TOKİ Kuralarını Dört Gözle Beklediler: Peki Mobilyacılar Yeni Sezondan Umutlu Mu?
Malatya'da TOKİ konut kuralarına odaklanan mobilyacılar, kuraların çekilmesinin ardından sektöre hareketlilik geleceği ve satışların artacağı yönünde umudunu koruyor.
6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremler sonrası Malatya'da evleri yıkılan veya ağır hasar gören vatandaşlar için başlatılan konut projeleri hızla devam ediyor.
Anahtarını teslim alan vatandaşlar, uygun fiyata mobilya arayışına girmeye hazırlanırken, kuraları dört gözle bekleyen mobilyacılar da sektöre hareketlilik geleceği ve satışların artacağı konusunda umudunu korumaya çalışıyor.
Fiyatlar artmadı
Geçtiğimiz aylardaki konut kuraları sonrası birçok eve satış yaptıklarını ifade eden mobilyacı Yunus Kaya, mobilya fiyatlarının çok fazla artmadığını ancak yine de satışların beklentiyi karşılamadığını söyledi.
Kaya,“Henüz anahtar almadılar ama ondan önce çekilenler de oldu. Dizdiğimiz evler var ama beklediğimiz gibi değil. Bir yıldır da yani yılbaşından sonra ciddi bir artış olmadı fiyatlarımızda. Mobilya fiyatı zaten çok zamlanmadı. Yüzde 40, yüzde 50’lere varan indirimler var. Umudumuzu koruyoruz. Son konut kuralarının ardından illaki satışlar bir nebze de olsa artacaktır.” dedi.
“Depremzedeler için elimizden geleni yapıyoruz”
Depremzede vatandaşlar için ellerinden geleni yaptıklarını vurgulayan Kaya, şunları söyledi: “Çoğu esnaf depremzedelere özel indirimler yaptığını söylüyor. Lakin öyle değil. Yani bizim sezon indirimlerimiz oluyor. Ekstra yaptığımız mağaza olarak indirimler var. Ama depremzede vatandaşlara da elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz. Depremzedelere taksit imkânlarımız var. Evi teslim alma suresi bazen 5-6 ayı alabiliyor. O süre zarfında elden ödeme imkânlarımız da var.”
Malatyalıların mobilya anlayışı değişti
Sezona başlarken önceliklerinin konut kuraları olduğunu kaydeden Kaya, daha önceki kuralardan sonrada kampanyalar uyguladıklarını ancak beklenen satışların gerçekleşmediğini aktardı.
Malatyalıların ev dizme anlayışının değiştiğini de dile getiren Kaya, “Bazı sosyal hesaplarımızdan bazı kampanyalar uyguladık. Ama beklediğimiz gibi olmadı tabii ki. çok seçenek var Malatya'da mobilya adına. Tabi bu depremden sonra biraz daha satışlar azaldı. İnsanlar sanırım biraz daha tedbirli davranıyor. Eskiden Malatya'da bir salon bir de oturma odası kavramı vardı. Artık bunu bıraktılar. Tek oda diziyorlar. Bu da mobilyada kalem sayısını düşürüyor.” diye konuştu.
Geçen yıl mobilya fiyatlarının yüzde 200’e varan oranda arttığını söyleyen Kaya, bu yıl fiyatların çok fazla zamlanmadığını belirterek şöyle konuştu:
“Anahtar teslim ediyorlar ama o süreç çok uzun. Evlerin çok eksiği var. Daha onun oturması aşağı yukarı bir yılı bulacak diye biz o süre zarfında da taksit yapıyoruz. Özellikle ocak ayından sonra çok ciddi zam yaşanmadı. Yüzde 20, yüzde 25 civarında değişkenlikler gösterdi. Geçen sene yüzde 200’lere varan zamlar vardı. Biz yapmadık. Stokumuz var elimizde. Stoklu çalışmaya çalışıyoruz.”