Sarsıntıların sebebi deprem değil yerinde ayrıştırma

6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'da kamu binaları ve ağır hasarlı binaların yıkımı sürüyor. Şehir merkezinde yıkımı yapılan binaların yerinde ayrıştırılmasından dolayı enkazların kaldırılması günlerce sürüyor. Kentte yıkılacak 36 bin yapının olması özellikle enkazın yerinde ayrıştırılması ve bu ayrıştırılmanın uzun süre yapılması vatandaşlarının ve esnafların tepkisine yol açtı. Yıkılan binalarda yerinde dönüşüm yapılırken özellikle büyük iş makineleri demiri ayrıştırmak için yere sert bir şekilde vurması sağlam yapılarda deprem etkisi yaratması çevrede bulunan vatandaşları ve esnafı ürkütüyor. 

Youtube Kanalı
Abone Ol


6 Şubat tarihli depremlerden büyük yıkıma uğrayan Malatya'nın genelinde olduğu gibi Fuzuli caddesinde yıkım çalışmaları sürüyor. Ağır hasarlı binaların bilinçsiz bir şekilde yıkılmasından dolayı sağlam yapılara hasar verildiği, yerinden ayrıştırıldığı için yıkımın günlerce sürdüğü iddia edildi. Yıkımların ayrıştırma nedeniyle uzun sürdüğü ve dolayısıyla sokak kapatmaların kendilerine engel olduğunu belirten esnaflar, 'Yetkilileri arıyoruz yetkililer oralı olmuyor. Yıkım değil sanki 3,1 deprem, müşterilerimiz korkup dışarı kaçıyor. Kaç gün oldu biz hala bu enkazın içindeyiz' diye konuştular.

Esnaf bilinçsiz ve uzun süren yıkımdan şikayetçi

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden en fazla zarar gören il olan Malatya'da, Fuzuli Caddesi esnafı, yapılan bilinçsiz yıkımdan dert yanıyor. Malatya kent merkezinde ağır hasarlı binaların yıkımı ise sürüyor. Fuzuli caddesindeki esnaflar yapılan bilinçsiz yıkımdan dert yanarak, kontrolsüz yıkım sebebiyle yolların kapanmasına ve yıkımların haftalarca sürmesine tepki gösterdi. Esnaf, dertlerini anlatamadıklarını belirterek yapılan kontrolsüz yıkımların kendi iş yerlerinde yeni hasarlara yol açtığını ileri sürdüler.

Sesimizi duyan yok

6 Şubat tarihli depremlerden ağır hasar alan illerden olan Malatya'da enkaz kaldırma çalışmaları ve ağır hasarlı binaların yıkımı sürüyor. Kent merkezi Fuzuli Caddesinde ağır hasarlı binaların yıkımı sürerken, bilinçsiz bir şekilde yapılan yıkımların sağlam yapılara zarar verildiği iddia edildi. Esnaflar, "Yıkım esnasında dikkatsiz davranılıyor. Ayrıştırma sırasında çevre binalara hasar veriliyor. Çünkü her kepçe darbesi sarsıntılara sebebiyet veriyor. İçinde bulunduğumuz durumu yetkililere anlatıyoruz onlarda ‘herkes kendi işine baksın' cevabı veriyorlar ifadesini kullandılar. İşlerin düzgün yapıldığı takdirde kendilerinin de para kazanacaklarını söyleyen esnaflar, yetkilerin seslerini duymasını istiyor.

Deprem bize bu kadar zarar vermedi

Fuzuli Caddesinde gelinlikçi esnafı olan Cemil Akpınar, kontrollü ve bilinçli bir şekilde yıkım yapılmadığını yıkım ekibinin depremden daha fazla zarar verdiğini söyledi. Akpınar, “Normalde demirle betonun yerinde ayrıştırılması yasaktır. Altyapıya, vatandaşlara zarar veriyorlar. Duvarlara vura vura bizim hasarsız binalarımızın duvarları çatladı camlar kırıldı. Kontrollü ve bilinçli bir şekilde bina yıkımı yapılmıyor. Bir yıkım kaç gün sürüyor, bitmek bilmiyor. Adamlara bir şey söylediğimiz zaman biz validen talimat aldık diyor. Vali sana git vatandaşı mağdur et mi diyor? Deprem bile bize bu kadar zarar vermedi. Bizim binalar sağlam, hasarlı binalarda yıkım olunca bizim binalara da zarar veriyorlar. Bilinçli ve kontrollü yapılmıyor. İçeride müşterilerimiz korkup dışarı kaçıyorlar. Sanki 3.1 deprem. Adamlar 1 milyon metrekare ihale almışlar hemen burayı yıkayım diğerine geçeyim. Bekleme yok. Malın gitmiş, canın gitmiş hiç umurunda değil. Buradaki sıkıntımız, ihaleyi alan firma” dedi.

Yetkililer oralı olmuyor

Düğün sezonunda olduklarını ve para kazanmaları gerekirken yıkım ekibinin yaptığı bilinçsiz yıkımdan dolayı mağdur olduklarını ifade eden Akpınar, “Yetkililere ulaşamıyoruz. Bilinçsiz yıkıma birinin dur demesi gerekiyor. Biz 200-300 yılda bir yaşanacak depremi gördük. Burada dükkanlar yerle bir harabe kimseden destek beklemeden bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Burada 50 esnaf var. Yolları kapatıyorlar. Ben dükkanda enkazın içinde gelin hazırlıyorum. Bize bir darbede bilinçsiz yıkımdan geliyor. Yetkilileri arıyoruz yetkililer oralı olmuyor. Birkaç kişi vali yardımcısı ile görüşmüş. Esnafı dinlemeyin siz yıkın her şeyi herkes işine baksın demiş. Bırakmıyorlar ki işimize bakalım. Adam para kazanıyor ben zarar görüyorum” şeklinde konuştu.

Bilinçsiz yıkım yapılıyor

Ayakkabıcı esnafı Remzi Budak, ayrıştırma yapan kepçelerin sağlam binalara zarar verdiğini belirterek, “Ayakkabıcı esnafıyım. Kepçeler yıkım yaptığı zaman demir ayrıştırma yapmak için kepçeler tonluk?? Yere vuruyor. Hafif hasarlı ve orta hasarlı binalar da yıkılacak. Binaları yıkacaksanız alt yapıyı da yıkıyorsunuz. Yoldan geçen, kanalizasyon, elektrik, su, doğalgaz, internet hepsini parçalıyorlar” diye konuştu.

Bir yıl içinde bitecekti

Gelinlikçi esnafı Nesri Gül Avcı, günlerdir seslerini duyuramadıklarına değinerek, depremi tekrar yaşadıklarını söyledi. Avcı, “Günlerdir mücadele ediyoruz, binalarımız için alt yapı için. Gerek burada çalışan firmalar gerek valilikle, vali yardımcılarıyla milletvekilimizle birebir görüşmeler yaptım. Bir sonuca ulaşamadık. Sesimizi duyurmak istiyoruz. Bugün burada usulsüz yıkımlar yapılıyor. Yerinde ayrışım yapılıyor, yıkımlar yapılırken sulama yapılamıyor. Yıkım yapılırken yerinde ayrışım yapılıyor. Ayakta kalan binalara tekrar hasar veriliyor. Bölgede 3 kez hasar tespiti yapıldı. Ağır hasarı ortaya, orta hasarı, hafife ve 2000 bin yıl öncesini yıkıp 2000 yıl sonrasını da güçlendirme yapılması gibi bir karar aldı. Bunu alırken de devletimiz burası bir milli servettir elimizden geldiği kadar bina yıkmamaya çalışacağız. Kurtarmaya çalışacağız. Bunu söyleyen yetkililer neredesiniz? Sesim kısıldı sesimi duyuramadım. Burada 1 kilo demir çıkartmak için tonluk kepçenin ağız kısmı defalarca yere vuruyor. Darbeler altyapıya, mevcuttaki binalara zarar veriyor. Biz tekrar deprem yaşıyoruz. Bize denilen şu: Vali beyden talimat, esnafı dinlemeyin, esnaf kapatıp gitsin, işinize bakın. Bizler sizlere faydalı olacaksak bir ay değil iki ay dükkan kapatalım. Bizim devletimize canımız feda. Lakin biz 2 ay sonra döndüğümüzde buradaki orta hasarlı az hasarlı binalarımız ağır hasara dönüşmüş olacak. Vali Bey bu sene içinde yıkımı bitireceklerini söylemişlerdi, bu gidişle imkansız. Yetkililer sesimizi duyun bir an önce bu insanların mağduriyetine el uzatın taşeron müteahhitlerin ekmeğine daha fazla yağ sürmeyin” diye konuştu.

Bakmadan Geçme