Yayladan Dönüş Başladı: Yetiştiriciler Elektrik ve Destek Bekliyor

Malatya'da bahar aylarında yaylalara çıkan küçükbaş hayvan sürüleri, havaların soğumasıyla geri dönmeye başladı. Yaylacılar, çadırlarda elektriksiz yaşamanın ve zorlu yolların sıkıntısını çekiyor. Yetiştiriciler, yetkililerden yol ve elektrik desteği talep ediyor.

TAKİP ET

Malatya'da bahar aylarında Beydağı yaylalarına çıkarılan küçükbaş hayvan sürüleri, havaların soğumasıyla köylere dönüş yoluna geçti. Yetiştiriciler, uzun yaz aylarını yüksek rakımlı yaylalarda geçirip kışın yaklaşmasıyla sıcak bölgelere doğru göç ediyor. Yıllardır bu zorlu göçü gerçekleştiren yaylacılardan Mevlüt Toksöz, yaylada çadırlarda kalmanın zor olduğunu belirterek, “Elektrik yok, 4-5 kilometrelik zorlu yolları kendi imkanlarımızla aşmak zorundayız. Yolumuzun yapılmasını, çadırlara elektrik ve jeneratör desteği sağlanmasını talep ediyoruz” dedi. Toksöz, çobanlığın Peygamber mesleği olduğunu vurgulayarak, işini severek yaptığını ve 300 küçükbaş hayvan beslediğini ifade etti.

Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın ise yaylacılar için projeler geliştirdiklerini ve 2025 yılı itibarıyla bu projeleri hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi. Akın, yetiştiricilerin ürünlerinin değerini bulmadığından yakındı ve serbest piyasanın kontrol altına alınarak hem üreticilerin hem de tüketicilerin korunması gerektiğini dile getirdi. Yetiştiricilerin emeğinin karşılığını alabilmesi için sosyal güvence ve yerel yönetimlerin desteği gerektiğini belirtti.

Özel Haber

Bakmadan Geçme