Sokak Hayvanları Yasa Tasarısı Komisyonda! Peki Gençler Ne Düşünüyor? İşte yanıtı...
Yenilikçi Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (YESKAD) tarafından 15 ilde gerçekleştirilen kapsamlı bir araştırma sonucunda hazırlanan 'Gençlerin Bakış Açısıyla Sokak Hayvanları Yasa Taslağı Araştırma Raporu' gençlerin Sokak Hayvanları Yasa Tasarısı'na olumlu bakış açısıyla yaklaştığını ortaya koydu.
Sokak hayvanları konusunda hazırlanan yeni yasa tasarısı, toplumun tüm kesimleri tarafından yakından takip ediliyor. Peki, gençler bu konu hakkında ne düşünüyor? Yenilikçi Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (YESKAD) tarafından yapılan kapsamlı bir araştırma, gençlerin sokak hayvanlarına yönelik tutumlarını ve yasa tasarısına dair görüşlerini ortaya koydu. YESKAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akif Emre Duman ve Sayman Ramazan Koç, araştırmanın sonuçlarını paylaştı.
15 ilde 914 gençle görüşüldü
Yenilikçi Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (YESKAD) ise sokak hayvanlarına ilişkin Ankara, Antalya, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Mersin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Malatya, Kahramanmaraş, Samsun, Trabzon, Şanlıurfa ve Van’da 13-30 yaş arası 914 gençle görüşerek ‘Gençlerin Bakış Açısıyla Sokak Hayvanları Yasa Taslağı Araştırma Raporu’nu hazırlandı.
Rapora göre, sokak hayvanlarının kontrol ve bakımı yapılarak şehir hayatında olması gerektiği; sokak hayvanlarının uyutulmasını da içeren "Sokak Hayvanları Yasa Taslağı" ile ilgili olarak olumlu yönde görüş bildirdikleri sonucuna ulaşıldı.
Katılımcıların eğitim durumu
Yapılan araştırmaya toplamda 914 genç katılmıştır. Katılımcıların cinsiyet dağılımı incelendiğinde yüzde 54,4'ü erkek (498), yüzde 45,6'sı kadın (416) olarak belirlenmiştir. Yaş grupları incelendiğinde katılımcıların büyük bir kısmı 14 (yüzde 92) ve 25 (yüzde 84) yaşlarında yer almaktadır.
Eğitim durumuna göre yapılan değerlendirmede katılımcıların yüzde 49,8'i (456) lise mezunu, yüzde 28,0'ı (256) lisans mezunu olarak belirlenmiştir. Diğer eğitim düzeylerindeki katılımcı sayıları ise daha düşüktür.Yaşadığı şehir bazında yapılan değerlendirmede en fazla katılımcının yüzde 13,7 ile İstanbul (125), yüzde 9,4 ile Malatya ( 86), yüzde 8,8 ile Diyarbakır ( 81), yüzde 7,6 ile Ankara (70), yüzde 7,6 ile Kahramanmaraş (70) ve yüzde 7,2 ile İzmir (66 kişi) illerinden olduğu görülmektedir.
Rapor Sonucu
Raporda, katılımcıların çoğunluğunun sokak hayvanlarının Türkiye'de önemli bir sorun olduğunu; yaşadığı mahallede ya da semtte sokak hayvanlarının mevcut olduğu; sokak hayvanı sahiplenmeyi düşünmedikleri; katılımcıların yüzde 29,3’ü ‘kendim saldırıya uğradım’, yüzde 21,2’si ‘arkadaşım veya bir yakınının sokak hayvanları tarafından saldırıya uğradı’ şeklinde ifadeleri yer alıyor.
Raporun sonucunda ise katılımcıların yüzde 50,5’inin sokak hayvanları tarafından saldırıya uğradıkları; sokak hayvanlarının taşıdıkları zararlı bakteri ve virüsler bakımından toplum sağlığını tehdit ettikleri; sokak hayvanlarının kontrol ve bakımı yapılarak şehir hayatında olması gerektiğini; sokak hayvanlarının uyutulmasını da içeren "Sokak Hayvanları Yasa Taslağı" ile ilgili olarak olumlu yönde görüş bildirdikleri belirtildi.