Sıradan iş yapmıyoruz
Malatya Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği (MAFSAD) ve Arapgir Belediyesi tarafından 4-7 Temmuz tarihlerinde beşincisi düzenlenecek, 'Uluslararası Malatya Foto Kampı'na yurt içi ve dışından çok sayıda fotoğraf sanatçısı katılacak. Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, 'Sıradan iş yapmıyoruz. Şovmenlik hiç yapmıyoruz. Festivallerimiz iki üç milyonluk yatırımlar gerektirmiyor' dedi.
Bu yıl beşincisi düzenlenecek ‘Uluslararası Malatya Foto Kampı'nın tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Kentteki özel bir otelde gerçekleştirilen toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Kültür Turizm İl Müdürü Çetin Şişman, Foto Kamp Genel Koordinatörü Mustafa Ertekin, Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, MAFSAD üyeleri ve basın mensupları katıldı.
Malatya lokal bir ülke gibi her şeyi içerisinde barındırıyor
Toplantının açılışında konuşan Foto Kamp Genel Koordinatörü Mustafa Ertekin, Malatya'yı tanıtmak amacıyla yola çıktıklarını belirterek, beş yılda her yıl daha büyük coşkuyla, enerjiyle yola devam ettiklerini söyledi. Ertekin, “Malatya'nın sosyal, kültürel yapısını, coğrafi güzelliklerini tanıtmak üzerine başlatmıştık. İlk adımımız Levent Vadisiyle oldu. Herkes, Levent Vadisi'ni sadece seyir tepesinden ibaret zannediyordu. 2 yıl üst üste yaptığımız uluslararası foto kamp sayesinde müthiş bir kültürel, sosyal ve coğrafi yapının olduğunu hep birlikte keşfettik. 3 yıldır da Arapkir'de yapıyoruz. Arapkir'i tanıyana kadar, Malatya'yı ben kayısı, Levent Vadisi, Battalgazi zannederdim. Arapkir'i tanıyınca şöyle bir kanıya vardım, Malatya dışarıdan sadece kayısıdır, Ama detayına inince her bir ilçesi ayrı bir ürün sahibidir. Her ürün demek, kendine özgü bir kültürün ortaya çıkması demektir. Malatya lokal bir ülke gibi her şeyi içerisinde barındırıyor. 2 yıldır Arapgir'de ayak basmadığımız köy bırakmadık. Tanımadığımız kültür, çiçek bırakmadık. Bu yıl dedik ki Arapkir komşularıyla güzeldir. Bu sene konsepti değiştirdik, Arapkir Kemaliye, Divriği, Keban, Ağın ile güzeldir dedik. Bu kez köylerimize gitmeyeceğiz. Her gün bir minibüs dolusu katılımcıyı hoca eşliğinde ilçelere göndereceğiz” dedi.
Şovmenlik yapmıyoruz
Her yıl Foto Kampını çıtasını yükselttiklerini ifade eden Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu ise, “Arapgir'de birçok açıdan çalıştık ama fotoğraf deyince başka bir çalışmayı bulduk. Sizi anı değerleriyle geleceğe yansıtacak, sözün uçtuğu resmin kaldığı arkasında deklanşöre basanın görünümünün kaldığı işte benim aradığım şeyin resmi buydu dediğimiz şey fotoğraf. Sanat, bunu fark edebilmek, fark edildikten sonra o farkındalığı sivil toplum örgütlenmesiyle kimseye yük olmadan artı kültürleşen bir organizasyon. Sıradan iş yapmıyoruz. Şovmenlik hiç yapmıyoruz. Festivallerimiz iki üç milyonluk yatırımlar gerektirmiyor. Gelen herkese yemek ikram ediyoruz. Bunun bütçesi çok sembolik. Rakam telaffuz etmedim. Bunu neden söylüyorum. Birilerin kaynağı var gönlü yok; birilerinin gönlü yok kaynağı var. Bizim gönlümüzde, kaynağımızda var. Kaynağımız insan kaynağı. MAGEF arkamızda, Ataşehir Belediyesi sponsorumuz, diğerleri de paydaşlarımız” diye konuştu.
Arapgir'in tanıtımı Türkiye'nin tanıtımı demek
Toplumun özlediğini, bu kadar yozlaşmanın, değersizleşmenin adını koyamadığı yapıyoruz diyen Cömertoğlu, “Biz toplumun özünde ve özetinde bir değer arayışı olduğunu kabul ediyoruz. Değeri ise, Yukarı Fırat'ta olduğu Arapgir merkezli Yukarı Fırat'ın dağıtılmış beş vilayete paylaştırılıp, sekiz, on ilçesine aynı kültürü yaşayan çocukları olduğunu söylüyoruz. Biz Malatya'nın Yukarı Fırat Bölgesindeki en önemli kültür ve değer şehriyiz. Politik ve siyasi kaygıların bu ülkeye ne kadar zarar verdiği ben partili değilim yüzde yüzün belediye başkanıyım. Benim araçlarım var. Aracım herkes tarafından biliniyor. Dünde vardı yaptığım aynı işti. Şimdi gene aynı işi yapıyorum. Aynı niyetlerle. Birileri amaç edinebilir o amaç edinenlerin hepsi kutuplaştırdılar, ötekileştirdiler. Dolayısıyla kültürümüz, bu coğrafyanın ipek yolunu üzerindeki havzanın biriktirdiği o özverinin, birbiriyle örtüşen adına ne derseniz deyin herkesin güvenle gelip, güvenle gittiği acaba deyip, çok güzelmiş çok daha güzelmiş dediği yer. Bu konuda foto kampımızın ve çalıştayımızın bu sene de çok başarılı geçmesi için elimden geleni yapacağım. Bu bir tanıtım projesi Arapgir'in tanıtımı Türkiye'nin tanıtımı demek. Bu sene 30 binin üzerinde ziyaretçinin beklediğimiz bu etkinliğimiz; Kozluk Çayında ‘yırtıkta olsa çadırınla gel' çadırın yoksa gönlündekiyle gönüllere gel dediğimiz bu sene ki etkinliğimizi inşallah birlikte tamamlayacağız” şeklinde konuştu. Bu tür sosyal ve kültürel etkinliklerin, bir şenlik ve bu ailenin düğünü olduğunu ifade eden Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, “Bu foto kamp hadisesi ve ileride yapılacak olan bağ bozumu şenlikleri de Arapkir'in bir düğün şenliğidir. Dolayısıyla bir şenlikte, bir düğünde aile fertlerinin orada olması o ailenin birlik ve beraberliğinin en temel göstergesidir. Komşularında o aileye gösterdiği ihtimamı göstergesi olarak, bu tür etkinlikler iştirak etmeleri de önemlidir” açıklamasında bulundu.