Usta öğreticiler de şikayetçi
Malatya Usta Öğrenciler Derneği Başkanı Halise Can, usta öğreticilerin, sıkıntıları gündeme getirme ve sorunlarını anlatmak için AK Parti Malatya İl Başkanı İhsan Koca'yı telefonla aradıklarını belirterek, 'Yaklaşık 9 aydır randevu istedik ama bize dönüş yapılmadı. Meclise gittik ve orada görüşmelerimiz oldu. Bizlere, 'AK Parti İl Başkanına ulaşın' dediler. İl Başkanını arıyoruz açmıyor. Geri de dönmüyor. İhsan Koca'dan 9 aydır randevu talep etmekteyim. 'Yoğunluktan dönemiyoruz' diyorlar' dedi.
Geçim sıkıntısı içerisinde olan usta öğreticiler Pandemi sürecinde kurslarını açamadılar. Bu süreçte gönüllü çalışıp atölyelerde maske diktiler, destek alamadıkları gibi muhatap bulamadılar. Malatya Usta Öğrenciler Derneği Başkanı Halise Can, usta öğreticilerin, sorunlarını ve taleplerini iletmek istediklerinde adres olarak AK Parti Malatya İl Başkanı İhsan Koca'nın gösterildiğini ancak, İl Başkanı İhsan Koca'ya yaklaşık 9 aydır ulaşılamadıklarını söyledi.
Kolaylık tanınmadı
Usta öğreticilerin sıkıntılarını sürekli gündeme taşıdıklarını dile getiren Can, “Yıllardır çalışıyoruz. Ancak kadromuz olmadığı için özlük haklarından yararlanamıyoruz. Dünyada meydana gelen ve ülkemizi de etkileyen Covid-19 Pandemisi sürecinde özveri ile çalışarak devletimize bir kuruş dahi almadan hizmet ederek çalıştık. Malatya Valiliğimiz tarafından Fatma Aliye İMKB de açılan atölyelerde maske, tulum, galoş gibi ürünlerin imalatı için 4 tane sınıf kurduk. Burada gönüllü olarak bir sınıf oluşturarak bir kuruş dahi ücret talep etmeden gönüllü olarak çalıştık. Bizim kurum amirlerimiz de bizlere destek oldu ve biz gönüllü devam ettik. Onlar da "bizim kurslarımıza kolaylık sağlayacaklarını" söylediler. Kolaylık tanınmadı. Tam tersine kurs yerlerine 60 metrekare olması şartı getirildi. Bu nedenle kurs açamıyoruz. Eylül ayını bekleyeceğiz " diye konuştu.
Başkana ulaşamıyoruz
Can, yaklaşık 9 aydır taleplerini hükümete taşıması için AK Parti Malatya İl Başkanı İhsan Koca ile görüşmek için randevu ettiklerini vurgulayarak, "Bu sıkışık dönemde İl Başkanlarımıza ulaşmak istedik ve kesinlikle dönüş yapmadılar. Yaklaşık 9 aydır randevu istedik ama bize dönüş yapılmadı. Meclise gittik ve orada görüşmelerimiz oldu. Bizlere, "AK Parti İl Başkanına ulaşın" dediler. İl Başkanını arıyoruz açmıyor. Geri de dönmüyor. İhsan Koca'dan 9 aydır randevu talep etmekteyim. 'Yoğunluktan dönemiyoruz' diyorlar" şeklinde konuştu.
Geçim telaşındayız
Usta öğreticilerin pandemi süreci boyunca geçim sıkıntısı yaşadığını ifade eden Can, "Bizler özveriyle çalışıyoruz. İlimizde de pandemi sürecinin başladığında, Valiliğimizin talebi ile hiçbir ücret talep etmeden 2,5 ay süreyle büyük biz özveri ile çalıştık. Daha önce böyle bir iş de yapmamıştık. Diğer yandan yaptığımız çalışmalarla kalifiye elaman yetiştiriyoruz. Bu alandaki boşluğu doldurmaya çalışıyoruz. Biz şu anda kendi işimize döndük. Bu pandemi süresince kurslarımız da açılmadı. Pandemi nedeniyle yani alınan karar gereği yer olarak en az 60 metrekare yer isteniyor. Masalar arasındaki mesafenim 2,5 metre olması isteniyor. Böyle bir atölye bulmamız da mümkün değil. Zaten öğrenci potansiyeli de pandemi nedeniyle düşük. Arkadaşlarımız maaş alamıyorlar. Birçok arkadaşımız geçim telaşındadır” dedi.
Cumhurbaşkanımız sorunlarımızı bizden dinlesin
Can, usta öğreticilerin, özlük hakları iyileştirilmesi ve kadro taleplerinin olduğunu anlatarak, "Sesimizi yetkililere duyurmak için Twitler attık. Ancak sesimizi duyan yok. Bu kadar özveri ile çalışmamıza rağmen bizlere kadro verilmedi. Usta öğreticiler olarak talebimiz yapılacak bir düzenleme ile bizlere kadro verilmesidir. Konuyu Sayın Cumhurbaşkanımıza kadar iletmeye çalıştık. Yine buradan da talep ediyoruz. Sayın cumhurbaşkanımız bizim sorunlarımızı bizden dinlesin. Belki konuyu biliyordur ama bir de bizi bizden dinlesin. Belki bizim sorunlarımızla ilgili yanlış anlaşılmalar oluyordur. Ücretli öğretmenlerle, usta öğreticilerin sorunları karıştırılıyor gibi bir algı içindeyiz. Onların sorunlarıyla, bizim sorunlarımız aynı değil. Yani biz kurs vereceğimiz kendi yerimizi kendimiz ayarlarız. Kendi tefrişatımızı kendimiz hazırlarız. Alan taraması, öğrenci bulunması, kurs yerinin tefrişatını biz kendimiz yaparız. Öğrenciden kursa katılmasını biz talep ederiz. Sadece yılsonunda yaptığımız işleri sergileyerek çalışmalarımızı duyururuz. Zaten biz talep etmezsek öğrenci evde otururken ne yaptığımızı bilmiyor ki. Biz sergilerle ön plana çıkarak sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Son çalışmamızda da bir sergi yaptık. Bunu bakanlığın talebi üzerine sanal ortamda yaptık. Bu da Bakanlığın istediği bir şeydi. Ama kurslarımız kapalı olduğu halde Biz bir hafta boyunca o sergiyi ayarladık. Bizim talebimiz özlük haklarımıza kavuşmak istiyoruz. Sosyal haklarımızın iyileştirilmesini istiyoruz. Malatya'daki 910 arkadaşlarımızın mağdur olmamasını istiyoruz" ifadesini kullandı.