Tedbirli olun

Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Tahir Macit kayısı üreticilerini don riskine karşı uyardı. Macit, kayısı ağaçlarının erken çiçek açmasının daha uzun süre don riskine maruz kalma olasılığına dikkat çekerek, 'Bu illaki don olacak anlamına gelmez ama çiftçilerimiz yine de tedbirli olsunlar ve uyarılarımızı takip etsinler' dedi.

Uyarılarımızı takip edin

Kayısı ağaçlarının normal şartlarda Mart ayı ortalarında çiçek açtığını ancak bu yıl erken açan çiçeklerin dondan etkilenme riskinin yüksek olduğuna işaret eden Macit, üreticilerin bu dönemde Meteoroloji ve Gıda Tarım İl Müdürlüğü'nün duyurularını takip etmelerini istedi. Macit, “Şuan itibarıyla sorun yok gibi görünüyor ama önümüzde önemli bir zaman var. Şimdiden kayısının nasıl olacağı ile ilgili bir yorum yapmak doğru olmaz. Ancak kayısının erken çiçek açması olumsuzluk anlamına da gelmez sadece dona maruz olacağı gün sayısı biraz daha fazla olur” dedi.

Şuan için iklim şartları iyi

Macit, hafif donlarda üreticinin basınçlı sulama sistemlerini devreye sokup, ateş yakıp dumanlama ile donu bir miktar önleyebileceklerini belirtti. Uzun süreli ve şiddetli dozlardaki donlarda ise, bu tür önlemlerin pek bir etki yapmayacağını dile getiren Macit, don için Malatya'da 23 Nisan'ın milat kabul edildiğini ve bu riskin 5 Mayıs'a kadar sürdüğünü ifade etti. Gece gündüz arasındaki sıcaklık farkının da önemli olduğunu belirten Macit, şuan için iklim şartlarının iyi olduğunu belirtti. Macit, “Çiftçilerimiz tedbirli olsunlar ve uyarılarımızı takip etsinler” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme