Uyardık ama dikkate almadılar!
6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde Malatya'yı ziyaret eden Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Malatya ve çevre illerde deprem olacağına dair uyarılarda bulunduğunu ancak yetkililerin uyarıları dikkate almadığını söyledi.
Geçtiğimiz yıl yaşanan 6 Şubat tarihli asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerden en fazla etkilenen illerden olan Malatya'da binlerce insan hayatını kaybederken binlerce bina ağır hasar aldı ve yıkıldı. Depremlerin yıl dönümünde Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen 6 Şubat Depremlerini Anma Programında konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli kentler yapılması gerektiğini vurguladı. 6 Şubat depremlerinden sonra birçok insanın ve siyasilerin ‘dirençli kentler' deyimini kullanmaya başladığını ifade eden Görür, 6 Şubat depremlerini dirençli kentler inşa etmede farkındalık oluşturduğunu belirtti.
Dirençli kentler inşa edilmeli
Görür, depremin bitirilemeyeceğini ancak Malatya'da deprem kabusunu bitirebileceklerini, bunun içinde depreme dirençli yapıların yapılması gerektiğinin altını çizdi.Görür, belediye başkan adaylarının Malatya'nın hangi faylar üzerinde olduğunu, fayın özelliklerini, derinliğini, enini, boyunu ve ne büyüklükte deprem üretme kapasitene sahip olduğu bilmesi ve araştırması gerektiğinin vurguladı.
Yerbilimcilere gerekli önem verilmiyor
Türkiye'nin 6 Şubat öncesinde yer bilimcilere gerekli önemi göstermediklerini aktaran Görür, “Türkiye'de bilim adamları var. Araştırma yapan insanlar var. Türkiye'de yerbilimciler araştırma yapmak için para bulmak için çalmadıkları kapı kalmıyor. Ne hükumet ve belediye beş kuruş para vermiyor. Türkiye depremden alabildiğince etkileniyor. Yüzbinlerce insanımız etkileniyor. Biz deprem araştırmalarına doğru dürüst para vermiyoruz. Son günlerde para vermeye başladık” dedi.
Hatay'dan sonra en büyük hasar Malatya'da
Prof. Dr. Okan Tüysüz, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'da, Ovacık, Çelikhan- Pütürge faylarında gerilimin arttığını söyledi. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan depremlere ait kısa gösterimin ardından Prof. Dr. Okan Tüysüz, Kahramanmaraş merkezli depremlerde en büyük hasarı Hatay'dan sonra Malatya'nın aldığını söyledi. 1980 yılından itibaren deprem olacak bölgelerin tahmin edilmeye başlandığını ve 6 Şubat depremlerinin de önceden bilindiğini ifade eden Tüysüz, 2004 yılında TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından Malatya'da düzenlenen sempozyumda Malatya ve çevresini bekleyen deprem riskine karşı uyarıda bulunduklarını belirtti. 6 Şubat depremlerinde en büyük hasarı zemininden dolayı Hatay'ın aldığını, Hatay'dan sonra ise Malatya'nın büyük hasar aldığını ifade etti. Malatya'da deprem beklenen fayları açıklayan Tüysüz, Malatya- Ovacık, Çelikhan- Pütürge faylarında gerilimin arttığını vurguladı.