Vizyon proje

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Yıldıztepe'de bulunan vericileri bir noktada toplayarak, bir seyir kulesi oluşturmayı hedeflediklerini söyledi, Güder, 'Seyir terası, teleferik, restaurant, adrenalin park, amfi tiyatro, yürüyüş yolları, doğa sporları ilgili birçok alanın olacağı ve o tepede güzel bir cami yapılmasıyla belki bir bütünlük sağlayacak bu vizyon proje, sadece Malatya'ya değil, bölgeye hitap edebilecek bir proje' dedi.

Net Haber Gazetesi Yazarları; Vahdettin Yiğitcan, Süleyman Keskin ile muhabir Nevzat Kanar Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder'i makamında ziyaret etti. Ziyarette, Battalgazi ilçesine yaptığı ve yapacağı projelerle ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Güder, Malatya'daki bütün anten vericilerinin bir merkezde toplanmasını hedeflediğini, bu nedenle 'Yıldıztepe Rekreasyon Projesi'nin önemli bir proje olduğuna dikkat çekerek, bu projeyi hayata geçirmek istediğini söyledi. Güder, Battalgazi'yi daha yaşanabilir bir ilçe haline getirmek için gece gündüz çalıştıklarını da vurguladı.

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ile yaptığımız röportajdan kesitler:

NETHABER: Sayın Başkanım, çevre yolunun çıkışında kurulacak olan 3 tane sanayi sitesinden ve çeşitli mesleklerin icra edileceğini söylediğiniz proje ne durumda?

Başkan Güder: Bugüne kadar uygulanan pansuman tedaviler maalesef karşımıza yumaklaşmış bir şekilde çıkıyor. Biz de bu yüzden bu bölgede organize sanayi bölgesi kuralım diye düşündük. Büyükşehir Belediye Başkanımızla konuştuk, biz Battalgazi Belediyesi olarak bu kararı meclisimizde aldık. Tabi ki bu belirtmiş olduğumuz yerler mera alanları.

Sanayi bölgesi için 3 bölge belirledik

NETHABER: Sayın Başkanım, hangi alanlarda bu çalışmayı yapacaksınız?

Başkan Güder: Bizim belirlemiş olduğumuz üç tane alan var. Şuan da bu alanlar üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Birincisi Fırıncı Bölgesi. Biz, Fırıncı Mahallesinin olduğu bölgede genelde ahşap ve tekstil üzerine 3 bindönümlük bir alandan bahsediyoruz. Bu alanın 600 dönümlük yeri Bilkent Okulları ve diğer okulların yapılabileceği bir alanı ayırmış durumdayız. Diğer alanlarında bu bağlamda çalışmaları yapılıyor. Başka bir taraftan yeni çevre yolu üzerinde Yeniköy bölgesinde Mermer OSB. yapacağız. Şu an Özel Harekatın bulunmuş olduğu kısmın arka tarafında da gıda toptancıları oraya toplamak gibi bir niyetimiz var. Tabi bu işleri düzenlemek belirli bir zaman alıyor. Biz büyükşehir belediyemizle anlaştık. Ancak şu an buraların mera olması sebebiyle ot bedellerinin ödenmesi gerekiyor. Bu ot bedelleri de şuan ki ekonomik koşullardan dolayı belediyelere ekstra bir külfet niteliğinde. Belediyeler buraları alırken zaten kendi zimmetlerine ticari bir amaçla almıyorlar. Vatandaşa bir hizmet sunmak ve şehri yaşanılabilir bir hale getirebilmek için alıyorlar.

Mera mevzuat çok katı kolay değil

Şu an uğraşlarımız belirli bir noktaya geldi. Ot bedeli veyahut sembolik bir ot bedeli ödeyerek oraları büyükşehrin 1/5 oranına dahil ettirmek amacındayız. Şu an dediğim gibi hemen hemen son aşamalara geldik. Tabi bu söylediğim şey ihtisas ve sanayi bölgesi oluşturacaksınız. Tabi bunlarında prosedürü oldukça zor. Tarım bakanlığının mera kanunları çok katı, kolay değil. Kısa sürede de sonuçlandırabileceğimiz hizmetler değil. Dolayısıyla inşallah 2021 yılı içerisinde Allah izin verirse bu işi tamamlayacağız. Bir taraftan zemini hazırlarken diğer taraftan da insanları hazırlamak maksadıyla meslek gruplarının başkanlarıyla, yönetim kurullarıyla da görüşüyoruz.

Öncelikli açılmasını talep ettik

Biz özellikle kuzey çevre yoluyla ilgili çalışmalarda gerek Büyükşehir Belediye Başkanının gerekse bizim ısrarla talep ettiğimiz Eski Malatya yolu ile Sivas yolunun öncelikli olarak açılmasıydı. Böylelikle en azından şehir içi trafiği rahatlatması açısından olumlu bir etken olacaktı. Şu an çevreyolu- Sivas yolunu ulaştırmak için Şahnahan'da yapılan köprü son aşamaya geldi. İnşallah yolumuz 2021-2022 yılları içerisinde yolumuz kullanılabilecek hale gelecek.

Şehri biraz daha açmamız lazım

NETHABER: Sayın Başkanım, görev sürenizin sonunda nasıl bir Battalgazi hayal ediyorsunuz?

Başkan Güder: Biz Battalgazi'yi yaşanabilir, diğer bölgelerle yarışabilecek bir duruma getirmek istiyoruz. Battalgazi'deki insanları gerek ekonomik açıdan gerek sosyal açıdan gerekse kültürel açıdan göz önüne aldığımızda insanlar arasında ciddi farklar olduğunu görüyoruz. Şehirleri de inşa ederken bu durumu göz önünde bulundurmanız lazım. Battalgazi 1930'lardan beri yerleşim kurulmuş bir alan. Dolayısıyla yerleşim bakımından uzun bir geçmişe sahip olan yerleri de dönüştürmek kolay olmuyor. Kısacası şehri biraz daha açmamız lazım, Akpınar'ıyla, Soykan Parkı'yla, Kışla Caddesi'yle sınırlı tutmamamız lazım. Bunun için yeni alanlar oluşturmak gerekiyor. Bu alanları da oluştururken bir hayli zorlukla karşılaşıyoruz. Örneğin Hanımınçiftliğinde bir dönüşüm oluşturmak istiyorsunuz, fakat sadece yapılaştırmanın olduğu yerleri imara açabiliyorsunuz, diğer alanlar tarımsal alan olarak geçtiği için dokunamıyorsunuz. Yapılaşmanın olduğu yerde de kentsel dönüşüm ve bölgesel dönüşümlerin olması gerekiyor. Diğer türlü bir dönüşüm gerçekleştirmeniz mümkün olamıyor.

Doğunun da canlanacağına inanıyoruz

NETHABER: Sayın Başkanım, 'Yıldıztepe Rekreasyon Projesi' belki de bölge de ilk olacak projenizden bahseder misiniz?

Başkan Güder: Yıldıztepe projesi daha önce Atilla Kantarcı olsun Mesut parlak olsun Selahattin Gürkan olsun birebir üzerinde konuştuğumuz şahıslardır bunlar. Biz daha önce buralarda bir proje yapılması gerektiğini düşündük ve konuştuk. Malatya hep batıya doğru gelişiyor, doğunun da canlandırılabileceğine inanıyorduk. Bu bağlamda bizde böyle bir düşünce zaten oluşmuştu. Dolayısıyla bu konuyla ilgili biz Battalgazi Belediyesi olarak göreve geldiğimizde bunun üzerine çalışma yaptık, projelerimiz vardı. Malatya'da da uygun zemin oluşunca böyle de bir gündem hakim olunca bizde projemizi ortaya çıkarmış olduk. Bu konuda Fırat Kalkınma Ajansı ile çalışmalarımız oldu.

‘2021'de masaya yatıralım' dedi

Malatya'da vericilerin bir noktada toplanması, bir seyir kulesinin oluşturulması yine diğer taraftan 30 dönüm arazide, bir kısmı orman tabi orayı düzenlerken, orman bölgesini devre dışı bırakarak değil, bir bütün içerisinde Seyir terası, teleferik, restaurantlar, kafeteryalar, gezi bahçesi, çocuk oyun alanları, adrenalin park, amfi tiyatro, su öğeleri, gözlem alanı, hortikültürel terapi alanları, cam kafeterya, konser alanı, kamelyalar, bisiklet ve yürüyüş yolları, doğa sporları ile ilgili birçok alanın olacağı ve o tepede güzel bir cami yapılmasıyla belki bir bütünlük sağlayacak bu vizyon proje, sadece Malatya'ya değil de belki bölgeye bile hitap edebilecek ciddi projemizi bakanımıza ilettik. Bugünün de ekonomik şartlarını düşündüğümüzde bize ilk desteği Ulaştırma Bakanlığımızın vereceğini düşündük. Ulaştırma Bakanımızın da Malatya'ya ziyaretinde kendisine projemizi sunduk. Bakanımız projeyi aldılar. '2020 yılında böyle bir ekonomik alt yapıya sahip olmadığımızı söyleyerekten 2021 yılında masaya yatıralım' dedi.

Bu projenin peşini bırakmamakta kararlıyız

Biz vekillerimizle, Büyükşehir Belediye Başkanımızla bu konuda bize destek verebilecek olan STK'larla bu projeyi paylaşıp hepsinden tek tek destek beklediğimizi söylüyoruz. Bölgeye hitap etmesinde dolayı her kesin destek olması gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın Malatya'ya geldiğinde kendisine projeyi bizzat sunmak istiyordum. Ancak o dönemde kovid virüsüne yakalanınca maalesef ki böyle bir şansım olmadı. Biz bu projenin peşini bırakmamakta kararlıyız. Malatya AK Parti zamanında da, daha önceki partiler zamanında da modernite ve gelişmenin her zaman yanında olmuştur. Bu yüzden de biz bu projeyi gerçekleştirmek istiyoruz ve en kısa zamanda sayın Cumhurbaşkanımıza ulaştırma noktasında fırsat kolluyoruz.

NETHABER: Sayın Başkanım, Ahmet Kekeç'in doğduğu mahalleye Kekeç'in ismini verir misiniz?

Başkan Güder: Ben kendisini Ülke TV'de sık sık takip eder, görüşlerini ve fikirlerini sayardım. Eğer doğduğu mahalle Battalgazi ilçesine bağlıysa biz bunu vefa borcu olarak yaparız. Her daim hazırız.

Projede ciddi sorunlar yaşadık

NETHABER: Sayın Başkanım, Şire Pazarına yaya yolu yapacağım demiştiniz şu an ne durumda?

Başkan Güder: Biliyorsunuz ulaşım, Büyükşehir Belediyesi'yle alakalı bir durum. Fakat biz şuan YIKOP üzerinden Belediyeler Yatırım İzleme Koordinasyon merkezlerine üyelerdir. Biz de belediye olarak her ay bu merkeze belirli bir ücret öderiz. Haftaya sayın valimizle bir araya geleceğiz, bahsi geçen Şire Pazarı'nın projesini hazırladık, kendisine sunacağız. Ancak bu projede ciddi sorunlar yaşadık, yaşıyoruz. Örneğin bir bina 2 katlı, biri 3 katlı. Bir tanesi yaparken 3 metre yapmış diğeri 2.5 metre yapmış. Dolayısıyla bunların hepsini işin içine kattığınızda bir uyum sağlamak çok kolay olmuyor. Ama çalışmamızın son aşamasındayız. Biliyorsunuz ki orası belirli saatler dışında yaya yolu. Bizimde amacımız Yeni Camii'den oraya kadar insanların o güzergahta gitmesi. Maddi açıdan da külfetli bir iş bakıldığında ancak dediğimiz gibi projenin sonuna geldik. Geçen hafta oradaki vatandaşla da görüşüp vatandaşın görüş ve önerilerini aldık. Gördük ki vatandaş da yapılan işten memnun. Röportaj-Foto: Nevzat Kanar-Vahdettin Yiğitcan Süleyman Keskin

Yorumlar 1
Ahmet KARA 21 Aralık 2020 16:31

BENDE DEVELEME ÇEVİRME PAKI İSTİYORUM. NOLUR NOLUR AM.CA

Bakmadan Geçme