Tütüncüler eylemde
Malatya'da faaliyet veren tütün ve tütün mamulleri satan esnafa yönelik, sabahın erken saatlerinde eş zamanlı olarak baskınlar gerçekleştirildi. Bu duruma tepki gösteren esnaf, önce AK Parti Malatya İl Başkanlığına sonrasında Malatya Valiliği önünde toplanarak eylem yaptı.
Malatya'da faaliyet veren tütün ve tütün mamulleri satan esnafa yönelik, sabahın erken saatlerinde eş zamanlı olarak baskınlar gerçekleştirildi. Esnafın elinden alınan tütünler sonrası ayrıca işyerlerine de 'Kaçak tütün satmaktan' dolayı cezai işlem uygulandı. Duruma tepki gösteren esnaf Devlete vergi verdiklerini öne sürerek, kesilen ağır cezaların iptal edilmesini istedi.
Bütün esnaf borçlu
AK Parti İl Binası önünde gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Tütüncü Esnafı Yılmaz Öterkuş, esnafın borç sıkıntısı içerisinde olduğunu ne yapacaklarının bilmediklerini kaydederek, "Biz sorunun ne olduğunu bilmiyoruz. Sabah erkenden dükkânlarımızı basıp, tütünlerimizi topladılar. Biz senelerdir kiloyla tütün satıyoruz. Biz çiftçiyiz, kendimiz ekip dükkânlarımızda tütünleri kendimiz satıyoruz. Bize ne tebligat geldi ne başka bir şey. Gelip bütün tütünleri topladılar ve üstelik ceza da yazdılar. Esnaf kaç kilo tütün sattıysa ona göre ceza yazdılar. Bize bir çare bulsunlar. Bütün esnaf borçlu. En az borcu olan esnafın 20 bin lira borcu var. Ben vergimi veriyorum, dernek ve oda aidatını ödüyorum, elektrik, su faturalarını aksatmıyoruz. Kaçak bir şey de satmıyorum. Tütün yasaksa ekilmesin. Çiftçiye ‘tütün ekmek yasaktır, ekmeyin' desinler" dedi.
Neden ruhsat verdiniz
'Madem böyle olacaktı neden ruhsat verildi' diyen Esnaf Ramazan Dinçer de, "Ben iş yeri açma ruhsatı aldım Yeşilyurt Belediyesi'nden. Bana ne iş yapacağımı sordular. Ben türün ve tütün ürünleri satacağımı söyledim. Mademki bunu satmak yasaksa neden bana iş yeri açma ruhsatı verdiler. ‘Tütün satmak yasaktır' desinler. Benim vergi levhamda ‘ağırlıklı tütün ticareti' diye yazıyor. Vermeyin o zaman, neden ruhsat veriyorsunuz. İş yeri ruhsatı açmak için benden bin 200 lira aldılar. Neden verdiniz, vermeyin. Şimdi gelmişler ‘yasak' deyip, dükkânlarımızdan tütün toparlıyorlar. Ne kadar dükkânınızda türün varsa ona göre ceza kesiyorlar. Yazık günahtır. Biz AK Parti İl Binasına bizim için bir çözüm yolu bulmalarını istemeye geldik. Malatya'da 2 binin üzerinde tütüncü var. Yazık günah" diye konuştu.
Cezalar çok ağır
Hem ellerindeki tütünleri kaybettiklerini, hem de esnafa ağır cezalar kesildiğini ileri süren Esnaf Halil Kör ise, "Adam başına 132'şer lira ceza verdiler. Ayrıca tütünlere el konuldu. Ben 33 yıllık tütüncü esnafıyım. Ruhsatımda da ‘tütün' yazıyor. O zaman tütünün üretimi yasaklansın ki, bizler ne ekelim ne de satalım. Ben sadece tütün satıyorum, başka bir şey yapmıyorum. 132 lira ceza mı olur? Ayrıca tütünlere el koydular. Çözüm bulunmasını istiyoruz. Tütüncülerin hepsi gariban. Bizim geçimimiz bu. Burada bir tane zengin adam var mı" şeklinde konuştu.