Süt fiyatları katlanırken, et fiyatları düşüyor! Üretici çaresiz

Türkiye genelinde enflasyon zamlarıyla birlikte artan kırmızı et fiyatları düşmeye başladı. Et piyasası düşmeye başlarken süt fiyatlarındaki artış dikkat çekiyor. Artan girdi maliyetleri nedeniyle zarar eden süt üreticisi ineklerini çaresizce kesime gönderiyor. Süt fiyatlarındaki artışın, et fiyatlarındaki düşüşün dişi sığır kesiminden kaynaklandığını belirten Malatya Kasaplar Odası Başkan Vekili Abuzer Çekici, 'İnek kesilirse dana nerden gelecek. İnek fabrikadır, insan fabrikayı kapatırsa üretim biter. Dişi hayvana teşvik verilmesi gerekiyor' dedi. 

TAKİP ET

Artan et fiyatlarıyla birlikte ülkeye giren ithal kırmızı et, piyasayı düşürmeye başladı. Son zamanlarda et fiyatlarındaki düşüşle birlikte süt fiyatları da artmaya başladı. Et fiyatında düşüş süt fiyatlarındaki yükselişin sebebi ise Artan girdi maliyetleri nedeniyle zarar eden süt üreticisinin süt ineklerini kesime göndermesi. Malatya'da karkas et fiyatları bir haftada 5 TL azalarak 235 TL'ye düşerken,süt fiyatları ise 2, 5 buçuk TL artarak 15 liraya yükseldi. Malatya'da seyyar sütçüler sütün litresini 20 liradan satıyor. Süt fiyatlarının ani yükselişi ve et fiyatlarında ki düşüşü Malatya Kasaplar Odası Başkan Vekili Abuzer Çekici ve Malatya Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu,Net Haber gazetesine değerlendirdi.

Et fiyatları deprem öncesine göre yüzde 100 zamlı

Dişi sığır kesiminin piyasayı etkilediğini belirten Malatya Kasaplar Odası Başkan Vekili Abuzer Çekici, "Dişi hayvanların kesilmemesi gerektiğini daha önce yetkililere çok söyledik. Hem besilik danalardan hem de süt ürünlerinden çok zarar göreceğiz. İneklerin çoğu kesildi. Dolayısıyla süt fiyatları yükseldi. Deprem öncesine göre et yüzde 100 zamlandı. Bu günlerde karkasta 2-3 liralık bir düşüş var. Onunda sebebi dışarıdan canlı hayvan getirilmesi. Karkas kesimleri düşmez" dedi.

İneklerin kesilmesinden kaynaklanıyor

Fiyatlardaki artışın üreticileri de zorladığını ve fiyatlardaki değişimin nedeninin ineklerin kesilmesinden kaynaklandığını vurgulayan Çekici, "Geçen sene 23-25 bin lira olan besilik dana bu sene üç kata artarak 65-70 bin TL oldu, bu korkunç bir rakam. Taşıma suyla değirmen dönmez. Şu an ki fiyat değişimlerinin esas nedeni geçen sene ineklerin kesilmesinden kaynaklanıyor. İnek kesilirse dana nerden gelecek. İnek fabrikadır, insan fabrikayı kapatırsa üretim biter. Dişi hayvana çok teşvik verilmesi gerekiyor. Bu teşviklerde eski hataların yapılmaması gerekiyor. Deprem öncesi 170 liralık et, şu an 340 lira. Ne oldu ki bu kadar değişim oldu. Bunlar hep dişi hayvan azlığından kaynaklanıyor" şeklinde konuştu.

Canlı hayvan ithalatı iç dengeyi bozuyor

Canlı hayvan ithalatının ülke üreticisine zarar verdiğini belirten Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, "Çiftçinin birlikte mücadele etmesi gerekiyor. Üretici kendi lehine hareket etmeli. Bizim her şeyi birlikte yapmamız gerekiyor. Dışarıda canlı hayvan girişi kesim fiyatlarını düşürüyor ama üreticiyi zarara uğratıyor. Ülkemizde üretilen kaba yem kendi hayvanlarımıza yetmiyor. Biz aslında canlı hayvan varlığı olarak kendi kendimize yeten bir ülkeyiz. Canlı hayvan ithalatı yem fiyatlarını arttırıyor. Hem de iç dengeyi bozuyor. Canlı hayvan ithalatıyla hem o ülkenin hastalıklarını satın almış oluyoruz hem de içerideki üreticiyi bitirmiş oluyoruz. Üretici iç piyasadan değil yurt dışından dana alıyor" ifadesini kullandı.

Maliyetler yüzde 30 düşebilir

Malatya özelinde ziraat odalarıyla birlikte çalışılması gerektiğine değinen Kurtoğlu, "Yem fiyatlarının regülasyonu için mutlaka sözleşmeli tarıma geçilmesi gerekiyor. Yoncalı barajının tamamlanmasıyla Arguvan'da da 175 bin dönüm sulanabilecek yerlerimiz olacak. Bununla ilgili de sözleşmeli tarımla nerede neyin ekileceğinin belirlenmesi gerekiyor. Burada aracının çıkartılması gerekiyor. Bu konuda ziraat odalarına büyük rol düşüyor. Sözleşmeli tarımla maliyetler yüzde 30 düşürülebilir. Öncelikli olarak aracının çıkarılması gerekiyor. Her şeyi birlikte başarabiliriz" diye konuştu.

Bakmadan Geçme