Vali'den destek istedi
Malatya Ağaç Sanatkârları Esnaf Odası Başkanı Mahmut Kavuk, uzun süredir gündemde olan sanayi sitesinin taşınmasıyla ilgili Malatya Valisi Ali Kaban'ı ziyaret etti ve destek istedi.
Kavuk, gazetecilere yaptığı açıklamada, yer sorunun toplumsal ve bütün esnafları ilgilendiren bir sorun olduğunu söyledi. Başkan Mahmut Kavuk, “Yer sorunuyla alakalı biz Vali Bey'i ziyaret ettik. Hükümetin çıkarttığı kararnameye göre şehir içinde bulunan imalatçıların şehir dışına alınması kararı ve bu da meclisten çıktı. Ve Malatya bu konuda Türkiye genelinden seçilen 9 pilot ilden bir tanesi. Sivas, Kayseri, Hatay, Antep, Adana gibi illerin sanayileri dışarıda ve bizim sanayi sitemiz hala şehrin içerisinde. Yeni Sanayi Sitesinin olduğu alanına kuş bakışı olarak bakıldığında şehrin tam içerisinde olduğu görülür. Sivas'ta sanayi sitesini şehir dışına aldılar ve gayet güzel de oldu. Oradaki imalatçılar şehir dışına çıktıkları zaman alanda bir rahatlama oldu ve mevcut yerler de birer mağaza oldu” dedi.
100 yıllık site olmalı
Kavuk, “Bizim istediğimiz bir an önce bizim sektörle alakalı mobilyacı, marangoz, keresteci aynı ağacın gövdesi ve dallarıdır, ayrılamazlar, bu iş kollarına yeni iş yeri alanı verilmeli. 600 üyemiz var ve 600 üyelik bir sanayi sitesi olması gerekiyor ve bu da zaten bize yeterli olacak. Bu sanayi sitesi hangi bölgede olursa olsun o bölgede bulunan tüm insanlar bu sanayi sitesinden faydalanacaklar. Çünkü kargosu, bankası, sosyal tesisi, oda binaları olacak, piknik alanı olacak. Yapıldığı zaman 30-40 yıllık değil de 100 yıla hitap edilecek şekilde yapılacak ki, hem esnaflarımıza yaralı olacak hem de bölgeye hitap edecek. Malatya şuanda çevre illerin en gerisinde. Bir Antep 7 milyar dolar ihracatı olan bir il oldu ama Malatya sadece 350 milyon dolarlık kayısı ihracatı var. Bizim sanayimizde böyle bir şey yok” şeklinde konuştu.
Elektrik hatları yenilenmeli
Taşınma öncesinden de sanayi içindeki elektrik hatlarının can ve mal güvenliği açısından yenilenmesi gerektiğini ifade eden Kavuk, “Buradan FıratEdaş(FEDAŞ) yetkililerine de sesleniyorum. Sanayi içerisinde tehlike arz eden 1960 yılında kalan elektrik telleriyle şu anda biz imalat yapıyoruz. Ve korkunç derecede sıkıntılı, her an her şey olabilir. 20 santimetre sacın içerisinde tel geçiyor. En azından yaptığımız müracaatta bu elektrik kablolarının yeraltında olmasa bile üstten korumalı kablolarla geçirilmeli. Bizim direklerdeki fincanlar artık çürümüş vaziyette. Elektrik trafolarının içerisinde ağaç büyümüş. Bunun ileride büyük bir can ve mal kaybına neden olacağına eminiz. Geçmişte bu yüzden 3 dükkân yandı. En azından bizim fiziki koşullarımız düzeltilsin” dedi.