Söz Ehlinde
İnönü Üniversitesi İnsani Değerler Topluluğu tarafından 'Söz Ehlinde' programı kapsamında, 'Medya Okuryazarlığı ve Gençlik' konferansı düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Arş. Gör. Mehmet Ulaş katıldı.
Mediko Diyanet Genç Ofis'te düzenlenen konferansta medya okuryazarlığı hakkında bilgi vererek medya okuryazarlığının önemine değinen Arş. Gör. Mehmet Ulaş, şunları söyledi: “Medya okuryazarlığı hakkında kavramsal ya da etimolojik olarak arka planda geldiği neticeye değinecek olursak bir medyada yer alan mesajı ya da herhangi bir içeriği kişiler tarafından veya medyayı tüketen bizler tarafından onun izlenmesi, analiz edilmesi, değerlendirilmesi ve nihayetinde bir anlam çıkarılması sonucudur.” Ulaş, medya okuryazarlığı eğitimlerinin temel amacının bireylerin medya kullanımında bilinçli olabilmelerinin sağlanması için eleştirel birtakım becerilerin kazandırılması olduğuna değinerek “Eleştirel düşünme, temelde sorgulama yapmayı gerektiren becerileri içeren bir düşünme biçimidir. Bireylerin medyada sunulan içeriklere dair eleştirel bir okuma yapabilmeleri medyanın sunmuş olduğu olumsuzlukların minimize edilmesi açısından son derece önemlidir” dedi.
Medya olumsuz etkileri kırılabilir
Ulaş, son olarak medyanın sosyal yaşam pratiğinin en önemli argümanları arasında yer aldığını söyleyerek bireylerin bilinçli bir medya tüketicisi konumuna getirilmesi neticesinde medyada sunulan içeriklere eleştirel bir bakış açısı ile yaklaşabileceğini ve sonuç olarak medyanın sosyal, kültürel, dini, siyasi vb. alanlardaki olumsuz etkilerinin kırılabileceğini belirtti. Konferans, soru-cevap bölümünün ardından hediye takdimi ile son buldu.