Tarım İl Müdürlüğü Uyardı.. Kayısı için tehlike çanları!
Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2011 yılından beri kayısı bahçelerine büyük zarar veren erik koşnilinin (Kabuklu bit) bu yıl da potansiyel tehlike oluşturduğunu açıkladı. Yetkililer, çiftçileri erik koşnili ile mücadele konusunda uyardı.
Havaların ısınmasıyla birlikte kayısı bahçelerinde çeşitli tehlikeler kendini göstermeye başladı. Bu tehlikelerden biri olan erik koşnili (kabuklu bit), bu yıl da kayısı ağaçları için potansiyel bir tehdit oluşturuyor. Bu kapsamda çiftçileri uyaran Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, erik koşnilinin 2024 yılı itibariyle Battalgazi, Yeşilyurt, Kale, Yazıhan, Akçadağ ve kısmen Darende ve diğer ilçelerdeki kayısı bahçelerinde yoğunluğunun azaldığını ancak mevsim değişikliği nedeniyle hala bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.Çiftçilerin doğru zamanda ve bilinçli bir şekilde mücadele etmeleri için bu zararlının biyolojisini çok iyi bilmeleri gerektiğini aktaran Müdürlük, erik koşnilinin biyolojisi ve mücadele şekliyle ilgili bilgiler verdi.
Erik koşnili nedir?
Zarar şekli nasıl?
Zararlı Olduğu Bitkiler
Sert çekirdekli meyve ağaçlarında bulunur. En çok eriklerde görülür. Malatya'da kayısı ağaçlarında yoğun olarak görülmektedir.
Nasıl mücadele edilmeli?
Kültürel Önlemler
Bulaşıklığın çok yüksek olduğu yerlerde kış sonu veya ilkbahar başında yoğun bulaşık dallar kesilip budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Ayrıca ağaçların kuvvetli bulundurulması, bakım işlemlerinin titizlikle yapılması ve sık dikimden kaçınılması da genel kültürel önlemler arasında sayılabilir.
Kimyasal Mücadele
2. dönem nimfleri ergin döneme geçmeden önce (mart sonu-nisan başı) yazlık yağlar ile ilaçlama yapılmalıdır. Malatya'da yazlık yağlarla mücadele zamanı meyvenin kürkten çıkma dönemi olan çil ilaçlaması sonrasındaki dönemdir. Hava sıcaklığı 5 C 0 den yüksek, 29 C0 den düşük olmalıdır. Yazlık yağlarla ilaçlanacak kayısı bahçelerinde ilaçlamadan 20 gün öncesi ve sonrasında Captan terkipli ve kükürt içerikli ilaçlar kullanılmamalıdır. Kayısı bahçelerinde yapılan yazlık yağ mücadelesi ağaçların yapraklı dönemine denk geldiği için ayrıca; tam olarak tüm yüzeyi kaplama şeklinde ilaçlı mücadele yapılamadığından istenilen başarı elde edilememiştir.
ÖNEMLİ NOT: “Bildiğimiz gibi kayısımız ihracat ürünüdür. İhracata giden ürünlerde kesinlikle ilaç kalıntısının olmaması gerekir. Aksi takdirde ürünümüz geri dönmekte bu da Malatya kayısını olumsuz etkilemektedir. İl Müdürlüğü olarak hasat öncesi aldığımız kayısı numunesinin bir kısmında Erik Koşnili için reçete almadan rastgele kullanılan ilaçlardan dolayı kalıntı çıkmış olup, bunlara karşı cezai işlem uygulanmıştır. Kayısımızda kesinlikle ilaç kalıntısının olmaması için Üreticilerimizin, bu yıl Erik Koşnili ile mücadele yapacaklarsa mutlaka İl ve İlçe Müdürlüğümüze uğramaları ve reçete yaptırmaları büyük önem arz etmektedir.”