Üretici yüksek maliyetten şikayetçi
Kayısı bahçelerinde belirli dönemlerde yapılan budama işlemi üreticileri memnun ederken, unutulmaya yüz tutan budama mesleğinin de ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Kayısıda kalitenin arttırılması adına bakımların önemli olduğunu vurgulayan Budamacı Bülent Gürbüz, maliyetlerin yüksek olmasından şikayetçi.
Malatya'da ilkbahar ve sonbaharda kayısı ağaçlarında yapılan budama kayısıda verimliliği arttırıyor. Malatya'da 30 yıldır budama işleriyle uğraşan üretici Bülent Gürbüz, güz ayıyla birlikte kayısı budama sezonuna başladıklarını ancak maliyetlerin yüksek olduğunu vurguladı.Gürbüz, “Yaklaşık 25-30 senedir budamacılık yapıyorum. Malatya'nın bütün ilçelerine gitmişimdir. Pütürge hariç. Pütürge'de pek kayısı ağacı olmadığı için. Diğer ilçelerin hepsine bu gitmişimdir budamaya. Budama en azından iki yılda bir muhakkak yapılması lazım tecrübenize dayanan vatandaş söylüyorum. Budama yapmanın çok faydasını görürler” dedi. Budama fiyatları hakkında bilgiler veren Gürbüz, “İşi kabala pazarı yapıyoruz. Yevmiye de olabilir. Ağacına göre de olabilir. Genç ağaçta farklı bir fiyat, yaşlı ağaçlar da biraz daha farklı fiyat. Değişiyor yani. Tabi ayrı yeten masraflarımız da var. Şartları görüyorsunuz. Maliyetler yüksek o yüzden yani kabala pazarlık yaparak anlaşıyoruz. Bahçe sahibiyle nasıl anlaşılırsa o şekilde fiyatları belirliyoruz. Maliyetler yüksek olduğu için elimizden geldiğince uygun fiyat belirlemeye çalışıyoruz. Mesela ortalama bir günde mi bir bahçe bitiyor, iki günde bahçesine göre değişiyor. Mesela diyelim ki yüz kök bahçe var, bir günde biter. Ama atıyorum beş yüz kök bahçe var. Dört beş gün sürüyor. Bahçeden bahçede değişiyor” diye konuştu.
Kayısı sıcakta budanmaz
Budamada nasıl yapılması gerektiğine değinen Gürbüz, “Kayısı bahçesi güzün, meyve ağaçları baharda budama yapılır. Kayısı bahçesi güzün yani hava serinledikten sonra yani sıcakta yapılmaz. Sıcakta yapılınca sakızlama yapar. Budama yaparken önce motora gelenleri. Sonra iç kısımlarını alıp güzel bir şekilde tertemiz budayıp teslim ediyoruz. Budamadan sonra kesilen dallara da macun veya boya sürülmesi lazım. Budamayı üç arkadaşla beraber yapıyoruz. Ekip halinde yapıyoruz. Budama işi yapan veya yapacak olan arkadaşlar budamayı düzenli yapsınlar. Bahçe sahiplerine fazla fiyat çıkarmasındalar budamacı arkadaşlar için söylüyorum. Elimden geldiğince milletin işini temiz yapsınlar. Bunu diyebilirim. Fiyatı koşullara göre hem bizden biraz fedakarlık yapıyoruz. Biraz da bahçe sahibi fedakarlık yapıp o şekilde anlaşıyoruz” diye konuştu.