Yerel basın sıkıntıda
MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu, TBMM Genel Kurulunda söz alarak, yerel medyanın yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Fendoğlu, yerel basının sorunlarına acil destek verilmesi gerektiğini belirterek, 'Anadolu'da bulunan, şehrimizin ve dolayısıyla hepimizin sesi olan yerel medya zor durumda. Yerel basının bu süreçte alınacak ekonomik tedbirler arasında beklentileri var' dedi.
Yerel basın destek bekliyor
TBMM Genel Kurulunda söz alan MHP Malatya milletvekili Mehmet Fendoğlu, yerel medyanın bu süreçte alınacak ekonomik tedbirler arasında beklentilerinin olduğunu söyledi. Anadolu basının beklentilerini dile getiren Fendoğlu, "Anadolu'da bulunan şehrimizin ve dolayısıyla hepimizin sesi olan yerel medya zor durumdadır. Bu süreçte alınacak ekonomik tedbirler arasında beklentileri vardır şöyle ki: Yerel medya şirketlerinin KOBİ kapsamında Kredi Garanti Fonu'ndan veya KOSGEB tarafından kredilendirilmesi, resmî kurumlara olan -SGK ve maliye- ödemelerinin ertelenmesi, reklam ve ilan faturalarına yansıyan KDV oranı ile Basın İlan Kurumu payının yüzde 5'e düşürülmesi, TÜRKSAT uydu bedeli ödemelerinin bir süre ertelenmesi ve TL üzerinden indirim olarak ödeme imkânı sağlanması, kamu spotu yayınlarını ücretlendirmek suretiyle TÜRKSAT ve RTÜK'le mahsuplaşması, kamu kurumlarının resmî ilan statüsünde olmayan reklamlarına ayrılan bütçenin asgari yüzde 30'unun yerel medyaya ayrılması. Gazete basımında kullanılan kâğıt, kalıp ve mürekkep gibi ithal malzeme maliyetleri kur artışlarından etkilenmemeli ve gümrük vergileri tamamen sıfırlanmalıdır" diye konuştu.
Yerel basına acil destek şart
FOX TV'de yayınlanan, ‘Çalar Saat' programına konuk olan Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu da, yerel medyanın sorunlarını dile getirdi. Karamollaoğlu, Anadolu basınına acil destek verilmezse kurumların, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını vurgulayarak, "Anadolu basınından gelen birtakım şikayetleri, bir takım sıkıntıları hemen burada aktarmakta fayda var. Anadolu Basını dediğimiz bizim her ilde, büyük ilçelerde günlük, haftalık ve aylık çıkan yayın organları var. Verilen bilgiye göre günlük çıkan gazete 1050 civarında. Haftalık ve aylık çıkanlar da takriben o kadar, belki biraz daha fazla. Şu anda bunlar tam olarak yok olma noktasındalar. Sayın Cumhurbaşkanı bu yok olmayı kendisi için bir avantaj olarak görüyorsa ben buna çok üzülürüm. Yani mahalli basın, aslında o ilin ve ilçenin problemlerini dile getiren o halkın tercümanı olan bir yaptı. Şimdi bunların tirajları düştü. İlan gelirleri düştü. Kimse artık reklam vermiyor. Çünkü iş hayatı daraldı. Günlük gazeteler en az 6 kişi çalıştırma mecburiyetindeler. Bunların bir kısmı ufak tefek yan işlerle birlikte 8-10- 15 kişi çalıştırıyor diyorlar. Yok oluyorlar. Eğer kısa zamanda imdatlarına yetişilmezse hakikaten yok olacaklar. Şimdi bu kurumlara şimdi ilan alabilmek için, remi ilanlar da azaldı. Çünkü davalar tehir edildi. İşçi çıkaramazsınız da deniliyor. Aslında hükümet de benzer şeyler söylüyor. Mutlaka bu kurumlara yardımda bulunulması gerekiyor” ifadesini kullandı.