Tekrarı yok

Türkiye yarın tarihinde ilk kez Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu için sandık başına gidecek.

6 Şubat tarihli yaşanan depremlerde yıkılan binaların enkazlarının gölgesinde gerçekleştirilecek olan seçimde Malatya'da 530 bin 714 seçmen, bin 901 sandıkta oy kullanacak. Yaklaşık 3 bin güvenlik mensubu da seçim boyunca görev yapacak. İl genelinde hastalığı ya da engeli dolayısıyla yatağa bağlı seçmenler içinde seyyar sandık kullanılacak.

48 bin yeni seçmen oy kullanacak

14 Mayıs'ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda yarışan üç aday da yeterli çoğunluğa ulaşamadığından dolayı Türkiye genelinde yaklaşık 54 milyon seçmen 190 bin 736 sandıkta yarın yeniden oy kullanacak. Malatya'da ise 530 bin 714 seçmen, bin 901 sandıkta 13'üncü cumhurbaşkanını seçmek için oy kullanacak. Yarınki seçimde iki tur arasındaki süreçte 47 bin 523 reşit olan genç ilk kez oy kullanacak.

Oğan Erdoğan'ı destekleme kararı aldı

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'nun yarışacağı ikinci turda, geçerli oyların çoğunluğunu almak cumhurbaşkanı seçilmek için yeterli olacak. İlk turda Cumhurbaşkanı ve Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasında oy farkı Cumhurbaşkanı Erdoğan lehine 2 milyon 538 bin 905 oydu. İlk turda Ata İttifakının adayı olarak katılan ve yüzde 5'lik oy oranıyla seçimlerin 2. tura kalmasında etkili olan Sinan Oğan bu turda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı aldı.

Gurbetçi seçmen sayısı 1 milyon 856 bin 968'e ulaştı

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar için 20 Mayıs'ta başlayan ikinci tur oylaması 24 Mayıs tarihi itibariyle dış temsilciliklerde oy kullanma işlemi sona ererken, gümrüklerde oy verme işlemi 28 Mayıs Pazar günü saat 17.00'ye kadar sürecek. YSK'nın açıkladığı verilere göre, dış temsilciliklerde 1 milyon 783 bin 107 seçmen oy kullanırken gümrüklerde oy kullanan seçmenlerle birlikte sandığa giden gurbetçi seçmen sayısı 1 milyon 856 bin 968'e ulaştı. Böylece, yurt dışı oyları şimdiden, seçimin ilk turunda temsilcilikler ve gümrüklerde kullanılan 1 milyon 839 bin 470 oyu geçti. Toplam oy sayısının pazar akşamına kadar 2 milyonu geçebileceği ifade ediliyor.

1987'de rekor kırıldı

Yurt içinde katılım oranı ilk turda yüzde 89'a dayansa da siyasi yasakların kaldırılmasının ardından gerçekleşen, 1987 seçiminde ulaşılan yüzde 93,3'lük rekorun gerisinde kalmıştı. Erdoğan ve Kılıçdaroğlu her fırsatta seçmene “sandığa gidin”, “rehavete kapılmak yok” mesajı veriyor.

Oy verme 8'de başlayacak 5'te sona erecek

Oy verme işlemi 28 Mayıs 2023 saat 08.00'de başlayacak ve 17.00'de sonra erecek. Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak sandık seçmen listesinde ismini bulacak ve kontrollerini yaptıktan sonra Cumhurbaşkanı Seçimi birleşik oy pusulası ile zarf ve mührü vererek kabinde oyunu kullanmasını isteyecek.

Kabinde fotoğraf çekene ve mühür kırana ceza

YSK, oy kullanma işlemi sırasında kabin içerisinde fotoğraf çekmenin de yasak olduğunu duyurdu. Seçmenler, cep telefonlarını kabine girmeden önce sandık kuruluna verileceği belirtilirken oy verme işlemi bittikten sonra geri alınacak. Fotoğraf çektiği veya telefonla kabine girdiği belirlenen kişilere ceza uygulanacak.Oy verme sırasında kırılan mühürler gündemi meşgul ederken bazı sosyal medya kullanıcıları kendilerine mühür kırma kaynaklı gelen cezaları paylaşmıştı. Paylaşımlarda mühür kırma kaynaklı cezanın, Bin 789 lira 37 kuruş olduğu görülmekteydi.

Bakmadan Geçme