Türkiye'de ikinciyiz
Malatya Orman İşletme Müdürü Yakup Kalaylı, 21 Mart Dünya Ormancılık günü etkinlikleri kapsamında Malatya Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yapılan etkinlikler yıl boyunca sürdürüleceğini söyledi.
Toprak muhafaza çalışmalarında Malatya'nın Türkiye'de sıralamasında ikinci sırada yer aldığını kaydeden Kalaylı, “Ormancılık alanında yürütülecek faaliyetlerin hem teknik hem de sosyal boyutu olduğunu kastettik. 22 Mart'ta 2 bin fidan dikilerek kampanya programı başlattık. Malatya'da geçen yıl sonbahar döneminde 2 milyon 100 bin fidan dikmiştik. Şu anda ilkbahar dönemi dikimlerimiz başladı. Toplam 3 milyon 650 bin civarında Fidan dikmeyi hedefliyoruz” dedi. Sonbaharda kış şartlarının başlaması nedeniyle dikim yapılamayan alanlardaki çalışmalara da başlandığını hatırlatan Kalaylı, “Fidan dikim yerlerimiz Arapgir-Göldağı, Hekimhan, Darende, Akçadağ ve Pütürge ilçelerinde devam ediyor. Bunların ihaleleri yapıldı bir kısmını köylü vatandaşlar dikiyor. Bir kısmını da müteahhitler eliyle dikiyoruz. Diktiğimiz fidan türleri geçen genellikle ibreli türler dediğimiz, Mavi Servi, Top Mazı, Karaçam, Kızılçam gibi ağaçların yanında gelir getirici olarak da Mahlep, İğde, Günnap, Ahlat, Alıç, Ceviz dikiyoruz. Sonbaharda 15 bin alıç dikmiştik. İlkbaharda da 15 bin daha dikeceğiz. Ceviz dikimimiz devam ediyor. Bu yıl 180 bin adet mahlep ağacı aldık. Onur da Pütürge bölgesinde yol kenarlarına dikeceğiz. Hem yol kenarlarına ağaçlandırmış olacağız hem bu tür aynı zamanda aşıya uygun bir tür. Gerektiğinde kiraz, vişne, armut gibi meyve türleri de bu ağaçları aşılanabiliyor” şeklinde konuştu.
Mahlep dikiyoruz
Mahleb ağacını Malatya'da yaygınlaştırmayı planladıklarını söyleyen Kalaylı, “Bu yıl aynı zamanda 500 hektar ağaçlandırma ve toprak muhafaza programımız var. 16 bin hektar geçen yıllarda yaptığımız sahaların bakımı var. 100 hektar mera ıslah çalışması yapacağız. Geçen yıl 1200 hektar yapmıştık. Ayrıca ormanlık alanlarda kesim ve üretim yapacağız. Bunun sebebi ise yaşlı olan ağaçların gençleştirilmesidir. Ormanları gençleştirirken aynı zamanda piyasanın da odun ihtiyacını karşılıyoruz. Geçen yıl silvikültür dediğimiz ormanların gençleştirme ve bakım programı ile 20 hektarlık bir alan Doğanşehir ve Pütürge'de meşe ağacında ilk defa 135 hektarlık alanda bakım yaptık. Köklerdeki sürgünleri temizleyerek gençleştirme yaptık. 350 hektarlık alanda ‘karye tabi' çalışması yaptık. Bu çalışmada İstikbal vadeden meşelik ileride tohum üretici tomruk verecek şekilde belli bir teknik uygulama ile işletmeden çıkarıyoruz 100 yıl sonra buradan tomruk elde edecek şekilde bunları ormana hazırlıyoruz. 577 hektar alanda rehabilitasyon çalışması yaptık. 210 bin hektar alanda ve kültür çalışması yaptık” ifadelerinde bulundu.