Vatandaş ete hasret kalacak! Süt hayvanları kesime gidiyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde 2024 yılı için 600 bin baş besilik sığır ithal edeceğini açıkladı. Malatya'da kırmızı etin önlenemeyen yükselişi sürüyor. Önümüzdeki günlerde yapılacak olan canlı hayvan ithalatının ardından et fiyatlarındaki değişimi gazetemize anlatan Malatya Kasaplar Odası Başkan Vekili Abuzer Çekici, 'İthalat soruna çare değil. Geçici süreliğine fiyatlar sabit kalabilir, ancak üretim olmadan sorun çözülmez' dedi. 

TAKİP ET

Malatya'da kırmızı etin önlenemeyen yükselişi sürüyor. Kuzu etinin kilogramı 500 TL'ye, dana eti ise 450 TL'ye dayandı. Kuzu eti karkas kilogram fiyatı 310 TL'ye dana eti karkas fiyatı ise 300 TL'ye ulaştı. Alım gücü kalmayan vatandaş ete hasret kalacak. Kentte faaliyet veren kasaplar, Kentte faaliyet gösteren bazı kasaplar kıyma fiyatlarının ilerleyen günlerde 500 lirayı bulabileceğine dikkat çekerek, tüketicilerin kasaba fiyat sorduğunu ve et almadan gittiğini söyledi.

Süt hayvanları kesime gidiyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, yükselen et fiyatlarına çözüm için 600 bin baş besilik sığır ithal edeceğini açıkladı. Bakanlığı artan et fiyatlarına çözüm için 600 bin besilik büyükbaş hayvan ithalatı kararı tartışılıyor. Malatya Kasaplar Odası Başkan Vekili Abuzer Çekici, son 2 yılda üretime destek verilmemesinden dolayı üreticinin, süt hayvanını kesime gönderdiği bu durumun et fiyatlarının artmasına neden olduğunu belirtti.

İthalat yaraya merhem olmayacak

Et fiyatlarında yaşanan fahiş fiyat artışlarının ardından Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından önü açılan 600 bin besilik büyükbaş hayvan ithalatı gözleri kasap raflarına çevirdi. Hayvancılık ithalat aşamasına nasıl gelindiğini, yapılacak ithalatın miktarını ve şeklini gazetemize değerlendiren Malatya Kasaplar Odası Başkan Vekili Abuzer Çekici, son 2 yılda üretime destek verilmemesinden kaynaklı üreticilerin süt hayvanını kesime gönderdiğini ve bu durumun et fiyatlarını da etkilediğini belirtti. Çekici, ithalatın yaraya merhem olmayacağını ve sadece geçici süreliğine fiyatları sabit tutacağının altını çizdi.

Önceki hataların bedelini ödüyoruz

Yapılacak ithalat miktarının çok büyük olduğunu vurgulayan Çekici, "Şimdi bu 600 bin baş ithal canlı hayvan getirilmez. Daha önceleri de söyledik. Yani bu çözüm değil. Geçici bir rahatlama olur. O da geçici bir süreliğine. Yani şu an önemli olan, bireysel hayvancılığı ve bireysel tarımı çoğaltmaları lazım, desteklemeleri lazım. Yani onlara teşvik vermeleri lazım. Onları desteklemeleri lazım. Sütün para etmesi lazım. Dişi hayvan vermeleri lazım. Yani bu genç çiftçiler olsun, köydekilerin olsun. Daha önce yaptığı hataların acılarını biz çekiyoruz, halk çekiyor. Yani pahalanıyor. Bir hafta içinde 50 lira zam geliyor. Birden düşüyor da. Yani böyle bir istikrarsızlık olmaması lazım. İthal hayvanların gelmesinin buraya bir katkı sağlayacağını zannetmiyorum. Belki geçici bir süreliğine bir rahatlama olur. Arkası gene boş. Çünkü gelen hayvanlar altı ay sonra kesilecek bitecek. Üretim olduğu zaman, yani kendi halkın et ürettiği zaman arkası olur, devamlılığı olur" şeklinde konuştu.

Ülkede hayvan yoktur

İthal hayvanların işletme kapasitesine oranla alınabileceğini aktaran Çekici, "Bir işletmenin kapasitesinin yüzde on dördü kadar hayvan ithal etme hakkı veriliyor. Yani İthalat açılmışsa üreticilerin kontenjanı arttırılmalı. Bu da çiftçiye destek olur. Burada hayvan yoktur. Üretim yok. Hayvan yok. Tarım bakanlığı var desin ama yoktur. Gerçekten acı bir gerçek. Varsa niye altı yüz bin büyükbaş ithalatı çıkardılar? Yem fiyatları yüksekti zaten yine yükselir. Gerçeği yani bir senedir fazla bir zam gelmemişti yeme. Bir ay önce zam gelmişti. Yani bu şekilde devam eder. Çünkü üretim yok ki hayvan kime nasıl yetsin? Dışarıdaki hayvan gelirse belki bu şekil yeter. Yoksa fazla bir yükselme olmaz ha anladım. Yani bu ithalat sürekli olmayacağı için bir çare değil. Sadece geçici bir rahatlama. Bu hayvanı küçükken getiriyor. 8 ayda bir bu hayvan ancak kesime gelecek. Yoksa yarın 10 ay sonra yine hayvan yoktur. Et yine zamlanacak? Yani yükselişi de hayvanlar kesilene kadar altı ay, yedi ay sürecek. Ondan sonra bir geçici bir süreliğine rahatlayacak. Tekrar arkası bu sefer daha da zamlanacak. Üretim yok, dişi hayvan olacak süt para edecek ki dana ola dana öyle ete gider. Daha önceden teşvik verdiler. Büyük üreticiye verdikleri için piyasaya etki etmedi" dedi.

Özel Haber
Yorumlar 4
Ramizan 17 Şubat 2024 15:01

Ey hükümet yetkilileri size söylüyorum; Emekli bu et de gönül rahatlığı ile bir kilo alıp yiyebiliyor mu ? Şimdi sandık önüme geliyor fırsattır ha ha ha Bari rahatlarım

Garip 16 Şubat 2024 21:15

Emekliyim sanki alıyorum. Kırmızı ette nefret ediyorum çünkü canım çok istiyor görünce alamıyorum param yetmiyor tansiyonum yükseliyor en iyisi görmemek. Bizi bu hale düşürenler utansın

Ahmet 16 Şubat 2024 19:01

Depremde imar hatalarını yıkım ile gördük, maden işletmesinde heyelan olarak gördük, ekonomide Türk tipi ben ekonomistim ile yapılan hatayı geçim sıkıntısı olarak yaşıyoruz hata yapmaya lüksümüz yok ama velakin siyasi gelecekleri için hata üstüne hata yapıyorlar yazık.

Ahmet 16 Şubat 2024 18:56

Depremde imar hatasının sonucunu gördük, madendeki hatayı toprak kayması olarak gördük ekonomideki Türk tipi model ile ben ekonomistimim sonucunu her geçen gün ağırlaşan zamlar geçim sıkıntısı ile yayılarak görüyoruz bana dokunmaz diyenlerede pek yakında dokunur ,hata yapma Lüksümüz olmamasına rağmen hata üstüne hata yapıyoruz.

Bakmadan Geçme