Vali Uyardı: Bu Görev Belediyelerin!
Malatya Valisi Seddar Yavuz, son günlerde tehlikeli hale gelen sokak köpekleriyle ilgili belediyeleri uyararak sorumluluk almaya çağırdı.
2024 Yılı 4. İl Koordinasyon Toplantısı Malatya Valisi Seddar Yavuz başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantıda, sokak hayvanları sorununa değinen Yavuz, belediye başkanlarını uyararak sorumluluk alması gerektiğini ifade etti.
Kontrolden Çıktı
Artan köpek popülasyonunun kontrol edilemeyecek duruma geldiğini vurgulayan Yavuz, sokak köpeği kavramının çok değiştiğini kaydederek şunları söyledi:
“Bir köpeğin yılda 30 yavru yapma potansiyeli var. Bir şehirde 100 bin köpek olduğunu varsayarsak popülasyonu oturun hesaplayın. Bu yönetilebilir, idare edilebilir bir durum değil. Bizim çocukluğumuzda her zaman da sokak köpeği vardı. Ama bu sokak köpeği kavramı artık sokak köpeği denilebilecek bir durumda değil. Büyük şehirlerde gruplar halinde dolaşıyor. İnsanları parçalıyor. Belediyelerin rekreasyon (gezinti yerleri) alanlarında insanlar korkudan yürüyemiyor.”
Kocaeli’ndeki görevi esnasında da sokak köpekleriyle ilgili sorunların yaşandığını aktaran Yavuz, vatandaşların yüzde 95’inin bu durumdan muzdarip olduğunu, yüzde 3 veya 5 kişinin hayvanlara dokunmasını istemediği için kente hastalıklı köpeklerin girdiğini dile getirdi.
Yabancı Turistler Uyarılıyor
Yurt dışındaki seyahat acentalarının Türkiye’ye gidenleri sokak hayvanları konusunda uyardığını belirten Yavuz, “Sokakta diyelim ki bir şehir için yüz bin köpek var. Yüz bin köpeği o şehir aşılayabilir mi? Düzenli besleyebilir mi? Hayır. Bu bir gün aç kalır bir gün doyar. Popülasyon sınırını aşmış durumda. Eskiden mahallede 2 tane köpek olurdu bizim çocukluğumuzda. Mahallede herkes beslerdi. 2 tane köpek yok şuan. Sonuçta sokağa çıkamayan yaşlılar, engelliler var. Bu durum bakın. seyahat acentaları boy boy afiş yaptı 'Türkiye'ye gitmeyin, Türkiye'de köpek var' diye.”dedi.
Belediyeler Sorumluluk Almalı
Sokak hayvanları konusunda belediyeleri uyaran Yavuz, kısırlaştırmanın yapılmaması halinde sorunların büyüyeceğini dile getirerek şu şekilde konuştu:
“Bakın bunun bilimsel çözümü var. Nedir bilimsel çözümü? Kısırlaştırın. Böyle bir böyle belediyecilik anlayışı olamaz ya. Bu görev belediyelerin. Niye kısırlaştırmıyorsunuz? Niye işe zaman ayırmıyorsunuz? Bütçe ayırmıyorsunuz? Hadi küçük belediyeler ayıramıyor. Nerede büyük belediyeler? Bunu yapabilecekler nerede? Kısırlaştırmazsanız bunlardan maksimum 30, minimum 15 olmak üzere yavrularsa siz de bu sorunla karşı karşıya gelirsiniz. Şu anda yaşadığımız kriz bu. Hayvanları çok seviyoruz ama ya bu sevme işini geçti. Sevimli halden çıkardık biz. Köpeklere çiğ et verirseniz hayvanları da parçalar insanları da parçalar. Nitekim yaban hayat ciddi şekilde tehlike altına girdi. İstanbul çevresi, Kocaeli çevresi, Sakarya dâhil olmak üzere o hatta artık ormanlık alanlarda hayvan surları var, köpek surları var. Bunun ideolojik bir düzlemde tartışmanın bir mantığı yok. Oturacaksınız gerçekçi bilim insanları ne diyorsa bunu yapacaksınız. İnsanlar muzdarip bu konuda.”