli.her daim varolun..... İşte gücü ve imkanı kısıtlı olduğundan kış gelmeden evini onarmak isteyenlere nasıl azap olduklarını anladınız mı.maalesef yazımızı baharımızı çok daha uygun maliyete yapacağımız onarım işlerin parasını her şeyimiz hoyratça israf ettiler.devletin imkanı var yok demeden ülke ekonomisinin hastalıklı halini ve milletin maddi zorluklarını hesaba katmadan Reisi Cumhur ortaya bilim dışı bir yaklaşımla yine şahsi fikirlerini,iyi fikirler olabilir,ortaya atarak bizi çökertti.devlet babamızın ne mirası ne mülkü. cimere kale alınır diye durumumuzu defalarca bildirdik.bakanliga aramalarda bulunduk.dedik ki imkanı olmayanlar ve evlerini onarmak isteyenlerin zamanını çalmayın.yapılacak işlerin maliyeti 1 ken 3 lere çıktı ve zaten maddi sıkıntıları olan bizlere iyiden iyiye dert oldu.şimdi bu mu devlet ve bilimsel akıl.faizlerin ve nasların bir geri bir ileri viteslerle havada oyun oynadığı bir ülke de neymiş zinhar yerinde dönüşüm destek miktarı belirlenmiş miş.asla kat a değişemez teklif dahi edilemez miş.komedi ülkesinin keyfince yöneltilen sefil halkı olarak bunları telin ediyorum.soruya hazır cevap olarak söylenen ifadeler tam da komedi ülkesinin durumunu özetliyor.elbette maddiyatı artırın diyemeyiz.milletin malını nasıl hoyratça isteyelim.derdimiz yolu yordamı belli olan bir meseleyi bu kadar içinden çıkılmaz hale ne düşürdünüz.isteyen kendi şahsi imkanları doğrultusunda kendine en uygun yolu tercih edip bir nebze olsun hayata tutunmaya başlamalıydı ama maalesef ülkemizin hali böyle.yazık çok yazık.

Bakmadan Geçme