Teknolojiye direniyorlar

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 64 senedir anahtarcılık yapan 88 yaşındaki Asım Coşkun, mesleğinin artık ilgi görmediğini, gelişen teknolojiyle birlikte sektörün bitme aşamasına geldiğini söyledi. Coşkun, geçmişte yaşanan iş yoğunluğundan eser kalmadığını belirterek, 'Eskiden müşteri bizi bekliyordu, şimdilerde biz müşteriyi bekliyoruz. İşaretlerle, kartla çalışan, anahtara gerek kalmayan kapılar var' dedi. 

Tarihi çok eskiye kadar uzanan anahtarcılık, günümüzde de varlığını korumaya devam ediyor. Malatya'nın Battalgazi ilçesi Hamidiye Mahallesi Nasuhi Caddesi'nde bulunan Büyük Çarşı'da 64 yıldır anahtarcılık mesleğini yapmaya çalışan 88 yaşındaki Asım Coşkun, anahtarcılık mesleğinin son demlerini yaşadığını vurgulayarak, mesleğin bitme noktasında geldiğini ve müşterilerinin yok denecek kadar az olduğunu belirtti.
Asım Coşkun, 21 yaşında şemsiye tamirciliğiyle mesleğe başladığını, kendi çabasıyla kilitleri tamir ettiğini ve bu şekilde mesleğini öğrendiğini anlatarak, “Ustam yoktu benim. Daha önce şemsiye tamir ediyordum böyle böyle geliştirdim kendimi. Şimdiki dükkânıma Büyük Çarşı yapıldıktan hemen sonra geçtim. Daha önce iki iş yerinde de çalıştım. 49 senedir de bu dükkânı işletiyorum” dedi.
Anahtarcılık mesleğinin bitme noktasına geldiğini belirten Coşkun, müşteri az olmasından dolayı durumlarının iyiye gitmediğini ve büyük çarşı dışında başka bir yerde çalışacak güce sahip olmadığını belirtti. Coşkun,” Eskiden işlerimiz çok iyiydi. Anahtarcı asım denilince koşarak gelirlerdi. Dükkânımın önünde sıraya girerlerdi. Eskiden müşteri bizi bekliyordu, şimdilerde biz müşteriyi bekliyoruz. Durumlar berbat, anahtarcılık ölüyor. İşaretlerle, kartla çalışan anahtara gerek kalmayan kapılar var ve bundan dolayı biz ücra yerlerde, son teknikleri temin edemeyen kişilerin işine bakıyoruz” şeklinde konuştu.
Anahtar çilingir makinesine sahip olan herkesin bu işi yapmaya başladığını vurgulayan Coşkun, “Malzemeyi herkese veriyorlar. Anahtarcı olup olmadığı belli bile değil. Her anahtar makine ile olmuyor. 50 senelik anahtarcı ile makine alan kişiye de anahtarcı diyorlar. Bu çok yanlış bir şey” ifadelerini kullandı.
Çoşkun, işlerinin eskiye nazaran çok fazla düştüğünü sözlerine ekleyerek şu ifadeleri kullandı; “Eskiden müşterilerden yemek yemeye zamanım olmuyordu. Çok önemli bir mesleğim vardı. Şuan aklı başında olan bir anahtarcılık yapmasın derim. Eskiden çok yoğun olurdu ama şimdilerde dükkâna gelirken acaba öğle yemeği parasını çıkarabilecek miyim diye düşünüyorum.”

Bakmadan Geçme