Sit alanı mağdur ediyor

Malatya'nın Battalgazi ilçesi Alacakapı Mahallesi Selvi, Aydoğan ve Metin Sözen sokakta yaşayan vatandaşlar, bölgenin 3. Derece sit alanı ilan edilmesinden dolayı mağdur. Mahalle muhtarı Nafiz Sayın, 'Depremden sonra surlar ve Titus'un kalıntıları dolayısıyla buraya bir çivi bile çakılamıyor. Parsellerimiz atıl durumda, vatandaşlarımız mağdur. Ne alan ne de tapulu arsasında ev yapabilen var. Mahalle kaderine terk edilmiş' dedi.

Battalgazi ilçesi Alacakapı Mahallesi Selvi, Aydoğan ve Metin Sözen sokağının sit alanı ilan edilmesi bölgede yaşayan vatandaşı mağdur ediyor. Bölgenin sit alanı ilan edilmesinde dolayı tapulu arazilerinde kuruyan otları bile temizleyemeyen mahalle sakinleri duruma isyan etti. Mahalle sakinleri adına gazetemize konuşan mahalle muhtarı Nafiz Sayın, 24 Ocak'ta yaşanan depremden sonra Eskimalatya halkının haklı ve yaşadığı mağduriyetin isyanı içerisinde olduğunu vurgulayarak, depremden sonra Doğanyol'a güzel, tarihi dokuya uygun, insanların yaşayacağı, modern mahalle kültürünü yaşatan evler yapılırken aynı kaderi yaşayan Eskimalatya'ya bu projeler neden yapılmıyor? Diyerek serzenişte bulundu.

Neden ayrımcılık yapılıyor?

Sayın, vatandaşların mağdur olduğu için isyan etmeden haklı olduğunu belirterek, “24 Ocak'ta yaşanan depremden sonra Eskimalatya halkının haklı ve mağdurluğunun isyanı. Depremden sonra surlar ve Titus'un kalıntıları dolayısıyla buraya bir çivi bile çakılamıyor. Şimdi soruyorum aynı depremi yaşayan Doğanyol ile bizim farkımız ne? Tarihse Diyarbakır ile bizim farkımız ne? Oralara güzel, tarihi dokuya uygun, insanların yaşayacağı, modern mahalle kültürünü yaşatan evler yapılırken aynı kaderi yaşayan Eskimalatya'ya bu projeler neden yapılmıyor? Oradaki vatandaşlarımız hak ediyor, bizlerde hak ediyoruz kaderine terkedilmiş bir yer olmak istemiyoruz Sayın milletvekillerimiz, sayın belediye başkanlarımız sayın parti başkanlarımız oya gelince herkes eşit hizmete gelince eşitlik yok üç resimdeki farkı bulup yorumlayınız. Takdiri Milletimizin vicdanına bırakıyorum. Adil yönetici duaları reddedilmeyen üç grup insandan biridir” diye konuştu.

Sokak viraneye döndü

24 Ocak 2020'de Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydan gelen depremde zarar gören evlerin olduğunu ifade eden Sayın, “Sur ve kalıntılardan dolayı mahalleye dokunulmaya izin verilmiyor. Vatandaşın müsait yerlerde ev yapmak istiyor, 2 buçuk izin almak için çabalayan vatandaşa izin çıkmadı. Bu saatten sonra maliyetler 3 kat arttı. Vatandaş yapacak durumda değil. Burası geçmişte 3. Derece sit alanı ilan edildiğinden dolayı Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan izin alınması gerekiyor. Vatandaşa ne yıktırıyorlar ne de yaptırıyorlar. Vatandaşın imkanı kalmadı. Doğal afetin yaşandığı yerlerde devletimiz ne yaptı? İş yerleri, ev yaptı. Bizde dedik ki mahalle kültürü yaşasın, müsaade edilsin ev yapılsın. 300-500 metre yeri olan vatandaşların ev yapmasına müsaade edilsin. İmkan verilsin yada TOKİ yapsın. Battalgazi Alacakapı Mahallesi Sanat Sokağı diye bir sokak kalmadı, viraneye döndü. Sanki Suriye'de savaştan çıkmış gibi o şekilde duruyor. Otlar diz boyu, çukurlaşmış yanı kaderine terk edilmiş bir sokak. Sanat sokağında depremden sonra 18 ev yıkıldı. Dediler siz buraya ev yapamazsınız Size TOKİ'den ev vereceğiz. 8 yıldır arsası olan adam uğraşıyor ki ev yapsın müsaade etmiyorlar. Depremden sonra 3 vatandaş daha ev yapmak için gerekli çalışmaları yaptık ama ne olumlu ne de olumsuz bir cevap gelmedi. Parsellerimiz atıl durumda, vatandaşlarımız mağdur. Ne alan var, ne de tapulu arsasında ev yapabilen var. Satamıyor, ev yapamıyor otlar diz boyu vatandaş nasıl yaşayacak. Devletimiz, Ordu'ya Giresun'a Doğanyol'a Diyarbakır'a babalığını yaptıysa Eskimalatya'ya da yapabilir” açıklamasında bulundu.

Bakmadan Geçme