Stoktan vazgeçin
Malatya İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile birlikte Malatya'ya 11 bin ton arpa getirdiklerini söyledi. Taneli, 'Arpa fiyatlarının yükselmesine müsaade etmeyeceğiz. Fırsatçılara buradan sesleniyorum, stok yapmaktan vazgeçin' dedi.
Malatya Kırmızı Et Üreticileri Başkanı Mehmet Taneli, birlik binasında basın mensuplarına saman ve arpa fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Taneli, arpa fiyatlarının yükselmesine müsaade etmeyeceklerini söyledi.
Müsaade etmeyeceğiz
Birlik olarak bu sene arpa fiyatlarının yükselmemesi için ciddi anlamda çalışmalar yaptıklarını belirten Taneli, “TMO ile birlikte daha sezona girmeden Malatya'ya 11 bin ton arpa getirdik. TMO'nun Malatya'daki deposu küçük olduğundan, 2 bin ton kapasiteli ama özel 2 depo daha kiralayıp, arpamızı buraya getirdik ki, spekülatörlerin önüne geçebilelim. Allaha hamdolsun stok yapanlar fiyatı yükseltemiyorlar. TMO geçen ay dağıttı. Bu ay içerisinde yine dağıtacak. Her ay, günlük hayvan başına 5 kilo arpayı TMO vasıtasıyla biz üreticiye dağıtıyoruz. Sezonda arpa fiyatları 900 ila bin 100 liraydı. Şu anda buğday pazarında arpanın fiyatı bin 500 liraya kadar çıkmış durumda. Fakat biz, TMO vasıtasıyla getirdiğimiz arpayı, bin 230 liradan üreticilere dağıtıyoruz. Bundan dolayı fazla fiyatı yükseltemiyorlar. Çünkü bol arpamız var. Eğer bu biterse bile tekrar getireceğiz. Spekülatörlere izin vermeyeceğiz. Arpa fiyatlarının yükselmesine müsaade etmeyeceğiz. Onlara buradan sesleniyorum stok yapmaktan vazgeçin. TMO'da hiçbir zaman bu işi yapan esnaflara arpa vermeyeceğiz. Bu konuda zaman zaman bize müracaat ediyorlar, geliyorlar, uğraşıyorlar başka yerlerde baskı yapıyorlar. Şunu bilsinler ki biz toprak mahsulleri ofisi aracılığıyla tüccara asla arpa vermeyeceğiz" diye konuştu.
Her taraf saman dolu
Taneli, saman fiyatlarının alabildiğine yükselmesinin önüne geçemediklerini ifade ederek, “Daha önce samanın kilosu 40 kuruştu. Şimdi 900 kuruşa kadar çıktı. Komşu illerde yaptığımız incelemelerde arazilerde samanın çok olduğunu gördük. Sivas, Urfa gibi illerde üreticiler samanların üzerine çadır çekmişler, piyasaya sürmüyorlar, satışların yükselmesini bekliyorlar. Sektörde saman çok ama zam beklentisinden dolayı stok etmişler, her tarafta çadırları çekmişler oralarda saman çok fakat getirmiyorlar. Bu nedenle de saman fiyatlarında da şu anda yüzde 100 bir zam var. Ama devlet asla böyle kimselere pabuç bırakmaz. Bunlarda akıllarını başlarına alsınlar. Her taraf saman dolu. Binlerce ton arazide saman var. Şu anda piyasada samanın kilosu 950 kuruş. Fabrikalar buğdayı 1300 kuruşa alıyor sen samanı 1 liraya satacaksın. Bu iş değil akıl mantık işi değil. Artık bazı üreticilerimiz kendi yemlerini üretmeye başladı" dedi.
Fiyatlar hala yüksek
Küspe fiyatlarıyla ile ilgili olarak konuşan Taneli, “Küspenin tonuna bu yıl 240 lira dediler. Daha sonra Sayın Valimiz ve vekillerimiz araya girince fiyatlar biraz düştü. Şu an küspe 190 lira ama işin gerçeği 190 lira da pahalı. İnsanlarımızın alım gücü yok. Eskiye göre fiyatlar daha uygun. Bu konuya sağ olsunlar siyasilerimiz de elini attı. Bu konuda bizlere destek oldular. Fiyatlar bizim istediğimiz seviyeye yine de gelmedi. Geçen yıldan bu güne küspeye yüzde 50 civarında bir zam var. Böyle bir zammın devlet tarafından yapılması da içler acısı. Bana müdahale edemiyoruz" şeklinde konuştu.
Spekülatörlere pabuç bırakmayın
Taneli, üreticilerin kendi yemlerini üretmesinin olumlu bir gelişme olduğunu anımsatarak, “Artık yem fabrikalarına buradan sesleniyorum. Sizler ayağınızın altındaki bastığınız dalı kesiyorsunuz. Her gün zam yapa yapa bir torbası 40 liraya satılan yem 90 lira 100 lira insanlar bunun içine ne katıldığını merak ediyor. Ama pek fazla katılan bir şey de yok. Tüm üreticilere sesleniyorum. İmkânı olanların küçük bir değirmen alacaklar. Biraz mısır, biraz arpa alacaklar onları birbirine katacaklar. Kendilerinin de yaptığı ufak tefek yemleri de katarak kendi yemlerini yapıp hayvanlarına verecekler. Bu spekülatörlere de pabuç bırakılmaması lazım" ifadesini kullandı.