Sebze meyve fiyatları uygun

Malatya Sebzeciler Odası Başkanı Yasin Yıldız, sebze ve meyve fiyatlarının kış aylarına göre normal olduğunu belirterek, 'İç piyasada hareketlilik var, fiyatlarda aşırı derecede artış bekliyorduk ama ihracattaki kotadan dolayı meyve, sebze ve yeşillik fiyatlarında artıştan ziyade düşüş gerçekleşti' dedi.

Meyve ve sebze fiyatlarında görülen aşırı pahalılık son zamanların en çok konuşulan konuları arasında yer alıyor. Vatandaşlar, marketlerin uyguladığı yüksek fiyatlardan dolayı sebze pazarlarını tercih ediyor. Malatya Sebzeciler Odası Başkanı Yasin Yıldız, sebze ve meyve fiyatları hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu. Yıldız, Malatya Küçük Sebze Hali'nde sebze ve meyve fiyatlarının kış aylarına göre, devletin ihracatta koymuş olduğu kota nedeniyle sebze ve meyve fiyatlarının uygun satıldığını önümüzdeki günlerde fiyatlarda yükseliş beklediklerini söyledi.

İhracattaki kota fiyatları düşürdü

İç piyasada hareketlilik ve fiyatlarda düşüş olduğunu ifade eden Yıldız, “Normalde bu dönemde domates yaza göre 50 TL bandında seyretmesi beklenirken, ihracata konulan kota sebebiyle ürünlerin dışarıya gitmeyip iç piyasaya dağılmasından dolayı fiyatlar çok çok uygun. Patates, soğanın kışın 25-30 TL bandını görmesini bekliyorduk tabi koyulan kota sebebiyle ürünler iç piyasada kalınca fiyatlarda otomatikman düşüş sağlandı. İç piyasadaki fiyat dengesi sağlandı. Domates keza öyle yaz ayında 10-12 TL görmüşken, kış ayında tarladan seraya geçti. Sera ürünleri bile şuan 12-15 TL arasında. En yüksek salkım domates 18 TL'den satılıyor. Biber, salatalık 12-15 TL arasında fiyatlar seyrediyor. Şuan üretimi az olan kabağın fiyatı yüksek. Kabak ise 20-25 TL arasında satılıyor. Kabağın hem üretimi az oluyor, hem tüketimi az olduğu için fiyatı yüksek” dedi.

Fiyatlar gayet uygun

Meyve fiyatlarının çok fazla değişmediğini belirten Yıldız, “Narenciye grubunda fiyatlar gayet iyi, 10 lira bandında seyrediyor. Normal şartlarda 15-20 lira bandında bekliyorduk. Fiyatlar gayet uygun. Geçen sene bu zamanlar muz 20 liraydı, bu sene yine 20 lira. Çok yüksek bir fiyat yok. Yeşilliklerde de uygun. Geçen sene 10–12 lirayı bulan marul bu sene 5 lira ile 7 lira arsında satılıyor. Aşırı derecede artış bekliyorduk ama meyve, sebze ve yeşillik grubunda artıştan ziyade düşüş gerçekleşti” şeklinde konuştu.

Bu ay içerisinde artış olabilir

Yıldız, vatandaşların fiyat farkından dolayı marketlerden sebze ve meyve almak yerine pazar tezgahlarını tercih ettiklerini vurgulayarak, vatandaşlar, fiyatlardan memnun olduğunu belirtti. Piyasadaki fiyatların bu şekilde kalmasını temenni ettiklerini söyleyen Yıldız, “Bekleyip göreceğiz, pek öyle görünmese de inşallah fiyatlar bu şekilde kalır. Bu ay içerisinde artış olabilir. Meyve sebze grubunda olmuyor ama diğer gruplarda fark ediliyor” ifadelerini kullandı. Haber-Foto: Hatice Yetmen

Bakmadan Geçme