Üretici diken üstünde
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, 'Adıyamanlı, Malatyalı tütün üreticileri büyük sigara tekellerine ezdirilmek isteniyor. Yasak devam ederse 1 Ocak itibarıyla memlekette açlık başlayacak. AKP döneminde neredeyse tütün satmak yasak ama kokain satmak serbest hâle gelmiş durumda' dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri sırasında CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere ile bazı CHP Milletvekillerinin imzasıyla tütüne 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası getiren yasanın yürürlük tarihinin 2023 yılına kadar ertelenmesine ilişkin önerge sunuldu. Önerge AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Komisyonda konuşan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Bir siyaset eğer Adıyaman tütününe, Malatya tütüne karşı çıkıyorsa bunun yerlilikle, millîlikle ilgisi olamaz” ifadelerini kullandı.
Tütün üreticileri yine diken üstünde
Tek başına kıyılıp içilebilen tütünün ağırlık olarak Adıyaman, Malatya, Mardin, Bingöl, Uşak, Denizli, Hatay gibi illerde üretildiğini, üretim yapan çiftçilerin maddi durumlarının iyi olmadığını belirten Ağbaba, ekim yapılan alanların türlü zorluklarla ekilip biçildiğini kaydederek “Örneğin Adıyaman'ın köylerinde, Kâhta'nın, Çelikhan'ın, Doğanşehir'in köylerinde insanlar seki yapmışlar, oraya 500 metrekare, bilemediniz, 1 dönüm üzerine tütün ekiyorlar. Tütün üretimi dünyanın en zor işi, sabahın dördünde kalkacaksın, güneş doğmadan işe başlayacaksın, çocuğuna vermediğin emeği tütüne vereceksin. Ama diken üstünde her an tutuklanma korkusuyla üretim yapacaksın. Bu yasa üretime ve üreticiye çile yasasıdır” dedi.
Sorun 2017'den beri devam ediyor
“Sınırlı arazilerde üretilen tütün ile insanlar geçimini sağlıyor, devlete de yük olmuyor, istihdam sorununu çözüyorlar” diyen Ağbaba, “Ama maalesef satış ve pazarlaması geçtiğimiz yıllarda yasaklandı. 2017'de ilk yasak geldi, Adıyaman Milletvekilimiz Abdurrahman Tutdere o zaman Tütün Platformu Başkanıydı. Partimiz tarafından kurulan heyete başkanlık ederek Adıyaman'a gidip bölge halkı ile bir araya geldik, tepkileri kamuoyuna yansıttık, yasa 2021 yılına kadar ertelendi. Şimdi 1 Ocak 2022'de tekrar aynı kabus başlayacak. AKP'li milletvekili arkadaşlarımızın en çok konuştuğu şey, en çok siyaset olarak eleştirmiş olduğu şey millîlik ve yerlilik. Bir siyaset eğer Adıyaman tütününe, Malatya tütüne karşı çıkıyorsa bunun yerlilikle, millîlikle ilgisi olamaz” ifadelerini kullandı.
Adıyamanlı Malatyalı Üretici Philip Morris ile nasıl yarışsın?
Ağbaba; “AKP Milletvekilleri övünerek diyorlar ki: "Bu tütünü 50 kilograma kadar biz serbest hâle getirdik." ÖTV'yi sadece yerli tütün üreticileri için düşürmediniz. ÖTV'yi daha çok uluslararası firmalar için düşürdünüz. Yerli üreticiye örneğin Doğanşehir'in Fındık köyünde, Çavuşlu köyünde ya da Kurucaova köyünde diyorsunuz ki: "Sen git, Philip Morris'le ya da British Tobacco'yla mücadele et." Bu mümkün değil. O firmalar ile nasıl mücadele etsinler. Kurulan kooperatif dünya devleri ile nasıl yarışsın? Bu yasa tütün üreticilerinin aç kalmasını sağlayacak. Bunu bir siyasi olarak söylemiyorum, halkın yaşadığı sorunları, gerçeği dile getiriyorum” dedi.
1 Ocak'tan sonra memlekette açlık başlayacak
Adıyaman'da geçtiğimiz yıl eylemler olduğunu,1 Temmuzda yolların kapatıldığını, eylemlerin günlerce sürdüğünü, hatta bir bakan yardımcısının Adıyaman'daki üreticiye "elebaşı" dediğini hatırlatan Ağbaba, “Elebaşı arıyorsanız televizyona bakmak lazım, elebaşı arıyorsanız işbirliği yapılan insanlara bakmak lazım. Tütün satan emekçiye üç yıl hapis cezası getirilmiş, satmak mümkün değil. Neredeyse tütün içmek yasak, tütün satmak yasak ama kokain satmak serbest hâle gelmiş durumda. Biz daha önce konuştuk, Adıyaman Milletvekilimiz Abdurrahman Tutdere konuştu, ben konuştum, komisyonda karşı çıkıldı, Genel Kurulda karşı çıkıldı. Hatta bir Adıyaman Milletvekili "Sana ne Adıyaman'ın tütününden?" dedi. Adıyaman tütününden, Malatya tütününden bize ne öyle mi? Biz emekten, emekçiden, üreticiden yana olduk, olmaya devam edeceğiz. Elbette Adıyamanlı, Malatyalı tütün üreticisinin yanında olacağız. Eğer bu yasak devam ederse 1 Ocak itibarıyla memlekette açlık başlayacak. Çocuklarının nafakası çıkarmak isteyen tütün üreticileri hapse girecek” İfadelerini kullandı.
Yasayı önce erteleyelim sonra cezayı tamamen ortadan kaldıralım
Ağbaba; “AKP, MHP, HDP ve İYİ Parti milletvekillerine söylüyorum, bu çığlığı lütfen duyun. Bu, hakikaten büyük bir çığlık, büyük bir mağduriyet; lütfen Adıyaman'daki, Malatya'daki, Düzce'deki ya da Tokat'taki üreticiyi büyük tekellere ezdirmeyin. Yerli ve milliyseniz, biraz da vicdan varsa bu çığlığı lütfen duyun ve tütün üreticilerine hapis cezası getiren yasayı önce erteleyelim sonra da cezayı tamamen ortadan kaldıralım” dedi.