Sıcak hava pancarı vurdu

Türkşeker bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Malatya Şeker Fabrikasında 67. dönem pancar alım kampanyası 3 Eylül'de başladı. Fabrikada, 38 günde 130 bin tona şeker pancarı işlenerek, 14 bin 500 ton şeker üretimi gerçekleştirildi. Şeker-İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, Yazıhan bölgesinde sıcaklıklardan kaynaklı şeker pancarı rekoltesinde düşüş beklediklerini belirterek, 'Geçen yıllara göre bu yıl rekolte açısından sıkıntılı olacak. Bu şekilde devam ederse 50 bin ton pancar işlememiz çok zor çünkü beklentilerin altında çıkıyor. 40-45 bin ton civarında şeker elde ederiz diye düşünüyorum' dedi.

Malatya Şeker Fabrikası'nda 67. Dönem pancar alım kampanyası 3 Eylül'de başladı. Malatya Şeker Fabrikası'nda 400 bin ton pancar işlenerek, 50 bin ton şeker, 120 bin ton yaş pancar posası ve 18 bin ton melas üretilmesi hedefleniyor. Fabrika şuana kadar, 130 bin ton şeker pancarı işlenerek, 14 bin 500 ton şeker, 30 bin ton küspe, 5 bin tonda melas üretimi gerçekleştirildi. Şeker-İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, bu yılki kampanya döneminin en başarılı dönem olduğunu vurgulayarak, işleme esnasında herhangi bir kayıp yaşanmadığı için işlenen pancarın direkt şekere yansıdığını söyledi.

Rekolte açısından sıkıntılı olacak

Murat, Yazıhan bölgesinde sıcaklıklardan kaynaklı şeker pancarı rekoltesinde düşüş beklediklerini belirterek, Yazıhan bölgesinde 80-90 bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz ama bu sene hava sıcaklıkları mevsim sıcaklıklarının üzerinde seyretti. Pancar soğuk iklim bitkisi, gelişimini tamamlaması için soğuk havayı seviyor. Bu noktada rekoltenin çok düşük çıkacağını tahmin ediyoruz. Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'dan gelen pancarların hava sıcaklıklarından dolayı gelişimlerini tamamlamadığını gördük. O nedenle geçen yıllara göre bu yıl rekolte açısından sıkıntılı olacak. Bu şekilde devam ederse 50 bin ton pancar işlememiz çok zor çünkü beklentilerin altında çıkıyor. Her yörede pancar istediğimiz beklentileri vermiyor. Tahminler büyük ihtimalle tutmayacak. 40-45 bin ton civarında şeker elde ederiz diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Tedarikte sıkıntı yaşanmayacak

Şeker fiyatlarına yapılan zam ve şeker satış fiyatıyla ilgili konuşan Murat, “Fabrikanın satış fiyatı 818 lira. Piyasa ve imalatçılarımıza da şeker vermeye başladık. Türkşeker bu sene tamamen eski fabrika ayarlarına döndü. Gerek şeker gerekse de küspeyi Türkşeker kendisi satıyor, bundan dolayı hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Tedarikte de bir sıkıntı yaşamayacağız. Şu anda Malatya Şeker Fabrikası'nda 14 bin ton civarında şeker stokumuz mevcut” açıklamasında bulundu.

Bakmadan Geçme