Yeni Malatya Projesinde Kasap Pazarı unutuldu mu?
Malatya Kasaplar Odası Başkanı Yusuf Küçer, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerde iş yerleri yıkılan ve ağır hasar alan esnafların sorunlarını dile getirdi. Küçer, görünen projelerde kasap pazarı yerinde olmadığını belirterek, 'Bizi çevre yolunun altına atıyorlar. Bizim tek amacımız neden sadece kasap pazarı yani koca bir Malatya'da yer bitti de sadece kasap pazarının olduğu bir bölüm mü? Yerinde dönüşüm istiyoruz' dedi.
Malatya Kasaplar Odası Başkanı Yusuf Küçer, 6 Şubat'ta yıkılan iş yerlerinin bulunduğu alanda açıklama yaptı. Küçer, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerde ağır hasar alan Malatya çarşısı için hazırlanan projelerde kasap pazarı yerinde olmadığını savundu.
Esnafa bilgi verilmiyor
‘Mülkiyetimizin peşinde koşuyoruz, hakkımızın peşinde koşuyoruz' diyen Küçer, “Bu gün burada toplanıp, basın açıklaması yapmamızdaki en büyük gaye; biz kasap pazarı olan yerimizin yerinde dönüşümünü istiyoruz. Aldığımız duyumlar, söylenen haberler, görünen projelerde kasap pazarı yerinde yok. Bizi çevre yolunun altına atıyorlar. Bizim tek amacımız neden sadece kasap pazarı yani koca bir Malatya'da yer bitti de sadece kasap pazarının olduğu bir bölüm mü? Malatya'daki sadece kasap pazarına mı yeşil alana ihtiyaç kaldı. Bizi buradan söküp aşağı atıp, yeşil alan yapıyorlar. Tamam varsayalım bunu yapıyorlar. Peki bizim buradaki yerimizin mülkiyet olan yerlerimizin esnafımızın yeri ne olacağı, Bizi aşağıya atacaklarsa attıklarını söylesinler, Burada yer vereceklerse yeri verdiklerini söylesinler ki? Bu millette ona bilinçli olarak kendi hakkını arasın. Herkesten bir şey duyuyoruz. Duyduğu gibi de esnaflar birbirine geliyor. Bu gün beni araya birkaç esnafın, başkanım siz eylem mi yapacaksınız? Haşa biz niye eylem yapalım. Devlete karşı gelecek halimiz yok. Devletin dediğine de boyun eğeriz ama hakkımız olan mülkiyet hakkı kutsaldır. Mülkiyetimizin peşinde koşuyoruz. Hakkımızın peşinde koşuyoruz. Madem bu hakkımız var. Bize bunu sunacaklar o zaman bize geniş açıklamalı kapsamlı bir bilgi versinler. Duyma laflarla artık bıktık, yorulduk. 7 ay, 8 ay geçmiş artık gördüğünüz gibi bir şey yoktur. Bize bir şey açıklasınlar. Konteyner diyorlar esnafımız konteynerda çalışamıyor. Konteynerda esnafın yapacağı iş yok. Eylül ayı geliyor balıkçıların perişan olacak çünkü yer yok. Söylediğimiz zaman diyorlar ki? Bunlara su lazım alt yapı lazım esnaf ne yapsın. Ne yapsın. Yani biz bu işleri bırakalım mı? Çekilelim kenarda mı duralım. Bir sakat atçımız yok, doğru dürüst bir tavukçumuz yok, Koca bir Malatya'da tavukçu dükkânımız yok, sakat atçı dükkanımız yok. Derme çatma yerlerde kasaplık yapmaya çalışıyoruz. Hijyen ortamı sıfır. Yani biz bunları söylediğimiz zaman artık ne görüyorlar bilmiyorum .Bizim de amacımız bize doğru bir bilgi versinler. Burada yapılacaksa bakanımıza da, sayın valimize de, büyükşehir belediye başkanımıza da söyledik. Alt yapısını hazırlayın bizim esnafımız üst yapısını istediğimiz projede yapar. Sizden bir kuruş da para talep etmiyoruz. Tamam biz devletten büyük değiliz ama çok şükür o projeyi çıkartacak kadar da birlikteliğimiz, beraberliğimiz var” diye konuştu.
Esnaf ödemeleri nasıl yapacak
Küçer, yaşanan depremlerde esnafların dükkanların yıkıldığını Ağustos ayı itibariyle ödemelerin başlayacağını anımsatarak, “Esnafımdan gelen talepleri ben söylüyorum. Devlet büyüklerine iletmem için söylediler. Bu sigortalar, vergileri 8. Ayda esnafım nasıl ödeyecek. Esnafımızın kalacak evi dahi yok. Bunun için devlet büyüklerimizden faizsiz bir kredi, uzun vadeli ödemli ya da esnafımızın borçlarının silinmesini talep ediyorum. Dükkânı yıkılan, ağır hasarlı olan, çalışamayan esnafımızın için çalışan esnafımız çalışıyor onlar ödesin. Ben bunu söylüyorum ama çalışmayan esnafımızın da bunları ödetmesin devletimiz. Bizim buradaki asıl amacımız yerinde dönüşüm istiyoruz. Kasap pazarının yerinde dönüşümü için elimizden gelen maddi, manevi, hukuki bütün yolların sonuna kadar ardında olacağımızı söylüyoruz.
Esnafın talebi borçların silinmesi
Küçer, 6 Şubat depremlerinde iş yerlerini kaybeden kasap pazarında kasaplık yapan esnafların sorunları olduğu, esnafın da sesinin duyulması için alanda bulunan kasapçı esnafları da yerinde dönüşüm istediklerini dile getirdi. Esnaflar ise, elektrik ve vergi borçlarının silinmesini talep ettiler.