Sulama birliğinde maaş isyanı
Malatya'nın Akçadağ ilçesinde bulunan Derme Sulama Birliğinde çalışan sakalar, aldıkları maaşın eski asgari ücretin altında olduğunu gerekçe göstererek çalışmama kararı aldı. Sakalar, kullandıkları ekipmanları sulama birliğinin önüne bıraktılar.
Depremden etkilenen Malatya'da Akçadağ, Doğanşehir bölgesinde sulama sorunu baş göstermişken bu kez de saka sorunu baş gösterdi. Doğanşehir ve Akçadağ Sulama Birliğinde çalışan sakalar, maaşların azlığını ileri sürerek iş bıraktı. İşçiler, zor şartlarda ve düşük maaşla çalıştırdıkları önü sürerek, “Çalışma şartları ağır. Zor şartlarda çalışıyoruz buna rağmen asgari ücretin altında bir ücret alıyoruz. Asgari ücretin altında çalıştığımızı yeni öğrendik. Sebebini sorduğumuzda bütçenin az olduğunu söylüyorlar. Her zaman sıkıntı yaşıyorduk. Bu seneki sorun ise yasada 9 ay 28 gün çalıştırma zorunluluğu var. Bizi 4-5 ay çalıştırdılar. Maaşı da ya alıyorsun ya alamıyorsun. Maaşımız asgari ücretin altında Mayıs'ın 3'ünden beri çalışıyoruz. Yeni zamla birlikte maaşın altta olduğunu öğrendik” dediler.
Sigortalar sadece belirli günler yatırılmış
Üreticileri zor durumda bırakmak istemediklerini ancak, dayanacak güçlerinin kalmadığını belirten sakalar, “Akçadağ sulama birliğinde çalışan sakalar, maaşların asgari ücretin altında olması gerekçesiyle işi bıraktı. Bu durum üreticiyi mağdur etti. Bugüne kadar asgari ücretin üstünde çalıştık şu an öğrendik ki asgari ücretin altına düştük. İş bıraktık ekipmanları da dairenin önüne bıraktık. 20 yıldır burada çalışıyorum. 2 bin 895 günüm var. Sadece belirli günleri yatırmışlar. İnsanın 8 saat çalışması gerekiyor. Ben 20 saat çalışıyorum. Sürekli su ile ilgilendiğimiz için sürekli çalışıyoruz. Gecemiz gündüzümüz yok. Üreticinin mağdur olması için bırakmak istemiyoruz ancak dayanacak gücümüz kalmadığı için bırakmak zorunda kalacağız” şeklinde konuştular.
Şartlar düzeltilmezse çalışmayacağız
İçinde bulundukları şartlar düzelmezse çalışmayacaklarını vurgulayan sakalar, “Maaşımız eski asgari ücretin altında kaldığı için biz işi bırakıyoruz. Sultan suyu Sulama Birliği var. Oranın personellerine 10 ay çalışma sözü veriliyor. Her yıl sözler veriliyor ancak 4-5 ay çalıştırılıyoruz. Burada da düşük ücretle çalıştırılıyoruz. Şartlar düzelmezse çalışmayacağız. Çalıştığımız aylarda bile maaşlar düzgün bir şekilde yatırılmıyor. 4-5 ay geçici işçi statüsünde çalışıyoruz ancak maaşlarımız eski asgari ücretin de altında. Bu durum üreticiyi de etkiler. Sultan suyu ve derme sulama birliği var. Bizim baktığımız arazi onların yaklaşık 3 katı da olabilir. Onlar 10 ay çalıştırılıyor. Bizim personellerimiz 4-5 ay çalıştırılıyor” diye konuştu.