Sera gazı azaltılacak

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen 'Akçadağ'da Sera Gazı Emisyonunun Azaltılması' projesi hayata geçiyor.

Projenin yürütücülüğünü Akçadağ Belediyesi'nin yaptığı projenin hayata geçirilmesiyle ilgili Levent Vadisi seyir terasında düzenlenen programda konuşan Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan, Avrupa birliği projesini hak eden beş belediyeden biri olduklarını belirterek sağlıklı kentler ödülünde jüri özel ödülünü, Dünya mirası Levent vadisi projesiyle birincilik ödülü aldıkların ifade etti. Kazgan, “Çevre, tüm canlılar için yaşamsal öneme sahiptir, Küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri, petrol, ilaç, sanayi atıkları, hızlı nüfus artışları ile plastik ürünler çevre kirlenmesine sebep o arılan en önemli etkenlerin başında gelmektedir. Doğal dengelerin bozulduğu, küresel ısınmanın tehdit ettiği, doğal kaynakların insafsızca sömürüldüğü dünyamızda, çıkarcı ve bencil yaşama son vermekle, gelecek nesillerin emanetine ihanet etmemiş olacağız. Geri dönüşüm kutuları ve ilçenin farklı noktalarına bırakılan geri dönüşüm evleri, sayesinde artık plastik, kâğıt ve cam atıkları dönüştürebildiklerini, bunun da dolaylı olarak geri dönüşüm noktasında ilçemiz ve ülkemiz için kazanç, duyarlılığımız artıyor sorumluluk sahibi bireylere dönüyoruz'' dedi.

1300 çam fidesi dikildi

Projenin Koordinatörü Akçadağ Belediye Başkan Yardımcısı Eyüp Işık, proje rehberlik ekibinin Hollanda'nın Alkmaar şehrinde 5 günlük eğitim gördüğünü daha sonra ilçede birtakım etkinlikler gerçekleştirdiklerini söyledi. Işık, “Proje kapsamında ilçemizde yer alan en az 1000 hane halkının evsel atıklarını yerinde ayrıştırılmasına teşvik edilmesi için eğitimler verildi, ayrıştırma poşetleri dağıtıldı, ilçenin belirli noktalarına geri dönüşüm kutuları bırakıldı, 150 çiftlik personelinin bilgilendirilmesi yoluyla sera gazı emisyonunun azaltılmasına teşvik edilerek, Okullarda geri dönüşüm ve çevre eğitimini verildi, 54 okula geri dönüşüm kutularının bırakıldı ve ağaçlandırma faaliyetleri kapsamında 1300 çam fidesi dikildi” şeklinde konuştu. Akçadağ Muhtarlar Odası Başkanı Eyüp Gönültaş ise, “Çocuklarımıza temiz bir dünya bırakalım çöplerin ayrıştırılması gerektiğine vurgulayarak, Projenin hazırlanma amacının; sera gazının emisyonun azaltılması olduğunu dile getirdi. Gönültaş, “Buradan çıkınca gittiğiniz yerde sokağınızda evinizde başlayarak çöpünüzün ayrı ayrı toplayarak ayrıştırarak dünyaya bir iyilik yapalım, çocuklarımıza temiz bir dünya bırakalım' diye konuştu.

Sorumluluk sahibi bireylere dönüyoruz

Malatya Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan, Avrupa birliği projesini hak eden beş belediyeden biri olduklarını belirterek sağlıklı kentler ödülünde jüri özel ödülünü dünya mirası Levent Vadisi projesiyle birincilik ödülü aldıkların ifade etti. Kazgan, “Çevre, tüm canlılar için yaşamsal öneme sahiptir. Küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri, petrol, ilaç, sanayi atıkları, hızlı nüfus artışları ile plastik ürünler çevre kirlenmesine sebep o arılan en önemli etkenlerin başında gelmektedir. Doğal dengelerin bozulduğu, küresel ısınmanın tehdit ettiği, doğal kaynakların insafsızca sömürüldüğü dünyamızda, çıkarcı ve bencil yaşama son vermekle, gelecek nesillerin emanetine ihanet etmemiş olacağız. Geri dönüşüm kutuları ve ilçenin farklı noktalarına bırakılan geri dönüşüm evleri, sayesinde artık plastik, kâğıt ve cam atıkları dönüştürebildiklerini, bunun da dolaylı olarak geri dönüşüm noktasında ilçemiz ve ülkemiz için kazanç duyarlılığımız artıyor sorumluluk sahibi bireylere dönüyoruz'' dedi.

Bakmadan Geçme