Savrun Fayı Malatya'yı etkiler mi?
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Adana'da da her an 6-7 şiddetinde depremler üretebilecek faylar olduğu belirlendi. Belirlenen faylar arasında yer alan Savrun Fayı, Malatya'nın Darende ilçesinden başlayarak Kahramanmaraş, Gaziantep ve Adana illerine doğru uzanır. Adana'da yaşanacak bir deprem de Malatya ne kadar etkilenir? sorusu merak konusu oldu.
Kahramanmaraş'ın yanı başındaki Adana'da da deprem riski yüksek. Uzmanlar, Adana'yı çevreleyen Karataş-Yumurtalık Fayı, Misis-Andırın Fayı, İskenderun Fayı, Kozan Fayı, Savrun Fayı ve Saimbeyli Fayı gibi fayların her an 6-7 şiddetinde depremler üretebileceğini belirtiyor. Adana'da yaşanabilecek şiddetinde bir depremde Malatya ne kadar etkilenir? sorusu merak konusu oldu.
Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Adana'nın kuzeyinde "Saimbeyli makaslama zonu" dedikleri zonu oluşturan faylar da bulunduğunu ve bu fayların yıkıcı depremler üretebileceğini söylüyor. Pampal, "Adana deprem tehlikesinden muaf değil. Deprem tehlikesi yüksek bir yerleşim alanı. Yani bugün, yarın deprem olacak diye bir kayıt asla yok" diyor.
Pampal, Adana'nın kuzeyinde ilk olacak depremin Akçalıuşağı Fayı'nda 5-6 büyüklüğünde bir deprem olabileceğini ve bu depremin Kozan, Feke ve Osmaniye'nin Sumbas ve Kadirli ilçelerinde etkili olabileceğini belirtiyor.
Prof. Dr. Hasan Çetin ise Adana ve çevresinde bulunan aktif fay hatlarına yönelik TÜBİTAK, AFAD ve MTA tarafından desteklenen çalışmalarda görev alıyor. Çetin, bu çalışmalarla Adana ve çevresinin depremselliği, aktif faylar ve bunların hangi büyüklükte depreme neden olabileceği üzerinden daha sağlıklı öngörüler elde etmeyi amaçladıklarını söylüyor.
Çukurova Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Çağatay ise bölgedeki binalarda yaptığı incelemelerde, beton kalitesinin düşük olduğunu tespit ettiğini belirtiyor. Çağatay, "Yıkılan binalardan ya da hasar görmüş binalardan karot alındığında ya da siz kendiniz incelediğiniz zaman bazı binaların beton kalitesinin oldukça düşük olduğunu görüyorsunuz. Beton elinizde adeta parçalanıyor, ufalanıyor" diyor.
Çağatay, Adana'da yapılacak binalar için yüksek yapı standartları olması gerektiğini ve yapım aşamasında denetim ve kontrole dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.