Vatandaşın Sağlığı Hiçe Sayıldı: Piyasada Bulunmayan İlaçlar Zam Sonrası Ortaya Çıktı!
Malatya'da ilaç tedariğine ilişkin açıklama yapan Malatya Eczacı Odası Başkanı Ebru Sönmez, ilaçlara yapılan zamların ardından ilaç sanayi ve dağıtım şirketlerinin birçok ilacı yeniden eczanelere vermeye başladığını ifade etti.
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan "Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar" Resmi Gazete'de yayımlandı.
İlaç fiyatlamasında kullanılan Euro kuru yüzde 23,5’lik artışla 17.5 liradan 21.6 liraya yükseltildi.
İlaç avro kuruna zam yapıldı fakat Malatya Eczacı Odası Başkanı Ebru Sönmez, yaptığı basın açıklamasında düzenlemenin ekonomik zorluklarla mücadele eden eczacıların sorunlarına ve ilaç yokluğuna çare olmadığını söyledi.
Yıllardır ekonomik sıkıntılarla boğuşan eczacıların 2023 yılında üst üste yapılan iyileştirmelerle az da olsa nefes aldığını kaydeden Sönmez, “İlaca yapılan son 3 fiyat kuru ayarlamasında yani ilaç fiyat artışlarında eczacıların kârlılık baremleri düzenlenmemiş, dolayısıyla ilaç fiyatı arttıkça düşen eczacı karlılıklarından müteessir eczanelerimiz ekonomik olarak yangın yerine dönmüştür.” dedi.
Düzenleme Sanayiye ve Dağıtıcılara Yaradı
Düzenlemenin, yeteri kadar ilaç üretmeyen ilaç sanayisine ve dağıtımcılara yaradığını vurgulayan Sönmez, şunları dile getirdi:
“Yapılan düzenlemede ekonomik sebeplerden dolayı ilacı yeterli miktarda üretmeyen ilaç sanayii ve yine ilacı yeterli miktarda eczacıya ulaştırmayan dağıtım kanalları için, ilaç yokluğu oluşmasın sebebiyle lehlerine düzenleme yapılmış; fakat ettiği yemin gereği hastasına ilacı ulaştırmak için kapı kapı dolaşan Türkiye’nin her yerinde WhatsApp gruplarında ilaç arayan ve tek derdi halkın sağlığı olan eczacılarımız yok sayılmışlardır.”
Sağlıkta tasarruf yapılmaması gerektiğini defalarca dile getirdiklerin aktaran Sönmez, eczacıların görünmezden gelinmesinin sosyal devlet anlayışına ters düştüğünü kaydetti. Gerekli iyileştirmeler yapılmadığı takdirde tüm eylemlerde ön saflarda yerlerini alacaklarını belirten Sönmez, “Ülke olarak yaşamış olduğumuz tüm felaketlerde en ön saflarda can siperane çalışan eczacıların görmezden gelinmesi, iflasa sürüklenmelerine seyirci kalınması sosyal devlet, sağlıklı millet anlayışına ters düşmektedir.
Sağlıkta tasarruf olmayacağı defalarca tarafımızca dile getirilirken bu tasarrufun sadece eczaneler üzerinden yapılacağı tahmin bile edilememiştir.Yapılan bu yanlıştan acilen dönülmesi gerekmektedir. Devleti ve milleti için 7/24 kesintisiz ilaç ve sağlık hizmeti sunan eczaneler kaderlerine terk edilmemeli, üvey evlat muamelesi görmemelidir. Eczanelerin yok olması demek sağlık sisteminin çökmesi demektir.
Bu bağlamda Malatyalı eczacılar olarak çağrımızdır: Acilen bu yanlıştan dönülmeli, eczacıya hak ettiği değer verilerek gerekli ekonomik iyileştirmeler yapılmalıdır. Gerekli düzenlemeler yapılmadığı takdirde yapılacak bütün eylemler de en ön saflarda hakkımızı alana kadar mücadele edeceğimizi buradan tüm yetkililere bildiririz.” diye konuştu.
Eczacılar olarak ilaç tedariğinde yaşadıkları zorluklardan bahseden Sönmez, zam yapılıncaya kadar bazı ilaçların eczanelere verilmediğini söyledi. Sönmez, şu şekilde konuştu:
“Maalesef hala kronik rahatsızlıklarla alakalı ilaçlarımızda yokluklar devam ediyor. ilaçlara zam düzenlemesi yapılmaması sonucunda dağıtım kanalları da ilaçlarını eczanelere vermemeye başladılar. Biz gerçekten tüm Türkiye'de ilaç bulmaya çalıştık hastalarımıza. İlaca zam geldikten sonraki gün dağıtım kanallarının bazı ilaçları ortaya çıkardığını üzülerek gördük. Bu da anlaşılıyor ki zam gelmeden önce hastaların sağlığı göz ardı edildi. Hem dağıtım kanalları hem de ilaç sanayisi yüzünden.
Ama eczacı 7-24 ilaç hizmeti vermeye devam etti. Hiçbir hastasına ilacı yok demedi. Zam geleceğini bile bile hastasına ilacını kesintisiz ulaştırmaya çalıştı. Ancak eczacılarımız yok sayıldı. Çünkü bu yapılan iyileştirme sadece dağıtım kanallarına ve sanayiye yapıldı. Eczacıların bu yapılan ilaç zammıyla birlikte karlılıkları ciddi oranda azaldı. biz deprem bölgesindeki eczacı odaları ve eczacılar olarak da bu yapılan düzenlemeler sonucunda ekonomik olarak ciddi batma noktasına geldik.”