TKDK'dan destek
Malatya Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Murat Tunç, 'IPARD II 11. Başvuru Çağrısı' kapsamında yaklaşık 200 proje başvurusu aldıklarını '11. Başvuru Çağrısı' kapsamındaki projelerin bedelinin yaklaşık 450 milyon lira olduğunu söyledi.
TKDK İl Koordinatörü Murat Tunç gazetecilere IPARD II 11. Başvuru Çağrısı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Tunç, IPART-2 11. Çağrı başvurularının 23 Mart tarihinde son erdiğini anımsatarak, 11.çağrısı nedeniyle yapılan destekleme proje başvurularını incelemeye devam ettiklerini bu çağrı döneminde şimdiye kadar yaklaşık 30 projeyi inceleyip sözleşme imzaladıklarını belirtti.
‘200'e yakın proje aldık'
IPART-2 11. Çağrı döneminde 200'e yakın proje aldıklarını ifade eden Tunç, “Bunların proje bedeli yaklaşık 450 milyondu. Bu projelerimizi incelemeye başladık. Tabi bu bugüne kadarki proje miktarımızın en yüksek rakamlarından biriydi. Yılsonuna kadar bu projelerin yüzde 80-90'nı inceleyip hayata geçireceğiz. Şuanda inceleyip hayata geçirdiğimiz projelerimizde mevcut. Yani bu yıl itibariyle hedefimiz 100 milyonun üzerinde bir ödeme gerçekleştirmek. İnşallah daha da üzerine çıkarız. Bu ayın sonu itibariyle imzaladığımız ve imzalayacağımız proje sayısı 30 tane. Mart itibariyle 11. Çağrı sonlandı. Ondan itibaren projeler incelenmeye başlandı. Ve hızlı bir şekilde inceleyip bunları sözleşmeye döküp hayata geçiyoruz” dedi.
Malatya'da proje çeşitliliğini sağlamak istiyoruz
Tunç, bu çağrı döneminde bir çok alanda yatırıma destek verdiklerini vurgulayarak, “Zanaatkarlıktan tutun kırsal turizme, yenilenebilir enerjiden tutun tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğine bir çok alanda projemiz mevcut. Zaten bizim en büyük amaçlarımızdan biri şuan ki Malatya profilinde proje çeşitliliğini sağlamak. Bizde çok proje var amacımız ama bu çok projeden ziyade önemsediğimiz şey proje çeşitliliği. Biz ilimizde yeni yeni alanlar açmak, bu yeni alanlarla birlikte yeni iş alanlarını da oluşturmak, istihdam sağlamak bizim için çok önemli. Mesela bu dönemde su ürünleri yetiştiriciliğini çok önemsedik. Malatya bu anlamda potansiyel bir yer. Bunu daha da geliştirmeye çalışıyoruz. Bu Malatya için bir şans. Daha da geliştireceğiz. Zanaatkarlığı da önemsiyoruz. Meyve kurutmadan tutun el dokuma halıya, yün yapımına kadar bunlar desteklediğimiz şeyler. Bunları da hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bir alana yoğunlaşmadık. Farklı farklı alanlarda projeler yaptık. Biz bir alana yoğunlaşıp o alanı yoğun alana getirmek istemiyoruz. Farklı farklı projelerden farklı farklı iş alanlarını hayata geçirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.