Sıfır ürün alma dönemi sona erdi| Ekonomik Sıkıntılar Vatandaşı Tamire Yöneltti
Ekonomik sıkıntılar nedeniyle yeni ayakkabı alamayan birçok vatandaş, tamircilerin yolunu tutmaya başladı. Peki, ayakkabıların uzun ömürlü olması için neler yapılmalı? Malatyalı ayakkabı tamircisi Yusuf Ceyhan, merak edilenleri yanıtladı…
Artan enflasyon ve hayat pahalılığı, vatandaşların alım gücünü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bu durum, birçok kişinin harcama alışkanlıklarını değiştirmesine neden olurken, temel ihtiyaçlara öncelik verildiği ve lüks tüketimden kaçınıldığı gözlemleniyor. gıda ve giyim ürünlerinde fiyatların hızla yükselmesi de vatandaşları daha ekonomik alternatifler aramaya yönlendiriyor.
Bu alternatiflerden biri de vatandaşların yeni bir ürün almak yerine tamircilerin yolunu tutması oldu. Özellikle ayakkabı tamircilerinde son dönemlerde gözle görülür yoğunluk yaşanıyor. Birçok vatandaş, yüksek fiyata ayakkabı almak yerine tamir ettirmeyi tercih ediyor.
Son dönemlerde vatandaşların alım gücünün azalmasından dolayı, ayakkabılarını tamire getirdiklerini belirten ayakkabı tamircisi Yusuf Ceyhan, “Bazı insanların alım gücü olmadığı için mecburen ayakkabılarını tamir etmek zorunda kalıyor. Bazı insanlar da tasarruf amaçlı yaptırıyor. Hani en azından israf olmasın diye. Ama bu son dönemlerde arttı. Alım gücü yok. İnsanların refah düzeyi biraz için düştüğü için bundan kaynaklanıyor. Hayat pahalılığı da var tabii ister istemez.” dedi.
Ayakkabı Temizliğinde En Büyük Hata “Islak Mendil”
Ayakkabı temizliğinde yapılan hataları dile getiren Ceyhan, “Ayakkabıyı kesinlikle ıslak mendil veya suyla silmememiz lazım. Ayakkabı derisinin içinde yağ ve tuz var. Derinin içinde yağına tuz olmasa deri renk atar. Ama maalesef insanlar bilmeden ıslak mendille ayakkabı siliyor. Silince ayakkabının derisi beyazlıyor. Beyazlayınca da boya tutmuyor.” ifadelerini kullandı.
Ayakkabıların düzenli olarak cilalanıp boyanması gerektiğini kaydeden Ceyhan, “Boyama ve cilâ ile bakım yapabilirler. Bakım yağları da olur ama cilâ önemli. Nasıl insanın ihtiyacı gıda ise ayakkabının gıdası da boya ile ciladır. Boya ile cila ayakkabıyı kendine getirtir.” diye konuştu.