Villa meclisten geçti

Malatya Büyükşehir Belediyesi Ekim Ayı 3. Meclis Toplantısı Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Selim Pilten Başkanlığında gerçekleştirildi. Gündem maddeleri arasından bulunan Battalgazi Belediyesi tarafından Beydağı Eteklerinde yapılması planlanan 'Villa Kent Projesi' ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonunun Raporu oy çokluğuyla kabul edildi.

Büyükşehir Belediyesi Ekim Ayı Meclis Toplantısı son oturumu Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Selim Pilten Başkanlığında Belediye Meclis Salonunda yapıldı. Gündem maddeleri arasında yer alan bazı maddeler görüşülerek karara bağlanırken, bazı maddeler ise bir sonraki toplantıda görüşülmek üzere ilgili komisyonlara havale edildi.

120 villa ve ticari alan yapılacak

Gündem maddeleri arasında bulunan Battalgazi Belediyesi tarafından Çöşnük Mahallesi Memur-Sen TOKİ konutlarının üst kısmındaki bölgeye, 120 konutun yer alacağı bir 'Villa Kent Projesi' inşa edilmesiyle ilgili madde, CHP'li meclis üyelerin red oyu kullanmasına rağmen oy çokluğuyla kabul edildi. Gündemin 7. Maddesi; Battalgazi İlçesi. Çamurlu Mahallesi 970 ve 1023 nolu parsellerin Ticaret, Park ve Trafo Alanı olarak planlanması yönünde hazırlatılan 1/1000 ölçekli İmar Plan Değişikliği hakkındaki İmar ve Bayındırlık Komisyonunun Raporu. Dosya içeriğinde yapılan incelemelerde; Malatya ili, Battalgazi ilçesi, Çamurlu Mahallesi 970 ve 1023 nolu parseller E:0.60 Yençok: 10.50 gelişme konut alanı, E:0.60 Yençok: 18.50 metre ticaret alanı olarak düzenlenerek “Ticaret alanlarında kat yüksekliğini 6.50 metreye kadar yaptırmaya ilçe belediyesi yetkilidir.” İfadesinin plan notu olarak eklenmesi ile planlama alan sınırları içerisinde bulunan trafo alanın mevcut durum dikkate alınarak alanın doğusuna taşınmasını, 12 metre genişliğindeki imar yolunun mevcut teşekküle göre yeniden planlanmasını ve planlama alanında bulunan park alanlarının ise enerji nakil hattı dikkate alınarak 3 farklı adada yeniden düzenlenmesini içeren 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Plan değişikliği Battalgazi Belediye Başkanlığının 06.08.2021 tarih ve 82 sayılı kararı ile onaylanmıştır. Komisyonumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; söz konusu parsellerde yer alan gelişme konut alanlarında yapılaşma koşullarının Yençok: 10.50, Taks:0.20 ve Emsal:0.50 şeklinde değiştirilmesi, E:0.60 yapılaşma koşuluna sahip ticaret alanlarının kat adedinin 3 kat şeklinde değiştirilmesi ve ilgili meclis kararında ve plan paftasında belirtilen plan notunun değiştirilerek Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğimin ilgili hükümlerine uyulması koşuluyla 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliği komisyonumuzca değiştirilerek uygun görülmüştür.

Villalar kaça mal olacak?

Gündem maddesiyle ilgili söz alan CHP Meclis Üyesi Günnur Tabel, "Battalgazi Belediyesinin TOKİ'den almış olduğu arsaya 120 tane 2 veya 3 katlı villa yapacağı, bir kısmı da ticari alan olarak yapılmak isteniyor ama bir belediye başkanının asıl görevi sosyal konut yapmaktır. Öyle mahalleler var ki sağlıksız şartlarda sağlıksız yaşayan insanlar var. Öncelikle villa yapmak değil de bu mahallelere bir çözüm bulmak lazım. Yeşilyurt Belediyesi yaptı. Biz her ay başkanımıza soruyoruz, neden sosyal konut değil de lüks villa yapıyorsun? Kaça yaptınız, kimlere sattınız, neden yapıyorsunuz? Biz her ay başkanın başının etini yiyoruz. Ben şimdi de Battalgazi Belediye Başkanıma soruyorum, neden buna ihtiyaç duydunuz? İnşaat maliyetlerini bu kadar arttığı bir zamanda 400 metrekare gibi villalar kaça mal olacak ve bunu kimler alacak ya da kaç tane zengin alacak? Battalgazi Belediyesi için söylüyorum, madem paranız var. Kentsel dönüşümler yapsın, ihtiyacı olan mahallelere yatırım yapsın diyoruz. Biz bu nedenle bu maddeyi ret ediyoruz" dedi.

CHP hazmedemedi

Tabel'e yanıt veren Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Yeşilyurt Belediyesi'nin 2016-2017 yılları arasında başlattığı projelerin olduğunu belirterek, "Yeşilyurt'ta biz sadece villa yapmıyoruz, şu anda devam eden Yeşilyurt Yakınca bölgesinde deprem afet konutları var. Turgut Özal Mahallesi'nde kentsel dönüşüm yapıyoruz. Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi'nde kentsel dönüşüm projemiz yapıldı ve bitti. Şu anda vatandaşlarımız evlerinde oturuyor. Topsoğüt'te daha önce imar ve konut yapılmayan yerde konut projesi oluşturduk. Ciddi bir risk aldık, alan açtık. Etrafının gelişmesi için orayı tanzim ettik. Ayrıca Bostanbaşı tarafında birçok konut projemiz var. Nedense Cumhuriyet Halk Partisi Gedik bölgesine yapılan ve orada atıl olan bilgeye emsal teşkil eden bölgenin rayiç bedeline katkı sunan projeyi bir türlü hazmedemedi. Haliyle orası Yeşilyurt Belediyesinin ticari şirketi tarafından organize ediliyor. Defaten biz mecliste de kurumlarda da bilgi vermek için çağırdığımızda tenezzül edip, gelmeyince bil verme gereği de duymadık. Bizim her şeyimiz Sayıştay denetiminde her şey ortada açık ve net bir şekilde biz Yeşilyurt Belediyesiyle alakalı gerekli bilgilendirmeyi yapıyoruz. Herhâlde Günnur Hanım gündem bulamıyor ya da kendince ‘şöyle oldu böyle oldu' diyor. Battalgazi Belediyesinin de yatırımını engellemeye çalışıyor. Yatırımların bu şehirde herkese katkısı var. Her alanda topluma, millete, esnafa faydası var diye düşünüyorum" diye konuştu.

Bu bölgede talepler var

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder'de, yüksek binaların doğuya akmaması ve İnderesi'nden itibaren askeriyenin olduğu yere kadar yüksek katlı binalara izin vermemek için bölgeye talip olduklarını belirterek, yüksek binaların Malatya'ya ciddi bir olumsuz etkisi olduğunu söyledi. Özellikle üniversitelerin olduğu bölgelerde müstakil konut ihtiyacı olduğunu aktaran Güder, "Bu konutların belediye eliyle yapılması gerektiğini düşündük. Bu bölgede talepler de var. Biz burayı kimseye yer, mülk edinme noktasından ziyade gelir paylaşımı üzerinden burayı inşa edeceğiz. Mahallelere eğilmemiz lazım ki, bugüne kadar Malatya'da birçok belediye başkanı gelip geçti hiç kimse çevre yolunun altına kentsel dönüşüm için cesaret edemedi. Şuanda Şehit Fevzi Mahallesinde 750 konutun inşası devam ediyor, 400 hak sahibi var. Derme Deresi'nin ıslahıyla birlikte orası Malatya'nın en güzel yerlerinden bir tanesi olacak. Temel felsefemiz şuydu; Bölgeler arasındaki temel gelişmişlik farkı, insanlar arasındaki olumsuz ilişkilere yansımaları oluyordu inşallah buraları yaparak, 400 hak sahibi var 250 boş konutumuz kalıyor. Doldur boşat ile o bölgede kentsel dönüşümü yapacağız. Battalgazi olarak bölgenin kaderini değiştirecek bu arazilerde kentsel dönüşümü sağlamış olacağız. Biz hem zenginin hem de fakirin yanındayız. Belediye olarak şuana kadar 65 bin paket dağıttık. Başta açıklamış olsaydık, reddetmekte direnmezlerdi diye düşünüyorum. Biz belediye olarak burayı müteahhitlere vereceğiz. Biz yapmayacağız. Müteahhitlerin hepsini çağıracağız, gelin bir uzlaşı yapın gelir paylaşımı olarak bir kısmını belediyeye verin, müteahhitler yapsın. Biz belediye olarak gidip orda müteahhitlik yapmayacağız" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme