TOKİ ne yapmak istiyor?

2020 yılında Elazığ'da yaşanan depremlerden sonra TOKİ tarafından Battalgazi ilçesi Orduzu Mahallesi, Kaldırım ve Gelinciktepe bölgesinde deprem konutları yapıldı. TOKİ yönetimi, 6 Şubat'ta yaşanan depremler sonrası bir süre aidat almadı. Ancak TOKİ yönetiminin, zor günler geçiren vatandaşlara herhangi bir tebligat bildirmeden geçmişe dönük aidat ücretlerini faizli ve peşin istediği öne sürüldü. Duruma tepki gösteren depremzede vatandaşlar, 'TOKİ ne yapmak istiyor? Özel şirketler taksitli ödeme alırken TOKİ yönetimi neden böyle yapıyor' diyerek yetkililerin duruma müdahale etmesini istediler. 

2020 yılında Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8'lik depremlerin ardından Malatya'da evleri ağır hasar alan vatandaşlara, TOKİ tarafından Battalgazi ilçesi Orduzu Mahallesi, Gelinciktepe ve Kaldırım bölgesinde konutlar yapıldı. TOKİ konutlarında yaşayan vatandaşlar, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerin ardından hasarsız evlerini depremzede vatandaşlara açmışlardı. Yaşanan süreçte birçok faturalara erteleme gelirken TOKİ yönetimi de aidatları ertelemişti. Ancak depremler üzerinden 4 ay geçtikten sonra TOKİ Emlak Konut Yönetimi tarafından herhangi bir bildirim gönderilmeden geçmişe ait aidat ücretlerini peşin ve faizli bir şekilde ödemeleri istendiğini iddia eden vatandaşlar, duruma tepki gösterdi. Vatandaşlar, “Özel olan şirketlerin, faturaları faizsiz ve taksitli bir şekilde ödemesini alırken TOKİ yönetiminin almış olduğu karar zor günler geçiren vatandaşları daha da zorlu sürece sokuyor” dediler.

Tebligat bildirim yapılmadı

Konuyla ilgili gazetemize konuşan TOKİ Gelinciktepe'de yaşayan Serdar Arıkan, deprem sonrası geçmişe dönük aidat ücretlerini faizli ve peşin olacak şekilde ödeme yapmalarını istendiklerini iddia ederek, “ Deprem olduktan sonra bize ne mesaj atıldı ne bildirim ne de arandı. Biz gidip aidatı sorunca borcumuzu söyleyip yüzde 5 faizli olduğunu ve peşin ödememi istediklerini söylediler” dedi.

Faizini de istediler

Özel şirketlerin dahi ödemeleri taksitle ve faizsiz istediğini belirten Arıkan, “Elektrik şirketi özel bir şirket olduğu halde faiz almıyor taksitlendirme yapıyor. Bunlar 11 ilde bunu yapmışlar üstüne bir de faizli bir şekilde milletten istiyorlar. Depremzedeler için çok kötü bir şey. Geriye dönük 4 aylığı faizli ve peşin ödeme bizden istediler. Ben 2 ay ödeme yapmadım yüzde 5 faizli uyguladılar. 5 ay ödeme yapmayanların hepsi yüzde 5 faizli peşin ödeme yapacak” şeklinde konuştu.

Faizli ödemeyi silip taksite bölmeleri lazım

TOKİ'de alınan aidatların asgari ücrete uygulanan zamdan daha fazla olduğuna dikkat çeken Arıkan, “ Yılbaşından sonra asgari ücrete yüzde 45 civarında artış yapıldı. Yönetim yaptığı zam ise yüzde 120'ydi. Eskiden aidatımızı 150 TL idi daha sonra 274 lira yapıldı. Geriye dönük olarak 800 TL ödedim. TOKİ'nin başındakiler ne yapmaya çalışıyor. Faizli ödemeyi silip taksite bölmeleri lazım. Peşin istemesinler. Asgari ücrete ne kadar zam geliyorsa ona göre zam yapılsın” diye konuştu.

Bakmadan Geçme