Tezgahlara çözüm bulunsun
6 Şubat depremlerinde büyük yıkıma uğrayan Malatya'da tezgahlarını açamayan pazarcı esnafı, 1 Haziran itibariyle tezgahlarını açmaya başladı ancak esnaf satışlarda umduğunu bulmadı.
Depremlerden sonra sahipsiz bırakıldıklarından dert yanan pazarcı esnafları, şehrin her köşesinde kurulan tezgahlara çözüm bulunmamasından şikayetçi.
‘Asrın Felaketi' olarak nitelendirilen 6 Şubat depremlerinden ağır bir şekilde etkilenen Malatya'da, Pazar tezgâhları 3 ay kurulamadı. 1 Haziran'dan itibaren tezgâhlarını kurmaya başlayan pazarcı esnafı, umduğunu bulamadı. Deprem sonrası Malatyalıların farklı şehirlere gitmesi, şehrin farklı bölgelerinde düzensiz tezgâhlar kurulması, pazarcıların satış yapmasına engel olurken tezgah sayısı da düşmeye başladı. Temelli Caddesi üzerinde pazar tezgâhları kuran pazarcı esnafları, depremin satışları olumsuz etkilediğini belirtti.
Tezgâh sayısı 25'e düştü
6 Şubat depremlerinden sonra 3 ay pazar yeri kurulmadığını ve geçtiğimiz haftadan itibaren tezgah kurduklarını söyleyen pazarcı esnafı Vedat Gürültü, satışların eskisi gibi olmadığını belirtti. Gürültü, daha önce tezgah sayısının 200'e yakın olduğunu, şimdi ise 25 taneye kadar düştüğünü iddia ederek şunları kaydetti: “Geçen hafta ilk pazarımızı açmıştık, bu hafta ikinci kez pazar tezgâhlarımızı kurduk. Depremden sonra pazar tezgâhlarını kurmamız imkânsız hale geldi. Çünkü her yer yıkılmış durumdaydı. Çoğumuz şehir dışın çıktık. Ben depremden sonra Sivas'a gidip kaldım. 3 ay pazar tezgâhlarımızı açamadık ve yeni yeni kurmaya başladık.
Satışlarımız eskisi gibi değil. Çünkü şehirde insanlar azaldı. Bundan dolayı pazara pek gelinmiyor. Normalde 150- 200 tane tezgâh kurulurken şimdi 20-25 tane tezgah var. Satışlarımız eskisi gibi de değil. Evler yapılır ve insanlar geri dönerse satışlarda patlama yaşanır ama bu ne zaman olur tahmin etmek zor. Bana göre bu süreç 10 yılı bulur.”
Kurban Bayramı öncesi canlılık olabilir
Pazarcı esnafı olan Serdar Yılmaz, depremden sonra yeni toparlanmaya başladıklarını ve satışların eskiye oranla çok az olduğunu vurguladı. Yılmaz, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle pazar yerlerinde canlılık olabileceğini ve bu durumun satışları olumlu yönde etkileyebileceğini belirtti.
Pazarlarımız bomboş ve satış yapılmıyor
Pazarcı esnafı Nevzat Çavuş ise depremden sonra pazarcı esnafının sahipsiz kaldığının altını çizerek şunları ekledi: “Pazarcılar sahipsiz kaldı. Kendi imkânlarımızla kuruyoruz tezgâhlarımızı. 3 ay boyunca Malatya'da değildik.
Açmasaydık da olmazdı. Şuan her pazarda 4-5 tane tezgâh açıyoruz. Pazarlarımız bomboş ve satış yapılmıyor. Her taraf yıkılmış halde. Normalde bu caddenin sonuna kadar pazar tezgâhı kurulurdu şimdi ise 5 tane tezgâh açtık. Mal almada sıkıntı yaşamadık ama satışlarda oldukça sıkıntı yaşıyoruz. Eskiden pazar kurduğumuz yerler cıvıl cıvıldı ancak şuan kimse yok. Kurban bayramında biraz düzelir belki ama şuan hiçbir şey belli değil. Şehrin her köşesinde ayrı ayrı tezgâh kurulmuş. Ne belediye bize çözüm buluyor ne de başkası.” Haber-Foto: Sena Saka