'Yabancı esnaf istemiyoruz'
6 Şubat depremlerinde büyük yıkıma uğrayan Malatya'da depremlerin ardından tezgahlarını açamayan pazarcı esnafı 1 Haziran tarihi itibariyle tezgahlarını açmaya hazırlanıyor. Malatya Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Ümit Emre, işlek caddeler üzerinde tezgah açan bir çok kişiyi tanımadıklarını belirterek, 'Sokaklarda kurulan tezgahların yüzde 30'u bize ait geri kalan yüzde 70'inin kim olduğunu bilmiyoruz. Onlarında bizim pazarlara gelmesi konusunda tepki gösterdik. Biz yıllarca Malatya'ya emek vermiş esnafı istiyoruz' dedi.
Asrın felaketi olarak adlandırılan 7,8'lik ve 7,6'lık depremlerin ardından hayatın durma noktasına geldiği Malatya'da yaralar sarılmaya başlanıyor. Malatya Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Ümit Emre, 1 Haziran itibariyle pazar açacaklarını ifade ederek vatandaşlardan alış verişlerini pazarlardan yapmalarını istedi. Emre, " Sokaklarda kurulan tezgahların yüzde 30'u bize ait geri kalan yüzde 70'inin kim olduğunu bilmiyoruz. Dükkan sahibi mi dışarıdan mı geldi bilemiyoruz. Onlarında bizim pazarlara gelmesi konusunda tepki gösterdik. Biz kendi esnafımızı istiyoruz. Yıllarca Malatya'ya emek vermiş esnafı istiyoruz" şeklinde konuştu.
Fiyatları dengeledik, mağduriyete engel olduk
Malatya'da aşırı tezgah açıldığının altını çizen Emre, "600 esnaftan 300'ü il dışında, kalan 300 esnaftan 150'si köylere yerleşti. Geri kalan 150 esnaftan da sadece 100 tanesi tezgah açıyor. Onlarda trafiğe engel teşkil etmeyecek şekilde kurulu. Geri kalanların çoğu dükkanı yıkılan yada dışarıdan gelen fırsatçılar. Bizlerle alakası olmayan kişiler tezgah açtılar. Bu tezgahların toplanması pazara gönderilmemesi konusunda çalışma yapılması lazım. Bunların pazara gelmemesi lazım. Aksi takdirde bunlar pazara alışır. Böyle bir şey gerçekleşirse bunlar pazara alışır ve bizim esnafa yazık olur. Devletinde vergi kaybı olur. Bilmediğimiz esnaflar türer. Malatya'yı bu zor zamanda yalnız bırakmadığı için esnafımıza teşekkür ediyoruz. Domates fiyatları 40 liraydı biz tezgah açtık 15 liraya düştü. Fiyatları dengeledik, mağduriyete engel olduk. Boş kalan esnafımızı nakliyeye yönlendirdik. Merkezden eski Malatya'ya nakliye 10 bin lira olmuştu esnafımızı devreye soktuk bin liraya düştü. Pandemi olsun, darbe olsun esnafım her konuda sahaya indi vatandaşa sahip çıktı" diye konuştu.
Derdimiz çok
30 yıllık pazarcı esnafı olan Hamdi Yücel, ağır hasarlı binaların arasında tezgah açtıklarını vurgulayarak, " Yaklaşık 30 yıldır bu işi yapıyorum. Malatyalı bir depremzedeyim. Yıkık binalar ve ağır hasarlı binalar arasında tezgah açıyoruz. İş olarak deprem öncesinin 10'da biri yok. Baya bir sorun yaşıyoruz. Derdimiz çok ama inşallah bu süreci de atlatacağız. Allah bütün depremzedelerin yardımcısı olsun" dedi.
Tezgahlar açılmıyor aldığımız mallar elimizde kalıyor
Pazarlarda tezgah açamadıklarını, aldıkları ürünlerin ellerine kaldıklarını dile getiren pazarcı esnafı Uğur Karagöz, " Günü birlik çalışıp yiyoruz işlerimiz yüzde on civarında. Pazarlara kimse gelmiyor. Önceki işimizle, şimdiki işimiz arasında dağlar kadar fark var. Pazarlarda tezgahlar açılmıyor. Aldığımız mallar elimizde kalıyor. Bugün aldığımı yarın daha ucuza satıyorum. Hidayet Mahallesi Çarşamba Pazarı burada 300 tezgah açılıyordu, iki sokağa zor sığıyorduk. Şu anda toplasan 60-70 tezgah var. Onlarda yarım açıyor ama kimse gelmiyor, pazara girmiyor. İnsanlar alışveriş yapmıyor. Ekonomik gücü yok. Ürünler pahalı. Şu an bir patates 18 lira, soğan 15 lira olduğu dönem. İnsanlar ne alacağını şaşırıyor. Fiyatlar biraz düşmeye başladı. Yani aşırı pahalılık var. Ne yapacağımızı bilmiyoruz" diye konuştu. Haber-Foto: Mehmet Turan Çiğdem