Uzman açıkladı! Deprem doğuya ilerliyor

Marmara Denizi Gemlik Körfezinde meydana gelen depremlerden sonra İstanbul depremi tartışmaları yeniden alevlendi. Deprem Bilimci Prof. Dr. Osman Bektaş, olası İstanbul depremiyle ilgili yeni açıklamalar yaptı. 

TAKİP ET

Sözcü.com'da yer alan habere göre, Bursa'nın Gemlik Körfezi'nde meydana gelen depremden sonra olası Marmara depremi yeniden gündemin birinci sırasına oturdu.

Bursa depremi özellikle İstanbul'da güçlü hissedildi. Milyonlarca insanda yeniden tedirginlik yarattı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş depreme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Bektaş "Kuzey Anadolu Fayı Erzincan- Bolu arasında zaman içerisinde deprem serileri üretirken; Marmara Bölgesinde, Kuzey ve Güney kolun karşılıklı olarak derinden 10-30 yıl içerisinde stres transferiyle deprem çiftleri üretmektedir." dedi.

Bektaş şunları kaydetti:

"Marmara'nın 7'den büyük tarihsel depremleri (Ambraseys , 2000) KAF'ın Kuzey ve Güney kolunda deprem çiftleri (1509-1556), (1737-1766), (1855-1894) oluşturacak şekilde gelişmiştir. Bu özellik her iki kolun zamana bağlı olarak derinden karşılıklı olarak tetiklediğinin kanıtıdır. 5,1 Mudanya depremi ve 8 Kasım 4,3 Erdek depremi KAF'ın Güney Kolu'nun gerilme artışı yaşadığının kanıtıdır. 1944 Bolu depreminden sonra depremsellik güney kolda batıya doğru devam ederek Mudurnu Vadisi'nde 1957 ve 1967 depremlerini oluşturdu. 1855 7,5 Bursa depremine dikkat!" Bektaş daha sonra bu yorumu üzerine depreme ilişkin ''İstanbul Mu? Bursa Mı? Deprem hangi kapıda? Marmarada depremsellik Kuzey kolda doğuya ilerlerken, güney kolda batıya ilerler. 1999 İzmit- Düzce depremleri deprem anında güney kolu rahatlatırken deprem sonrası derinden stres transferiyle yükleyerek 2023 depremlerine neden oldu'' yorumunu yaptı.

Bakmadan Geçme