Türkiye Deprem Haritası Güncellendi: Riskli Bölgeler Açıklandı.! Listede Malatya'da Var.
MTA'nın yenilediği Türkiye Diri Fay Haritası'na göre 45 ilde 485 diri fay hattı bulunuyor. Malatya kaçıncı derece riskli bölgede ? Detaylar haberimizde..
MTA'nın yenilediği Türkiye Diri Fay Haritası'na göre 45 ilde 485 diri fay hattı bulunuyor. 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek potansiyele sahip bu faylar, Türkiye'nin deprem riskini yeniden gündeme getiriyor.
Türkiye, deprem riski açısından kritik bir bölge olarak, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yenilenen Diri Fay Haritası ile dikkat çekiyor. Yeni haritaya göre, 45 ilde 485 diri fay hattı, 5,5 ve üzeri büyüklükte depremler üretebilecek potansiyele sahip. Deprem araştırmalarında kullanılan bu veriler, birçok kurum ve kuruluşun çalışmalarına rehberlik ediyor.
Türkiye, üç büyük fay hattı kuşağında yer alıyor: Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları. Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi'nden başlayarak, Karlıova Üçlü Bitişmesi'nde Kuzey Anadolu Fayı ile birleşiyor. Bu fay hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, ve Muş gibi illeri kapsıyor ve Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşiyor.
Kuzey Anadolu Fay Hattı ise, Saros Körfezi'nden başlayarak, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Aras Vadisi'ne kadar uzanıyor. Gelibolu, Marmara Denizi, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce, Bolu, Merzifon, Suluova, Erzincan, Erzurum ve Van gibi bölgeler bu hattın üzerinde yer alıyor.
Ege Bölgesi'nde Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanan diri faylar, Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir'i içine alıyor. Bu bölgedeki fay hatları, deprem riski açısından dikkat çekiyor.
MTA'nın güncellediği diri fay haritasına göre, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt gibi iller birinci derece riskli bölgeler arasında yer alıyor.
Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum ise ikinci derece riskli bölgeler arasında bulunuyor.
Üçüncü Derece Riskli Bölgeler
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir, üçüncü derece riskli bölgeler olarak sıralanıyor.
En Az Riskli Bölgeler
Deprem riskinin en düşük olduğu bölgeler arasında ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman bulunuyor. Bu bölgeler, Türkiye Deprem Haritası'na göre dördüncü ve beşinci grupta yer alıyor.