Tek çatı altında olmak İstiyoruz 'Adalete Erişemiyoruz'
Depremlerde ağır hasar alan Malatya'da adliye binasının 7 ayrı bölgede hizmet vermeye başlaması tepkilere neden oluyor. Malatya'da, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Erinç Sağkan'ın katılımıyla Malatya BARO'su tarafından 'Tek Çatıda Adliye' yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüş öncesi açıklamalarda bulunan Sağkan, 6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen illerden adliyesi kullanılamaz hale gelen tek ilin Malatya olduğunu belirterek, bölünmüş adliye sorununun Malatyalıların adalete erişimini zorlaştırdığını söyledi.
6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar alan illerden biri olan Malatya'da adliye binası da ağır hasar alınca farklı kurum ve kuruluşlara ait 7 farklı binada hizmet vermeye devam ediyor. Bu duruma tepki gösteren Malatya Barosu, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Erinç Sağkan'ın da katıldığı yürüyüş ile dağınık olarak hizmet veren adliyenin tek çatı altında toplanmasını talep etti.
Bıkmadan, usanmadan mücadele edeceğiz
Adalete erişim hakkının fiili olarak kısıtlayan durum ile Malatya'da 7 farklı ek binada hizmet verildiğini belirten Demez, “Gelinen aşamada hakim, savcı odaları, mahkeme kalemleri duruşma salonlarına çevrilmiştir. Meslektaşlarımızın ayakta beklediği, dosyalarını dahi koyacak yer bulamadığı bu salonlarda yapılan savunmaların verilen beyanların bırakın hakim savcılara ulaştığına zabıtları dahi geçmediğine maalesef şahit olmaktayız. Adliye binalarının bulunduğu yerler büyük araçların geçtiği, trafik akışının yoğun olduğu, şehirlerarası ulaşım yollarının geçtiği ve yol üzerinde bulunan inşaat araçlarının da yoğunluğu da eklenince adliyeye varmak biz avukatlar için can pazarına dönüşmektedir. Adliyelerin uygun elverişli ve ulaşılabilir mekanlarda bulunması yargı faaliyetlerinin mekansal olarak dağıtılmaması avukatlık hizmetinin etkin ve yeterli sunulması kadar vatandaşın hak arama özgürlüğü ve adalete erişim hakkının da gereğidir. Her fırsatta söze döktüğümüz adliyelerin tek bir binada toplanması yönündeki taleplerimiz maalesef karar verici ve uygulayıcılar tarafından görülmemekte. 21 yüzyıl Türkiye'sinde çoklu binalarda yargısal faaliyetlerini sürdürüyor olması nedeniyle avukatların ve vatandaşların bina bina adliye adliye dolaşma çilesine son verilmelidir. Bıkmadan usanmadan vazgeçmeden bu süreç için mücadele edeceğimizi bildirmek istiyoruz” dedi.
Adliyesi kullanılamaz hale gelen tek il Malatya
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Erinç Sağkan ise 6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen illerden adliyesi kullanılamaz hale gelen tek ilin Malatya olduğunu ifade ederek, “Malatya baromuz ilk günden itibaren hem mesleki bir sorun olan hem de hem de yurttaşların adalete erişim sorunu olan adliye sorununa defalarca dikkat çekmiş. Yeni bir adliyenin zaten daha önceden de ihtiyaç bulunan yeni bir adliyenin inşaat sürecinin hızlı şekilde iletilirken geçiş sürecinde de mağduriyetlere son verecek yöntemleri ilgili makamlara iletmiştir. Adalete erişim hakkı dediğimiz hak bizlerin genelde kadınlar çocuklar yaşlılar ya da engelli bireyler gibi dezavantajlı gruplar için kullandığımız bir terimdir. Ancak bugün adalete erişim hakkı Malatya'da avukatların mesleki bir sorunu haline geldiği gibi tüm Malatyalıların temel adalete erişim hakkı sorununa dönüşmüştür. Baromuz ilk günden itibaren bu soruna dikkat çekmektedir” şeklinde konuştu.
Mağduriyete son verilmeli
Bölünmüş adliye sorununun Malatyalıların adalete erişim sorunu olduğunu dile getiren Sağkan, “Bölünmüş adliye sorunu sadece avukatın mesleki bir sorunu değildir. Bölünmüş adliye sorunu en çokta yurttaşların Malatyalıların adalete erişim sorunudur. Bu şartlarda adaletin tecellisini beklemek çok mümkün değildir. Baromuzun önerileri doğrultusunda öncelikle yapım ihalesinin sonuçlandığını bildiğimiz yeni adliye sürecinin Malatya'nın kendine özgü durumu göz önüne alınarak ivedilikle, inşaat işlemlerinin başlatılması ve Malatya'ya yakışan yeni bir adliyenin hızlı şekilde hayata geçirilmesi için adımların atılmasını talep ediyoruz. Bunun yanında baromuzun da önerileri doğrultusunda bu geçiş sürecinde gerçekten Malatya'daki 7 ayrı bölüme ayrılmış adliye sorununa geçici de olsa bir çözümün bulunarak Malatya'da hem avukatların hem de yurttaşların yaşadığı bu çileye bir son verilmesi için bugün buradayız” diye konuştu.