Vatandaş yerinde dönüşüm istiyor
6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'nın Battalgazi ilçesi Alacakapı Mahallesi'nde vatandaşlar, yerinde dönüşüm talep etti.
6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde büyük yıkıma uğrayan Malatya'da vatandaşlar yerinde dönüşüm istiyor. Malatya'nın Battalgazi İlçesine bağlı Alacakapı Mahallesindeki birçok vatandaş, gazetemize yaptıkları açıklamada; yeni inşa edilecek kalıcı konutların yerinde yapılması talebinde bulundu. Vatandaşlar, yerinde dönüşüm olmadığı takdirde kendileri için ikinci bir deprem olacağını vurguladı.
Mahalle kültürü yaşasın
Alacakapı Mahalle Muhtarı Nafiz Sayın, mahalle kültürünün yaşatılmasını ve mahalle sakinlerinin yerinde kalmasını istediklerini söyledi. Sayın, “Bu sokaktaki evlerin hepsi ağır hasarlı. İmar sıkıntısı yok buranın. Milletvekilleri ve belediye başkanlarının burada söz verdi. Biz istiyoruz ki mahalle kültürü yaşasın, mahalleli yerlerini terk etmesin. Mahalle sakinlerinin aile bağları, arazileri, iş yerleri burada. Yetkililer söz verdi ve sözünde durmalarını istiyoruz. Mahalle sakinleri mağdur oldukları halde cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 80'i oy verdi. Onun karşılığını istiyorlar. İnsanların komşulukları devam etsin. Sonuçta vatandaşın kendisi bu parayı ödeyecek. Bu insanlar başka bir şey istemiyor. Sadece evlerinin yerinde yapılmasını istiyor. Zemin etüdünde ne çıkar bilmiyorum ama mahalleli yerinde kalmak istiyor” dedi.
Mahalleden uzaklaşmak istemiyorlar
Mahalle sakinlerinden Vahap Uçar, yapımı devam eden kalıcı konutların uzak bölgelerde olduğunu, o bölgelere gitmeleri halinde Alacakapı Mahallesinde bulunan arazilerinden uzaklaşacaklarını ve bu durumun kendileri açısından iyi olmayacağını vurguladı. Uçar, komşularından ve mahallelerinden uzaklaşmak istemediklerini de sözlerine ekledi.
Kültürü kaybetmek istemiyoruz
Mahalle sakinlerinden Murat Kuzucu, mahalle kültürünün değişmesini ve yozlaşmanı istemediğini dile getirerek yetkililerinden yerinde dönüşüm yapmasını ve insanları mağdur etmemesini talep etti. Kuzucu, “Evlerimizin yıkılıp kısa sürede yapılmasını rica ediyoruz. Biz burada komşuyuz, akrabayız, düğünde, cenazede ve her durumda burada birlikteyiz. Bu kültürü, bu yapıyı ve değeri kaybetmek istemiyoruz” şeklinde konuştu.
Duygusal olarak ikinci yıkım olacak
Mahallelerinde yerinde dönüşüm yapılmasını isteyen mahalle sakinlerinden Ayşehan Bora, 50 yıllık komşuluklarının olduğunun altını çizerek, “Eğer yerinde dönüşüm olmazsa, bizim için ikinci bir deprem olacak. Çünkü yaşlılarımız, akrabalarımız hepsi burada. Mahalleden ayırmak, mahalle kültürünü kaybetmek, mahallemizi ve mahalle insanını daha çok sarsacak. Bilmediğimiz Gelincik Tepe, Çamurlu, İkizce gibi yerlere, mahalledeki hiç kimse gitmek istemiyor. Yerini, kökenini, bulunduğu mahalleyi terk etmek istemiyor. Aksi halde duygusal olarak ikinci yıkım olacak bu. Yerinde dönüşüm olması için gereken her şeyi yapıyoruz mahalle halkı olarak. Mahalle muhtarımızla birlikte bu işin peşini bırakmıyoruz. Çevre Şehircilik Bakanlığı olsun, CİMER olsun her yere yazıyoruz. Hiç bir şekilde geri dönüş yok. Bu konu netlik kazanmasını istiyoruz. Önümüzü görememek, mahalleli olaraktan bizi strese sokuyor. Şuanda evsiziz. Resmi bir şey söylesinler ki biz de ona göre yer bulalım, hayatimizi bir programa sokalım” açıklamada bulundu.