Üreticiye kükürt uyarısı

Malatya'da kayısıda hasat mevsiminin başlaması ile birlikte islim ve kükürt konusunda kayısı üreticileri uyarıldı.

Kayısıda yapılan bilinçsiz kükürtleme sonrası bir yandan ürün kayıplarına neden olurken, diğer yandan da dış piyasalarda kuru kayısı fiyatını olumsuz etkiliyordu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Malatya İl Müdürü Tahir Macit, üreticileri bu konuda uyararak daha dikkatli davranmaya ve islim ve kurutma esnasında kayısıda boylamaya da dikkat etmelerini önerdi. Yılda ortalama 350 milyon dolar döviz girdisi sağlanan kayısıda Avrupa Birliği'nin koyduğu 2 bin ppm kükürt oranı engeli ile karşılaşan kayısı üreticisinin bu yıl daha dikkati ve titiz davranması gerekiyor. Müdür Tahir Macit, islim sezonu başlarken kayısı üreticilerine kükürt oranı ve kurutulması konusunda önerilerde bulundu. Macit açıklamasında geçtiğimiz 4 yıl içinde kükürt konusunda kayısı yetiştiricilerine yönelik eğitim çalışmaları yapıldığını hatırlatarak, “Bu amaçla her ilçeye standartlara uygun örnek islim damı (kükürt odaları) yaptırdık. İslim sonrası kayısı nasıl kurutulacak onu öğrettik. Yaklaşık yıllık kükürt 3 bin ppm de ki bir kükürtlü kayısı bir yıl beklediği zaman 500 ppm'e düşüyor. 2 bin ppm kükürt verdiğiniz bir kayısıyı 300-350 ppm'lik bir düşüş oluyor. Ayrıca kükürt fazla verildiği zaman rengi sarı, albenisi yüksek olduğu için tüccar onu daha çok tercih ediyor. Bu konuda yine geçtiğimiz yılarda İnönü Üniversitesi ve Kayısı Araştırma Enstitüsü ile ortak yürütülen bir projede dışarıdan kükürt verilerek, istenilen oranda kükürttün verilmesi ile ilgili bir sistem geliştirildi. Üreticilerimizden o sistemi kullanmalarını istiyoruz” diye konuştu.

Boylamaya dikkat edilmeli

Kayısıyı islime alma ve sonrasında kurutma aşamasıyla ilgilide konuşan Macit, “Kayısıları islime alırken boylama makinası ile boylama makinası yok ise de göz ve el kararı bayların ayrılması gerekir. Bunun amacı şudur. Küçük kayısılar kükürtlerini daha hızlı alıyorlar. Büyük kayısılar ile karışık verildiği takdirde üretici büyük kayısının kütürtünü alması için daha fazla kükürt yakıyor. Bu defa da küçük kayısının kütürtünü yükseliyor. Serme aşamasında ise küçük kayısı daha çabuk kuruyor. Üretici küçük kayısıları içinden seçmek durumunda kalıyor. Hepsi aynı boyda olsa kütürtünü de aynı boyda aynı zamanda alacak aynı miktarda alacak. Bunun için de üreticilerimizin zarara uğramamaları için bu önerilerimizi dikkate almalarını istiyoruz” dedi.

Kerevet sistemini denesinler

Macit, islimleme aşamasında örnek olarak bazı yerlerde uygulamaya alınan kerevet sistemi ile kayısının satış veriminin artacağını belirterek, “Ayrıca örnek yaptığımız islimleme odalarında kerevet sistemini kurduk. Bunu kullanmalarını istiyoruz büyük çiftçilerimiz kerevet sisteminde yeterince kayısı odalarına kayısı koyamadıkları için kasaları tercih ediyorlar. Onun yerine iki tane oda yapmaları biri boşken birini doldurmaları şeklinde yapmaları lazım. Kerevet sistemde tek sıra kayısı dizildiği için kasalara büyük kasalara çok kayısı koydukları zaman almıyor. Çiftçi de bunu bilmiyor de için ikinci bir kükürt yakıyor. Bu da kükürt oranının yükselmesine neden oluyor. Bunun cezai müeyyideleri var. Dolayısıyla kerevet sistemini kullanırlarsa hem iki defa isim yapmazlar kükürt yapmazlar. Kükürtü bir defada alır hem zamanları hem de kükürt miktarından tasarrufları olur” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme