Usulsüzlük yargıya taşındı

Geçtiğimiz günlerde Battalgazi Ziraat Odası Başkanlığından istifa eden Mehmet Başar'in yerine seçilen Bayram Alışık, Battalgazi Ziraat Odası'nda yaşandığı iddia edilen usulsüzlük, yolsuzluk, evrakta sahtecilikle ilgili açıklamada bulundu. Alışık, müfettişlerin odada yaptığı incelemede, muhasebeden kaynaklı bazı hataların olduğunu, olayın yargıya taşındığını söyledi.

Malatya'da, 2019 Şubat ayında yapılan Battalgazi Ziraat Odası Başkanlığı seçimlerinde başkanlığa seçilen Battalgazi Ziraat Odası Mehmet Başar geçtiğimiz hafta görevinden istifa etti. Başar, hakkında savcılık tarafından, usulsüzlük, yolsuzluk, evrakta sahtecilikle ilgili soruşturma açıldığı, Başar'ın görevden alınmadan hemen önce başkanlıktan istifa ettiği iddia edilmişti. Başar'dan boşalan başkanlığa yönetim kurulu üyeleri tarafından başkan yardımcılığı görevini sürdüren Bayram Alışık atandı.

104 bin liralık açık görüldü

Alışık, Battalgazi Ziraat Odası'nda basın mensuplarına iddialarla ilgili açıklamalarda bulundu. Oda ile ilgili bazı dedikoduların olduğunu ifade eden Alışık, “Maalesef üzülerek belirteyim ki biz halk olarak yargılamayı çok seviyoruz. 2019'da yapılan seçimden buyana malumunuz bazı kişiler tarafından odamız hakkında yargıya sürekli olarak şikayetlerde bulunuldu. Burada her hangi bir netice elde edemeyenler bu olayı yukarıya taşıdılar. İsim vermek istemiyorum ama arkasında siyasi destek olmak şartıyla en son genel merkezle aşırı derecede yapılan şikayetler üzerine oda hakkında inceleme başlatıldı. Hukuki sürecin başlaması için başkanımız kendi rızasıyla da birde soruşturmanın selameti açısından istifa dilekçesini zaten vermişti. Süreç sonuçlanana kadar başkan görevden el çektirildi. Gösterilen iddialar şunlar, bizim oda olarak her hangi bir açığımız yoktur. Zimmetimize geçirilmiş bir şeyimizde yoktur. Muhasebe hatası ve bazı hesaplamalardan dolayı sadece 104 bin liralık müfettiş açık gördü. Bunu da başkanımız götürdü yatırdı. Bu açıkta şundan kaynaklandı, daha önce ziraat odası olarak iyi tarım yaptırılmıştı. Dolayısıyla iyi tarım yaptıran çiftçilerimiz maalesef ödemelerini yapmadı. Buda ziraat odasına zarara mahal verdi. Başkanımızda çiftçiler mağdur olmasın diye her hangi bir hukuki süreç başlatmadı, bu zararı da kendi cebinden temin ederek tek başına kapattı. Sadece gerekçe olarak bunun haricinde, ‘sigorta primlerinin geciktirildiğine dair, faiz işletildiğinden, vergi borçları nedeniyle oda zarara uğratılmıştır' bahaneleri oldu. Bunlar bütün kurumların olağan şeyleri. Belediyelerde, kuruluşlarda, mesleki odalarda böyledir aynı şeyler vardır. Para bulamamıştır o an yatıramamıştır. Ziraat odasının 12 ay boyunca sürekli olarak bir geliri yok. 5-6 aylık bir süreç içerisinde geliri var. Çiftçilerin ÇKS dönemleridir onun haricinde herhangi bir gelirimiz yoktur. Böyle bir süreç başladı tabi ki hukukun vereceği karara biz saygılıyız. Umudumuz şudur, Mehmet Başer'in aklanarak görevine iade edilmesi. Kendisinin de amacı budur ‘iade edildikten sonra bu görevi artık yapmayacağım' dedi. Biz kendisine saygı duyuyoruz” diye konuştu.

Görevimi özveri ile sürdüreceğim

Başkanlık görevini özveri ile sürdüreceğini ifade eden Alışık; “Şubat'ta bizim normal olağan seçimimiz var. Şubat'a 5-6 aylık bir sürecimiz kaldı. Dolayısıyla odaya bir başkan seçilmesi gerekiyordu. Sağ olsunlar meclis üyelerimiz ve yönetim kurulu bu 5-6 ay süreçteki görevi bize verdi. Bizde saygıyla karşıladık. Bu görevi kabul ettik. Bundan dolayı da ben kendilerine teşekkür ediyorum. Bundan sonra ki süreçte ben şunun sözünü verebilirim, 5-6 aylık süreçte başta ziraat odasının yönetimi ve meclis üyeleri, bunların nezdinde delegeler ve onların nezdinde de bütün çiftçilerin onurunu onurum bileceğim, şereflerini şerefim bileceğim, edebimizle, ahlakımızla detaylı bir şekilde yapacağız. Web sayfamız oluşturuldu. Bütün çalışmalarımızı çiftçiler oradan takip edebilecekler. Normal olağan kongrede eğer çiftçilerimiz, delegelerimiz başta muhtarlarımız ‘bize devam edin derlerse' bizi layık görürlerse bu göreve biz seçime katılacağız” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme