Tescilli üzümde rekolte düşük

Malatya genelinde tescil edilmiş en fazla taşınmaz kültür varlığını bünyesinde bulunduran, doğası, mimarisi, kültürü, müziği ve doğal yaşamıyla yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Arapgir ilçesinde tescilli üzüm hasadına başlandı. İlçede üzüm rekoltesinin beklendiği gibi olmadığını belirten Arapgir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Şafak, 'Mevsimsel şartlar nedeniyle hem üzüm hem ceviz hem de hububat üretiminde hedeflenen rekolteye ulaşamadık' dedi.

Bahar aylarında yaşanan yoğun yağış Malatya'nın Arapgir ilçesinde tarım ürünlerinde rekolte kaybına neden oldu. Arapgir'in sembolü haline gelen köhnü üzümünde ciddi kayıpların olduğunu belirten Arapgir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Şafak, mevsimsel şartlar nedeniyle hem üzüm hem ceviz hem de hububat üretiminde beklenen rekoltenin gerçekleşmediğini vurguladı.

Hem rekolte hem kalite düşük

Üretimde mevsim etkisine değinen Şafak, “Bu sene Türkiye'de olduğu gibi Arapgir'de de yağışın çok fazla olması özellikle üzüm üreticilerini etkiledi. İlkbaharın başlarında devam eden yağışlar daha sonraki dönemlerde zaman zaman dolu şeklinde devam etti. Havaların soğuk olmasından dolayı bu sene üzümde hasadı olumsuz olarak etkiledi. Arapgir'in meşhur Köhnü üzümü dediğimiz siyah üzümümüzde önceki yıllara oranla bu sene rekoltede düşüş var. Bu sıkıntı sadece rekoltede değil bazı bağlardaki üzümlerin kalitesinde de hava şartlarından dolayı sıkıntı görülüyor" dedi.

Külleme yaygınlaştı

Yağışların ve sıcaklık farklarının hastalıkları arttırdığına dikkat çeken Şafak, "En çok rastladığımız hastalık da halk arasında külleme diye tabir ettiğimiz bir hastalık. Bu da önce yağış ve sonraki dönemde de çok sıcak olması, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkının çok yüksek olması gibi nedenlerden dolayı yaşanıyor. Bu durum hem kalite hem de verim kaybına neden oluyor. Dolayısıyla üretici bu anlamda sıkıntı yaşıyor. İlçemizde yetiştirilen diğer meyvelerimiz de hemen hemen bu ayarda seyrediyor. Yani meyve ve sebzede de hasat düşüklüğü ve verim kaybı yaşanıyor. Önemli ürünlerimizden olan cevizde ise verim arazinin bulunduğu bölgeye göre değişiyor. Ama yüksek bir verim yok. Cevizde de verim bu yıl düşük. Bu yılı böyle geçireceğiz. Gelecek yıl hayırlısı olur inşallah diye ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme