Üretici endişeli

Pancar alım fiyatı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarafından ton başına 875 TL açıklandı. Malatya Ziraat Odaları Birliği Başkanı Yunus Kılınç, açıklanan pancar alım fiyatının 2023 yılı Mart ayında üreticiye ödeneceğini belirterek, 'Enflasyonun yüksek olduğu bir ortamda, seneye kadar bu alım fiyatının eriyip gideceğinden endişeliyiz. Biz şunu bekliyoruz, devlet mazot ve gübre de üreticiye garanti vermeli' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022/2023 yılı üretim yılı için pancar alım fiyatının 42 kuruştan 80 kuruşa çıkarıldığını, prim ve posa desteğiyle birlikte çiftçinin eline ton başına 875 TL geçeceğini belirtti. Artan girdi maliyetlerinden dolayı çiftçi zor bir dönemden geçerken, açıklanacak pancar alım fiyatının miktarı üretim açısından büyük önem taşıyordu. Pancar alım fiyatıyla ilgili gazetemize konuşan Malatya Ziraat Odaları Birliği ve Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç, verilen fiyatın kötü bir fiyat olmadığını, ancak üreticinin seneye kadar bu alım fiyatının da eriyip gideceğinden endişeli olduğunu söyledi.

Bu yılın parasını daha almadık

Tarımda, üretimde girdi maliyetlerinin ne olacağını bilinmediğine dikkat çeken Kılınç, "Verilen fiyat kötü bir fiyat değil. Geçen yıl Sayın cumhurbaşkanımız ton başına 420 TL olarak açıkladığı zaman üretici sevinmişti ancak akabinde gelen maliyetler bu fiyatı sıfıra indirdi. Bu arada Şeker Fabrikası yıl içerisinde şekere yüzde 50 zam yaptı. Bu zam pancar fiyatı daha önce açıklandığı için üreticiye yansımadı. Üretici halen parası alamadı mart ayında alacak. Bu paranın 420 TL olarak ödenmesi demek üreticinin büyük bir zarara uğraması demek. Fabrika küspeyi, bile 300 liradan üreticiye satıyor. Üretici 420 liraya pancar verdi. 300 liradan küspe aldı. Bizim talebimiz şuydu; bu ödenecek paranın güncellenmesi lazım. Bu yılın parasını daha almadık, inşallah bu yılın ödemesini de kapsayacaktır. Tarımdaki girdi fiyatlarında, gübre ve mazot fiyatları çok aşırı yüksek. Bunlara müdahale edilmesi gerekiyor. Ben üreticiyim. Düşünüyorum, 1 litre mazot 15 lira, bir kilo gübre 13 lira bunları toprağa atacağız, ne kazanacağız, kime satacağız, nasıl satacağız? Herkesin kafasında soru işareti var. Cumhurbaşkanımızın tarımdaki sıkıntıları giderin diye talimat verdiğini duyduk. Biz bekliyoruz. Biz üreticiler, şuanda pusulasını kaybetmiş gemi gibiyiz. Nereye çarpacağımız, ne zaman karaya oturacağımız belli değil. Üreticinin durumu iyi değil. Biz bu karara teşekkür ediyoruz"" diye konuştu.

Verilen destek bu enflasyon karşısında sıfırlanıyor

Hayvancılıkta TMO aracılığıyla arpanın 2,10 Liradan verilmesi, bunlar güzel gelişme olduğunu anlatarak, hükümetin, bu müdahaleler sayesinde üreticiyi ayakta tutmaya çalıştığını belirtti. Üreticinin önünü görmesi gerektiğine dikkati çeken Kılınç, "Ama biz göremiyoruz. Maliyetlere baktığımız zaman, gelecek yıl için bu fiyata üretici pancar üretmeyecek. Kuraklıktan endişeliydik. Hamdolsun kar yağdı, barajlarımız dolacak. Bundan sonra hükümetten tek beklentimiz şu; her şeyde enflasyon artışı olabilir ama gübrede niye yüzde 500 bir artış oldu. Bunun hesabını sorsunlar. Buna çözüm bulsunlar. Yıllardır söylüyoruz; mazot fiyatlarında üreticiyi diğerinden ayırın. Verilen destek var ama verilen destek bu enflasyon karşısında sıfırlanıyor. Verilen destekle bir litre mazot geliyor. Bir litre mazotla siz tarla süremezsiniz. Ekim yapmazsınız, hasat yapamazsınız. Biz şunu bekliyoruz, devlet mazot ve gübre de üreticiye garanti vermeli. Hükümet mazot ve gübrenin yarısı benden diyecek, bunu dediği zaman üretim artacak" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme