Yem fabrikası kuracağız

Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, Toprak Mahsulleri Ofisi'nde (TMO) besiciye satışı yapılacak olan arpa için başvuruların başladığını belirterek, TMO'nun arpa fiyatını piyasa fiyatlarının yaklaşık yüzde 20 altında, ton başına 5 bin 250 lira olarak fiyat belirlediğini söyledi. Yem fiyatlarındaki artışa tepki gösteren Taneli, 'Her gün yem fiyatları yükseliyor, fiyatlara yetişemiyoruz. Bu şekilde giderse biz kendi fabrikamıza kuracağız. Onların karşısına dikileceğiz' dedi.

Yem regülasyonu çerçevesinde arpa satışı için talep toplamaya başlayan TMO; arpa fiyatını piyasa fiyatlarının yaklaşık yüzde 20 altında, ton başına 5 bin 250 lira olarak belirledi. Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, birlik binasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, TMO'nun arpa satışı için talep toplamaya başladığını başvuruların 24 Ekim'e kadar devam edeceğini, hayvan başına 120 kilo arpanın verileceğini söyledi. Şu anda sadece erkek hayvana arpa verildiğini ifade eden Taneli, “Toprak Mahsulleri Ofisi dişi hayvana arpa vermiyor. Yetiştiricilerimiz, besicilerimiz besilerinde olan hayvan sayısını bildirecekler. Bizde bir taahhütname yapacağız. Götürüp toprak Mahsulleri Ofisi'ne vereceğiz ve üreticiler de oradan arpalarını düzenli bir şekilde alacaklar. Tarım Bakanlığımıza attığı ciddi adamlardan dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah bu sezonu güzel bir şekilde yürüteceğiz” dedi.

TMO'nun görevi budur

Buğday pazarında arpanın tonu 7 bin 500 liraya kadar yükseldiğini anımsatan Taneli, “Toprak Mahsulleri Ofisinin satış yapacağını açıklamasıyla birlikte arpanın 500-600 lira fiyat düştü. İnşallah üreticilere büyük bir katkı sağlanmış olacak. Toprak Mahsulleri Ofisinin görevi budur. TMO üreticinin kara gün dostudur, buna müdahale etmesi lazım. Hakikaten bu işin içinde olan, spekülatörlük yapan insanlar pusuda bekliyor. Bu sene Toprak Mahsulleri Ofisinin vaktinde alım açıklaması yapmasından dolayı ciddi anlamda üreticilerimiz mağdur olmadı” diye konuştu.

Et ve Süt Kurumu da müdahale etmeli

Et ve Süt Kurumunun da aynı görevi yapmasını isteyen Taneli, “Sıkıntılar yaşıyoruz ama inanıyorum ki Tarım Bakanlığımızın da aynı şekilde müdahale yaparak üreticilerimizi başkasına ezdirmeyecektir diye düşünüyoruz. Biz kilogram etin kaç liraya mal olduğunu biliyoruz. TUİK var, Tarım Bakanlığı, toprak mahsulleri ofisi var, Et Süt Kurumu var. Bunlar biliyorlar. Bir kilo et kaç liraya mal oluyor. Bu fiyatın altına düşürmeyecek dedikleri zaman hiç kimse üreticiyi ezemeyecek. Bugünkü maliyet kaç sayısı o maliyetin altına düşmemesi gerek. Gerek arpanın, gerekse diğer yemlerin maliyetin altına düşmemesi lazım. Önemli olan et ve süt kurumunun müdahale ederek, fiyatların üretim fiyatının altına düşürmemesi gerekiyor, devletimizden bunu istiyoruz ”şeklinde konuştu.

Yem fiyatlarına yetişemiyoruz

Arpa stokçularına da çağrı yapan Taneli; “ Söyle Söylüyorum ellerini vicdanlarına koysunlar. Fırsat ellerine geçtiği zaman bu insanlara ezmesinler. Bu besiciler olmazsa onlar da olmaz. Kendi ayaklarının altındaki dalı kesmesinler. Her gün yem fiyatları yükseliyor fiyatlara yetişemiyoruz. Nereye kadar yetiştireceğiz bilemiyoruz. Kimin ne kadar para kazandığı belli değil. Artık iş vicdana kalmış. Böyle olunca, bu insanlara sesleniyorum. Mutlaka ve mutlaka Kırmızı Et Üreticileri Birliği olarak söylüyorum, eğer durum bu şekilde giderse biz kendi fabrikamıza kuracağız. Onların karşısına dikileceğiz.

Malatya'da stokçuluk yapıyorlar

Malatya'da stokçuluk yapanların olduğunu öne süren Taneli, “Yem fiyatlarını aşırtı bir şekilde yükseltmesinler. 5 bin 350 liraya satılan ürün ne oldu da 7 bin liraya çıktı. Bu konuda bazı şeyleri maliyeye de söylemiştik. TMO daha arpa toplamadan bazıları bölgede arpa topladılar. Biz bunlara vermeyin diye üreticilerimizi uyardık. Çok şükür devletimiz, hükümetimiz var. İnşallah bize de bunlara ezdirmeyecek inşallah biz güzel bir şekilde bu sezonu geçireceğiz diye düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Bakmadan Geçme