Umut kalmadı

Türkiye'de hayvan yetiştiriciliğinin önemli illerinden olan Malatya'da, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde hayvan pazarında yoğunluk başladı. Malatya Canlı Hayvan Pazarı Dernek Başkanı Ramazan Kırma, girdi maliyetlerindeki artışın kurbanlık fiyatlarına da yansıdığını belirterek, 'Bu sene girdiler 3 kat arttı. Et fiyatı ise zorla bir kat arttı. Üretici yine zararda bildiğiniz gibi. Hayvan kesimi 46 liradan 92 lira oldu. Arpa fiyatı ise 240 liradan 750 lira oldu. Üreticinin umudu kurbandı ondan da umudu kalmadı' dedi.

İslam alemi 9 Temmuz'da başlayacak Kurban Bayramı için geri sayıma başladı. Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi Malatya'da da yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla hayvan pazarlarında yoğunluk kendini hissettiriyor. Son bir yılda yüzde 100'ü aşan yem gibi girdi maliyetlerindeki artışın kurbanlık fiyatlarına da yansıması bu yıl kurban kesecek vatandaşları kara kara düşündürüyor. Kurban Bayramı'na yaklaşık 10 gün kala üretici kurbanlık küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarını bitirmenin vatandaş da hesaplı kurbanlık alabilmenin hazırlıklarını yapıyor. Ancak bu yıl kurbanlık fiyatlarında geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 100 oranında bir artış bekleniyor. Fiyat artışında en büyük nedenin ise son bir senede fiyatı yüzde 100'ü aşan yem ve diğer girdi maliyetlerindeki artış olduğu ifade ediliyor.

Girdiler 3 kat, et fiyatı 1 kat arttı

Malatyalı besiciler, yetiştirdikleri kurbanlıkları merkez Yeşilyurt ilçesindeki canlı hayvan pazarına getirerek alıcılarını bekliyor. Kentte, bayram yaklaştıkça hayvan pazarındaki hareketlilik de artıyor. Malatya Canlı Hayvan Pazarı Dernek Başkanı Ramazan Kırma, gazetemize yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde yaptığı açıklamada, son dönemlerde artan yem fiyatlarına rağmen hayvan fiyatlarının yüksek olmadığını söyledi. Büyük besicilerin kurbanlarını satabildiğini ancak küçük besiciler hep zararda olduğunu anlatarak, “Çünkü büyük besicilerin kesim yerleri var. Dışarıdan gelen vatandaş kesim yeri olan yeri tercih ediyor. Pazarda her şey var veteriner, kesim yeri, belediyenin koruması altında gelip fiyat sorsalar dahi kar edecekler ama bilmiyorlar. Bu sene girdiler 3 kat arttı. Et fiyatı ise zorla bir kat arttı. Üretici yine zararda bildiğiniz gibi. Hayvan kesimi 46 liradan 92 lira oldu. Arpa fiyatı ise 240 liradan 750 lira oldu. Üreticinin umudu kurbandı ondan da umudu kalmadı. Bir de dışarıdan ithal sözü ortaya atılınca Malatya'da değil de Türkiye'de ki bütün üreticiler ölmüş durumda. Gecen sene dışarıdan arpa getirip üreticiye ucuza vereceğiz dediler. Hâlbuki bunun yerine çiftçiye verselerdi burada üretim olsaydı daha iyi olurdu. Bu sebepten hem çiftçiliği bitirdi hem hayvancılığı bitirdi. Kafaları bozuldu mu hemen dışarıdan getiriyorlar. Şimdi Esenlik 100 liraya kesiyorum 120 liraya satıyorum dese üretici yine de ölmez. Ama bunların amacı üreticiyi öldürmek. Sesimizi de duyuramıyoruz. Kimseye de sesimiz gitmiyor” diye konuştu.

Yorumlar 2
Mehmet 30 Haziran 2022 13:53

Yorumcu hakan boş boş konuşuyorsun senin gibi geri kafalı insanlar yüzünde böyle giderse üretici kalmaz o zaman görürsünüz neyin ne olduğunu

Hakan 29 Haziran 2022 20:01

1kat arttı deyip yalan demeyin 5bindwn aşşagi koyun yok hepiniz frsatci oldunuz.suzlere paramız gideceğine Afrika'daki somalideki kardeşlerimiz faydalansın sizlerde gidin etbalik kurumuna veya kasaba verin 80bintl tosun 5binden başlayan koyunmu olur yaa bu kurban yaa eti vallaha herkes yeme zam yapsın bizd nmi çıkaracaksınız acısını

Bakmadan Geçme