Şekere yüzde 25 zam
Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (TÜRKŞEKER), şekere yüzde 25 zam yaptı. Şeker İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, son beş yılda şeker fiyatlarının çok artmadığını ancak bu yıl artan girdi maliyetleri ve ham maddenin mevcut ürünle aynı fiyata gelmesinden dolayı şekere zam yapıldığını söyledi.
TÜRKŞEKER, kristal şekerin ve tarımsal kökenli saf etil alkolün yeni fabrika çıkış fiyatını duyurdu. TÜRKŞEKER'in resmi internet sitesinde açıklanan rakamlara göre kristal şekerin kilosunun fabrikadan çıkış fiyatı 5.3055 TL, tarımsal kökenli saf etil alkolün litresi ise 9.44 TL oldu. Böylece şekerin 50 kilogramlık çuval fiyatı da 212 TL'den 265,28 TL'ye çıktı.
Bu normal beklenen bir zamdı
Şeker İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, gazetemize yaptığı açıklamada, artan girdi maliyetleri ve ham maddenin mevcut ürünle aynı fiyata gelmesinde dolayı şekere gelen zammın doğal olduğunu belirtti. Şeker fiyatında yaşanan yüzde 25'lik artışı değerlendiren Murat, "Özel fabrikalar şekeri oldu bitti yüksek fiyata satınca bize büyük bir talep oldu şimdi. Bu sene başta ham madde olmak üzere pancara yüzde 26 zam geldi. Zaten biz yedi kilo pancardan bir kilo şeker elde ediyoruz. Ham maddenin fiyatı mevcut ürünle aynı fiyata gelmişti nerdeyse. Bunun yakıtı bunun enerjisi, işçiliğine girdilerine zam geldi. Şekerin torbası 265 TL ama özel şirketler bunu 308 TL fiyatlarında satıyorlardı. Bu normal beklenen bir zamdı. Bunun olması da doğaldır. Yoksa bu çark dönmezdi. Girdi maliyetlerinin artmasından ve ham maddenin fiyatının artmasından dolayı. Bir de şöyle bir örnek verelim şekerin kilogramı 5,30 TL bir paket sigara 20 TL bunu bir kıyasladığın zaman bir aileye 5 kilogram şeker bir ay gider. Ama bir paket sigara 20 lira adam bir gün içip atıyor. Zaten şekerin son beş yıldır doğru dürüst zam gelmedi. Ham maddeye zam geldi. Şimdi biz o zammı çiftçiye vermesek çiftçi para kazanmasa pancar ekmez. Girdi fiyatları artınca ham madde fiyatı da artı" dedi.
Stokçular şeker alınca bir sınırlama getirildi
Şeker fiyatlarına gelecek zammın önceden belli olduğu ve bu yüzden stokçuluk yapıldığı iddialarına cevap veren Murat, "Biz bir kamu kurumuyuz. Yukardan gelen genel müdürlük doğrultusunda satış yapıyoruz. İlk başta özel fabrikalar fiyatı yüksek tutunca bizde de şeker satışı serbest olunca herkes şeker aldı. Çünkü büyük bir rant dönüyordu bu işte. Bizden şeker almaya başladı insanlar. Genel müdürlük bunun stokçuların yaptığını görünce bir sınırlama getirdi. Marketlere örnek veriyorum 3 ton ilk etapta bakkallara 20 torba verilerek belli bir kota getirildi. Bir kota dahilinde satmaya başladık yoksa aksi takdirde bu işi ranta çevirdiler. Vatandaşa değil de stokçulara gidiyordu. Son iki haftadır piyasayı rahatlatmak amacıyla imalatçılara talepleri doğrultusunda kapasite kullanım raporlarını çıkarmak kaydıyla şeker satışına gidildi" şeklinde konuştu.